Oavgjort i återkomsten

2021.04.17, kl 18:55
AIK:s återkomst i OBOS Damallvenskan slutade med oavgjort resultat mot Växjö DFF (1–1). Matchen spelades på Visma Arena i Växjö och AIK visade prov på ett mycket hårt jobbande försvarspel under långa stunder av matchen. Målskytt i AIK blev nyförvärvet Nora Rönnfors.

Efter hela sex år i Elitettan är nu AIK Fotboll tillbaka i finrummet, OBOS Damallsvenskan. Med långa förberedelser och mycket känslor inför matchen lyckades laget ta med sig en poäng från premiärmatchen mot Växjö DFF. Att det fanns känslor med i spelet speglade även matchbilden inledningsvis. Det dröjde hela 23 minuter innan matchens första målchans skulle komma, då hemmalagets nummer nio Signe Holt Andersen var ytterst nära att skjuta in 1-0 bakom Milla Majasaari.

Ett AIK som blev lågt nedtryckta fick en tuff första halva på matchen, där nyligen nämnda Majasaari skulle bli aktens huvudrollsinnehavare. I matchminut 31 uppstod en stökig situation i AIK:s straffområde. En boll som tillsist tog på Nora Rönnfors hand resulterade i straff för smålänningarna. Majasaari sträckte ut till full längd och sa återigen nej till Signe Holt Andersen när hon höll kvar sitt AIK i matchen. På mittfältet försökte Honoka Hayashi gång på gång lugna ner spelet, men växjölaget gjorde svårt för AIK att varken spela eller vila med bollen. Hela tre gula kort delades ut efter första halvleken, två till AIK och ett till Växjö DFF.

Mållöst i första halvlek skulle bli motsatsen i andra. När Rosa Kafaji i matchminut 64 ersatte Adelisa Grabus dröjde det inte länge innan chansen skulle komma. Efter ett vackert väggspel med Jenny Danielsson drev Kafaji bollen hela vägen in i Växjös straffområde. Med ett eget skottförsök studsade bollen ut till Nora Rönnfors som med vänsterfoten lyckades trycka dit 1-0 till AIK. Ett mål som gav bortalaget energi för att ta säsongens första seger.

Dessvärre var det inte slut riktigt än. Med fem återstående spelminuter skulle straff nummer två komma. Även denna för Växjö DFF och likt första efter en boll på handen. Nu skulle kapten Emmi Alanen försöka överlista Majasaari och så blev även fallet när hon rullade in kvitteringen för hemmalaget. AIK:s hårt jobbande defensiv lyckades däremot hålla ifrån och när domare Ahmed Al-Kodri blåste av, stod sig slutresultatet 1-1.

Nästa match spelas lördagen den 24:e april kl 16:00 mot Linköpings FC på Skytteholms IP.

Text: Filip Wiklund