Seger mot Djurgårdens IF FF

2021.05.02, kl 22:09
Honoka Hayashi blev stor matchhjälte när AIK slog Djurgårdens IF FF med 2–1 i Stockholmsderbyt. Med ett underläge efter 45 spelade minuter vände AIK och vann matchen.

I omgång tre av årets upplaga av OBOS Damallsvenskan var det dags för Stockholmsderby mellan AIK och Djurgårdens IF FF. Matchen spelades på anrika Stockholms Stadion med avsparkstid kl 15:00. Sent på uppvärmningen utgick AIK:s anfallare Adelisa Grabus och istället startade Rosa Kafaji. 

När huvuddomare Sara Persson blåste igång första halvlek var det hemmalaget som var mest påkopplat. Ett högre tempo resulterade i både fler och mer kvalitativa målchanser än AIK. I matchminut 24 skulle den första farliga chansen komma. Efter ett inlägg från höger kunde Daniela Zamora trycka till bollen med pannan som var sånär att gå in bakom Milla Majasaari. Men likt ett sträck i luften visade AIK-målvakten att hon även idag skulle vara med på noterna. 

Djurgårdens Hayley Dowd skulle i minut 42 utmana sin landsmaninna Caroline Murray i höger kant av AIK:s straffområde. Nästintill stillastående kunde hon med vänsterfoten skicka upp ett skott i Majasaaris högra kryss. 1–0 var resultatet efter 45 spelade minuter. 

Andra halvlek skulle visa sig vara AIK:s och det fanns en tydlig förändring i såväl bolltempo som i attityd hos bortalaget. AIK som för dagen spelade i vitt kunde trycka ner Djurgården djupt på egen planhalva och satte stundtals hög press på hemmalagets backlinje. I matchminut 57 var det så dags. Med en bra press från Rosa Kafaji landade bollen hos dagens huvudperson, Honoka Hayashi. Hon drev fram bollen och med ett preciserat avslut prickade hon in kvitteringen från distans i Kelsey Daughertys vänstra hörn. Målet var Hayashis första i OBOS Damallsvenskan. 

Men AIK:s japanska innermittfältare var inte färdig där. När Linda Hallin blev fälld i Djurgårdens straffområde var straffsparken ett faktum och vid bollen stod nummer 16, Hayashi. Med ett hårt avslut tryckte hon in ledningsmålet till Gnaget i matchminut 80. AIK orkade hålla tillbaka och efter 90 spelade minuter kunde man titulera sig som segrare i Stockholmsderbyt och ta säsongens första trepoängare. 

Nästa match är även den ett Stockholmsderby. Denna gång mot Hammarby IF på Skytteholms IP, lördagen den 8:e maj kl 13:00.

Text: Filip Wiklund

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll