Oavgjort mot Västerås BK 30

2017.07.08, kl 19:10
Det blev en hård batalj på bortaplan mot mittenplacerade Västerås BK 30. Mängder av frisparkar, få riktigt klara målchanser och flera skador på spelare. AIK tog ledningen i den andra halvleken genom Loreta Kullashi, men hemmalaget fick med sig en poäng efter en sen kvittering.
Västerås BK 30 - AIK 2017

Att bortamatchen mot Västeråslaget BK 30 skulle bli en tuff match hade laget blivit förberett på. Matchens inledning blev ett ställningskrig på mittplanen där båda lagen drog på sig frisparkar. Inte många målchanser uppenbarade sig under den första halvleken. Närmast kom hemmalaget som tog sig förbi den annars så utmärkta Samantha Ammanuel på högerkanten och Västeråsspelaren spelade snett inåt bakåt, där en friställd anfallare fick igenom sitt skott mot mål. Hanna Persson var med på noterna och räddade enkelt. I slutet av halvleken tvingades AIK till sitt första byte, då försvararen Caroline Röstlund haltade av planen och in med unge Rubi Reid Jansson i hennes ställe. Några minuter senare kom nästa avbräck för bortalaget. I en duell drogs Matilda Rosqvist ned och blev liggandes. Matilda åkte på en överkroppsskada i situationen efter att ha ramlat olyckligt och fick åka till sjukhus för behandling.

Den andra halvleken blev till en början mer underhållande. Spelet blev mer öppet och båda lagen skapade halvchanser. I den 61:a matchminuten gjorde AIK sitt tredje och sista byte när Loreta Kullashi byttes in i stället för Elin Sjölander. Kullashi som missade den senaste matchen på grund av sjukdom kom in och visade spelhumör. Två minuter senare kom AIK i ett mycket vackert anfall. Sarah Storck ryckte sig loss på högerkanten och skickade in ett väl avvägt inlägg som nyss inbytte Kullashi nådde högst på och nickade in 1-0 till AIK. Ytterligare tre minuter senare blev Sarah liggandes, och fick hjälp av planen. AIK som redan gjort sina tre byten tvingades avsluta resterande 25 minuterna med tio spelare. Bortalaget var ytterst nära att utöka ledningen efter en hörna i den 68:e minuten där Nicole Modin nickade i ribbans underkant och lagkapten Madeleine Rohr fick returen tätt över ribban.

Istället tog hemmalaget över och ökade trycket mot AIK och Hanna Persson i mål. Med sju minuter kvar orkade AIK inte stå emot längre, utan BK 30: Alana Smith kom loss på vänsterkanten efter ett inkast och snett, inåt, bakåt hittade hon sin medspelare Cassandra Korhonen som rakade in kvitteringen till hemmalagets stora glädje.

AIK:s andra oavgjorda match denna säsong blev en kostsam sådan. AIK gick med dagens poäng upp på en tredjeplats, fyra poäng bakom IFK Kalmar på den åtråvärda andraplatsen som innebär avancemang till Damallsvenskan.

Text: Tobias Purkin