Robin Jansson inskriven i historieböckerna

2018.11.14, kl 15:31
AIK:s fyra SM-guld i modern tid har alla avgjorts i den sista omgången och vid samtliga fyra tillfällena är det en ovan målskytt som skjutit guldet till Gnaget.

1992 hette guldhjälten Gary Sundgren. Den 25 oktober 1992 begav sig serieledande AIK till Malmö stadion för ett möte Malmö FF. Förutsättningarna var att ett oavgjort resultat skulle räcka för klubbens första SM-guld sedan 1937. AIK tog ledningen med 2–0 efter två mål av Vadim Jevtushenko, men hemmalaget kom tillbaka till 2–2 och den andra halvleken blev en gastkramande tillställning för alla AIK-supportrar på plats.

Med fem minuter kvar av matchen tog mittfältaren Michael Borgqvist tag i bollen på egen planhalva och avancerade upp på högerkanten där han tillsammans med Krister Nordin lugnade ner spelet istället för att skicka iväg ett inlägg. Bollen gick bak till högerbacken Gary Sundgren som hittade Vadim Jevtushenko och ”Vadde” spelade direkt vidare till Pascal Simpson som lyfte fram bollen till födelsebarnet Sundgren som avancerat upp mot straffområdet. Den nyblivne 25-åringen vände bort sin försvarare och fick fritt fram in i straffområdet där han sköt ett skott som passerade målvakten och gick precis innanför den bortre, vänstra stolpen och AIK var svenska mästare. Målet var Gary Sundgrens andra för säsongen i Allsvenskan – och skrev för alltid in honom i historieböckerna.

1998 hette guldhjälten Alexander Östlund. Den 8 november 1998 tog AIK emot Örgryte IS på Råsunda Fotbollstadion, men de flesta kände inför avspark att AIK nog kastat bort möjligheten till det tionde SM-guldet en vecka tidigare då man endast fick 0–0 mot Trelleborgs FF på Vångavallen. Förutsättningarna inför den sista omgången var att AIK var tvungna att vinna samtidigt som Helsingborgs IF inte fick vinna på Nya Ullevi mot redan nedflyttningsklara BK Häcken som överraskande tog ledningen i den första halvleken.

I den 49:e frisparken slog Anders Limpar från vänsterkanten in en frispark i Örgrytes straffområde och i andraläget fick Nebojša Novaković tag i bollen och fick fram den till Alexander Östlund som med ett vänsterskott fick in bollen i den högra gaveln  och 1–0 var ett faktum framför den norra läktaren. Rapporterna från Nya Ullevi berättade att Helsingborg kvitterat, men BK Häcken återtog ledningen och höll ledningen matchen ut. Seger för AIK räckte nu och i den 93:e minuten hade många AIK-supportrar hjärtat i halsgropen då Erik Johansson från högerkanten slog ett inlägg som nådde huvudet på Niclas Sjöstedt, men Mattias Asper räddade nicken precis framför mållinjen och sekunder senare blåstes matchen av. Målet var Alexander Östlunds första för säsongen i Allsvenskan – och skrev för alltid in honom i historieböckerna.

2009 hette guldhjälten Daniel Tjernström. Den 1 november 2009 begav sig serieledande AIK till Gamla Ullevi i Göteborg för ett direkt avgörande möte med IFK Göteborg. Förutsättningarna var att ett oavgjort resultat räckte för AIK, men en förlust för Gnaget innebar att guldet skulle stanna på västkusten. Nervositeten var stor och mötet mellan de två svenska giganterna är en modern svensk fotbollsklassiker då båda lagens supportrar pendlade mellan himmel och helvete under hela matchen. I den 31:a minuten tog IFK Göteborg ledningen efter en högerhörna då Thomas Olsson fick in bollen bakom Daniel Örlund. 1–0 till Blåvitt i paus och stor press på AIK inför den andra halvleken.

I den 55:e minuten stressade Mauro Iván Óbolo Göteborgs målvakt Kim Christensen och hans rensning nickades ut på vänsterkanten av Nils-Eric Johansson till Martin Kayongo-Mutumba som vann duellen med högerbacken Erik Lund och avancerade in i straffområdet där han med en behärskad passning hittade den brasilianske måltjuven Antônio Flávio som satte dit höger bredsida och kvitteringen var ett faktum. I den 67:e minuten osade det riktigt hett vid AIK-målet då Stefan Selaković  fick iväg ett lurigt skott från högerkanten som gick över Daniel Örlund och slog i insidan av stolpen innan försvaret kunde rensa bort bollen. I den 85:e minuten kändes det som om tiden stod stilla då Dulee Johnson slog ett av sina patenterade inlägg över backlinjen och bort till en fristående Daniel Tjernström till vänster i straffområdet. ”Tjerna” tog med sig bollen och sköt ett vänsterskott som gick in i mål till 2–1 och hela AIK-lägret fullkomligt exploderade i ett tidigt guldjubel. Målet var Daniel Tjernströms första för säsongen i Allsvenskan – och skrev för alltid in honom i historieböckerna.

2018 hette guldhjälten Robin Jansson. Den 11 november begav sig serieledande AIK till Guldfågeln Arena i Kalmar för ett möte med Kalmar FF. Förutsättningarna var att ett oavgjort resultat räckte för AIK, men en förlust för Gnaget innebar att IFK Norrköping FK vid en seger borta BK Häcken skulle passera AIK. Publikrekordet på Guldfågeln Arena slogs och det var säkerligen 80% AIK-supportrar på plats. I den 44:e minuten fångade Tarik Elyounoussi upp bollen på offensiv planhalva, men kapades bakifrån av Adam Hellborg och domaren blåste frispark. Frisparken togs om hand av Tarik Elyounoussi som med fantastisk känsla chippade in bollen mot straffområdet där AIK hade sex man som rusade från strafflinjen. Bollen gick mot Robin Jansson som vann luftduellen mot Viktor Elm och med en nätt touch med pannan förlängde han bollen mot mål. Bollen studsade i målgården och gick via insidan av den högra stolpen in i mål bakom en chanslös hemmamålvakt. Vilt jubel på Guldfågeln Arena då målskytten och merparten av hans lagkamrater i vilt firande begav sig ner mot den vänstra hörnflaggan.

Med ett par minuter kvar av ordinarie tid kom beskedet att det var slut på Bravida Arena och AIK var därmed tvungna att ta poäng på Guldfågeln Arena för att ta SM-guldet. Under de avslutande minuterna stod tusentals guldsjungande supportrar och gungade runt hela planen med undantag för spelarbänkarna som omgärdades av ordningsvakter. “Drömmar av guld” ekade troligen över hela Kalmar under slutminuterna och med knappa 40 sekunder kvar av den utannonserade stopptiden blåste domaren Kristoffer Karlsson av matchen. Målet var Robin Jansson andra för säsongen i Allsvenskan – och skrev för alltid in honom i historieböckerna.