Robin Quaison tvåmålsskytt i EM-kvalet

2019.03.27, kl 07:40
Den före detta AIK-spelaren Robin Quaison var nära att bli stor matchhjälte i Oslo då Sverige mötte Norge i EM-kvalet. Sverige vände under de avslutande minuterna ett 0–2-underläge till ledning med 3–2, men fick nöja sig med en poäng efter att Norge kvitterat i matchens sista sekunder.

AIK:s Sebastian Larsson spelade sin 111:e A-landskamp då han startade till höger på mittfältet i en 4-4-2-formation då Sverige i den andra omgången av EM-kvalet tog sig an Norge på Ullevaal stadion i Oslo. Sverige inledde kvalspelet i lördags då man hemma på Friends Arena besegrade Rumänien (2–1) medan Norge föll mot Spanien i Valencia med 1–2. Sebastian Larsson hade kanske Sveriges bästa målchans i den första halvleken då han fick bollen i fritt läge, men avslutet täcktes till en resultatlös hörna och lagen gick till halvtidsvila med Norge i en 1–0-ledning efter Bjørn Johnsens offsidemål i den 41:a minuten.

När Joshua King i den 59:e minuten nickade in 2–0 såg det mörkt ut för Sverige, men comebacken som de blågula svarade för var imponerande. Sebastian Larsson byttes ut i den 62:a minuten då han ersattes av Alexander Isak och Sverige tryckte tillbaka hemmanationen. under den avslutande halvtimmen. Viktor Claesson, lagkamrat till Kristoffer Olsson i FC Krasnodar, reducerade i den 71:a minuten då han slog in returen på Andreas Granqvists missade straffspark och trycket från det svenska laget ökade. Robin Quaison var nära att kvittera, men målvakten Rune Jarstein svarade för en jätteräddning på närnicken.

I den 86:e minuten kvitterade dock den före detta AIK-spelaren Robin Quaison till 2–2 då hans skott styrdes in via en motståndare. Sverige var dock inte nöjda och i den 91:a minuten spelade Alexander Isak ut bollen till Viktor Claesson som från högersidan av straffområdet pricksköt in bollen på Robin Quaison och 3–2 till Sverige var ett faktum. På stopptid var Kristoffer Olsson tvungen att lämna planen och Ola Kamara kunde i den 96:e minuten nicka in en hörna till 3–3 vilket blev slutresultatet.

AIK:s Tarik Elyounoussi satt hela matchen på bänken för Norge.

Robin Quaison, född den 9 oktober 1993, inledde som sjuåring sin fotbollskarriär i AIK. Efter spel i ungdomslag, juniorlaget och dåvarande samarbetsklubben FC Väsby United kom han 2012 upp i AIK:s A-lag. Tävlingsdebuten för klubben skedde den 1 april 2012 då han i den allsvenska hemmamatchen mot Mjällby AIF (0–0) ersatte AIK-ikonen Daniel Tjernström i den 76:e minuten. Det första tävlingsmålet kom i det allsvenska hemmamötet med IFK Norrköping FK (5–2) den 20 maj 2012 då han, framspelad av Nils-Eric Johansson, gjorde 4–2 i den 53:e minuten. Den 18 juli 2014 meddelade AIK Fotboll att man var överens med den italienska klubben Unione Sportiva Città di Palermo SpA om en transfer för Robin Quaison. Totalt blev det 63 tävlingsmatcher och åtta mål i AIK-tröjan för honom.