Oavgjort efter första mötet

2022.08.04, kl 23:15
Det blev 1–1 mellan AIK och KF Shkëndija i det första mötet i den tredje kvalomgången till gruppspelet i Uefa Europa Conference League. Gästerna tog ledningen innan matchklockan tickat 30 sekunder, men John Guidetti kvitterade i den 17:e matchminuten efter ett riktigt klassmål då han nickade in Sebastian Larssons inlägg. Det blev inga fler mål och det innebär att allt kommer att avgöras nästa vecka i Skopje.

Efter att ha besegrat FC Vorskla med sammanlagt 4–3 efter förlängning i returen på Friends Arena var det i den tredje kvalomgången dags för AIK att ställas mot KF Shkëndija från Nordmakedonien. AIK kom till spel med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Collins Sichenje, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström, Josafat Mendes, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Yasin Ayari, Erick Otieno, Nicolás Stefanelli och John Guidetti. På bänken satt Victor Andersson, Amar Abdirahman Ahmed, Zachary Elbouzedi, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Henry Atola, Mikael Lustig, Erik Ring och Daniel Henareh. Alexander Milošević var ur spel efter smällen borta mot IFK Värnamo (3–2). Nabil Bahoui saknades återigen och Per Karlsson är ännu inte tillbaka i spel efter hjärnskakningen för två månader sedan. 15 692 åskådare var på plats på Friends Arena för att se mötet mellan AIK och KF Shkëndija, varav 284 personer befann sig på bortasektionen. Temperaturen var 25 grader och det var kvavt inne i arenan då det kändes som om luften stod helt stilla.

Avsparken blev något sen och kl 19:01 satte domaren Bram Van Driessche från Belgien pipan i munnen och gästernas Sindri Guri satte bollen i rullning. ”Här är vi från Norra stå” ekade från AIK-klacken medan bollen var nere vid gästernas straffområde då Egzon Bejtulai från högersidan slog en lång boll upp mot AIK:s straffområde där Sotirios Papagiannopoulos och Axel Björnström var avvaktande och såg tveksamma ut över vem som skulle ta hand om bollen. Det blev till slut Axel Björnström som ur sin vänsterbacksposition till slut tog hand om bollen och slog en kortare passning mot centralt placerade Bilal Hussein som utmanövrerades av lagkaptenen Ferhan Hasani som bröt in i straffområdet. Ensam med Kristoffer Nordfeldt tryckte han enkelt in bollen till vänster i målet och hela laget sprang ut till sin klack för att fira medan AIK-spelarna och hemmasupportrarna undrade vad som hände. 1–0 till KF Shkëndija efter 26 sekunders spel i vad som kan ha varit Gnagets snabbaste baklängesmål i en UEFA-match. Mardrömsstart var därmed ordet som skulle in på lodrätt 13. När matchklockan passerade tio spelade minuter spelade Ljupche Doriev fram målskytten Ferhan Hasani till höger i AIK:s straffområde och han tog sig ner till kortlinjen där han lyfte bollen förbi den bortre, vänstra stolpen där Sindri Guri dök upp och nickade mot krysset, men Kristoffer Nordfeldt fångade in bollen.

Gästerna var under inledningen riktigt aktiva på offensiv planhalva och attackerade boll och bollförare stenhårt när minsta tillfälle bjöds. I den 13:e matchminuten kom AIK:s första målchans då Joe Mendes tog sig förbi Medzit Neziri till höger och vid kortlinjen slog han ett inlägg mot den bortre, vänstra stolpen där Erick Otieno dök upp och avslutade på volley i utsidan av gaveln då han stördes av täckande spelare. Två minuter senare fick bortalagets lagkapten Ferhan Hasani bollen på ”nötterna” på mittlinjen då AIK kom i en spelvändning och domaren valde oförklarligt att blåsa av spelet trots att det var tydligt att det inte var fråga om en huvudskada. När spelet till slut sattes igång fick AIK spela ”power play” till att börja med då den skadade motståndaren ännu var ur spel. Gnaget attackerade och Bilal Hussein rullade ut bollen till Sebastian Larsson på högerkanten och hemmalagets lagkapten slog ett perfekt inlägg till det centrala straffområdet där John Guidetti befann sig. Den rutinerade forwarden böjde sig något bakåt för att nå bollen med huvudet och nicken blev helt perfekt då bollen gick in till vänster om målvakten Kostadin Zahov och nätet stod som en strut nedanför Norra stå. 1–1 efter 16:24 och målskytten sprang ner till hörnet av den norra och östra läktaren där han fick sällskap av jublande lagkamrater. Vrålet för målet var enormt och det enda som saknades var ”Johnny G (The Guidetti Song)” som troligen fått läktarna att skaka till rejält.

AIK började efter målet att kontrollera spelet, men hade fortsatt svårt att skapa de klara lägena. I den 29:e matchminuten slog pigge Joe Mendes ett inlägg från högerkanten som nådde Nicolás Stefanelli och argentinarens nick räddades av målvakten. Två minuter senare skapade AIK ett jätteläge för att kunna ta ledningen. Sebastian Larsson vann bollen utanför eget straffområde och petade den till Yasin Ayari som med en elegant, friställande passning gav Nicolás Stefanelli bollen till höger på egen planhalva och AIK kom i ett två-mot-två-läge tillsammans med John Guidetti. Bollföraren vände stiligt bort Klisman Cake på offensiv planhalva och John Guidetti bara väntade på passningen för att trycka in bollen i målet som öppnades upp mer och mer då målvakten var tvungen att skära av vinkeln för bollföraren. Nicolás Stefanelli valde dock att avsluta själv och målvakten lyckades styra bollen till en resultatlös vänsterhörna samtidigt som AIK:s 1–1-nickare såg ut att be en bön för sig själv då han där kunde och borde blivit tvåmålsskytt.

Det var en fartfylld första halvlek där AIK kommit in i spelet mer och mer efter mardrömsstarten och en halvchans till skulle skapas innan den första akten var över. När matchklockan tickade förbi 45 spelade minuter lyfte Sebastian Larsson från mittlinjen upp bollen mot offensivt straffområde där John Guidetti nickade fram bollen till Nicolás Stefanelli till höger i straffområdet och han hittade in till Yasin Ayari centralt, men mittfältaren trampade på bollen och den fina målchansen rann ut i sanden. Efter en dryg minuts stopptid blåste domaren av för pausvila. Inga byten genomfördes inför den andra halvleken som sattes igång av Nicolás Stefanelli. Efter knappt två minuters spel avslutade Ljupche Doriev från distans efter att klivit in från vänsterkanten. Avslutet efter marken var hårt och gav Kristoffer Nordfeldt lite problem, men returen rensades tillfälligt bort av Sotirios Papagiannopoulos. Bortalaget kom i den 54:e matchminuten i en riktigt farlig kontring i ett fem-mot-tre-läge där inhopparen Florent Ramadani och Ljupche Doriev med gemensamma krafter från vänsterkanten fick in bollen centralt till Sindri Guri som i ett bra läge sköt över ribban. Två minuter senare spelade Yasin Ayari ut bollen till Erick Otieno på högerkanten innan han fick tillbaka den och slog en centrerande passning längs straffområdeslinjen. Sebastian Larsson avslutade med ett direktskott som målvakten Kostadin Zahov parerade med händerna.

I den 64:e matchminuten behövde Kristoffer Nordfeldt vård i ett par minuter innan spelet kunde sättas igång igen och strax därefter var det nära ett gult kort till Collins Sichenje, men domaren valde att ge AIK-backen en tillsägelse. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid ekade ”attack, attack, attack, attack, attack” i nio sekunder från läktarplats och minuten därefter gjorde AIK sina två första spelarbyten då Yasin Ayari och Joe Mendes ersattes av Benjamin Mbunga Kimpioka och Erik Ring. Bytet var nära att ge resultat direkt då Erik Ring efter 73 minuters spel slog ett perfekt inlägg från högerkanten som nådde Nicolás Stefanelli framför mål. AIK-forwarden avslutade på volley från några meters avstånd, men målvakten lyckades få ut sin högerfot och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. Med tio minuter kvar av ordinarie tid kom nästa stora AIK-chans då Sebastian Larssons vänsterhörna nådde Sotirios Papagiannopoulos framför mål och mittbacken satte pannan till bollen som initialt såg ut att gå i mål, men bollen gick en dryg meter utanför den högra stolpen. Strax därefter blev det riktigt grinigt på planen efter en frispark åt gästerna vid deras bänk. Situationen slutade med att tre gula kort delades ut, till Collins Sichenje, John Guidetti och inhopparen Vlatko Stojanovski.

I den 87:e matchminuten tog sig aktive Erik Ring fram längs högerkanten och ur dålig vinkel fick han till ett mellanting mellan inlägg och lobb och bollen gick precis över ribban. Minuten senare ersattes Nicolás Stefanelli av Amar Abdirahman Ahmed. I matchens sista ordinarie minut tog sig Florent Ramadani fram mot AIK-målet och jagades av den nyss inbytte AIK-spelaren som drog ner motståndaren och Amar fick syna det gula kortet. Frisparken slogs av Ferhan Hasani i den täckande muren och bollen studsade ut till resultatlös vänsterhörna. Efter drygt fem minuters stopptid blåste domaren av matchen och burop fyllde arenarummet innan Friends Arena snabbt tömdes.