Segertåget fortsätter att rulla

2020.07.18, kl 20:35
AIK:s damlag besegrade Mallbackens IF Sunne med 2–0 (1–0) på Skytteholms IP i Solna efter att Adelisa Grabus svarat för båda målen. AIK:s skyttedrottning har nu svarat för sju mål och ligger därmed etta i Elitettans skytteliga.

Solna bjöd på sol och varmt väder då serieledande AIK tog emot sjundeplacerade Mallbackens IF Sunne. Den stora frågan inför avspark var om AIK skulle notera sin sjunde raka seger i Elitettan efter en imponerande inledning på seriespelet, men i den senaste segermatchen mot Alingsås FC United (1–0) hade man sett lite trötta ut i den andra halvleken och man fick slita hela vägen för de tre poängen.

Gästerna inledde matchen bra och pressade tillbaka AIK under de inledande minuterna. I den fjärde matchminuten kom Mallbackens IF i ett anfall och i andraläget fick Malin Ahlberg ett skottläge lite till höger utanför straffområdet. Avslutet touchade en AIK-spelare och gick strax utanför den bortre, vänstra stolpen. Vänsterhörnan rensades initialt bort, men nickades tillbaka mot AIK-målet av Emma Eriksson, men Sophia Redenstrand kunde nicka bort bollen strax före mållinjen. I den åttonde matchminuten kom Jenny Danielsson med bollen centralt på offensiv planhalva och spelade ut den till Adelisa Grabus något till höger i straffområdet. AIK:s skyttedrottning skulle ”bara” chippa in bollen över den utrusande målvakten Emma Johansson, men avslutet seglade en meter över ribban.

Efter en pigg inledning under de inledande minuterna av Mallbackens IF kunde AIK efter tio minuters spel börja kontrollera spelet och nästa målchans kom i den 14:e matchminuten då Sophia Redenstrand drev framåt och efter att hon passerat mittlinjen slog hon en rak djupledspass till Adelisa Grabus som kom igenom till vänster i straffområdet och avslutade, men Emma Johansson räddade till en resultatlös vänsterhörna. Tre minuter senare slog Felica Edgren från vänsterbacksposition en långboll mot AIK:s straffområde som nådde framrusande Ritah Kivumbi inne i boxen innan utrusande AIK-målvakten Milla-Maj Majasaari. Kivumbi petade bollen förbi Majasaari och blev nersprungen av finländskan då hon skulle runda målvakten. Straffsparken var solklar, men domaren dömde istället inkast för bortalaget efter att en försvarare rensat bort bollen.

I den 22:a matchminuten fick Ritah Kivumbi bollen till vänster i AIK:s straffområde och sköt ett hårt skott från snäv vinkel som Milla-Maj Majasaari blockerade till en hörna. Vänsterhörnan nådde in centralt i straffområdet och boxades bort av en hårt trängd AIK-målvakt. Efter en knapp halvtimmes spel var det mycket nära AIK-ledning då Jenny Danielsson från högerkanten bröt sig in i straffområdet och spelade Johanna Lindell som från närmaste, högra stolpen sköt direkt. Bollen gick genom målgården och förbi Linda Hallin med endast några centimeter och utanför den bortre, vänstra stolpen. Ett jätteläge för Linda Hallin att bara peta in bollen, men marginalerna var inte med hemmalaget.

I den 39:e matchminuten slog Felica Edgren en frispark från högerkanten. Serven blev hög och gick precis utanför det bortre, vänstra krysset och AIK-laget pustade ut. Minuten senare slog Fanny Johansson en fantastisk långboll från egen planhalva ut till Jenny Danielsson på vänsterkanten. Finländskan tog sig in i straffområdet och centrerade bollen för framrusande Adelisa Grabus som mötte i målgården vid den främre, vänstra stolpen och AIK-forwarden petade retligt enkelt in bollen i mål trots uppvaktning i ryggen av Sarah Bergman. 1–0 för AIK i paus.

Inför den andra halvleken ersattes Piyatida Somkumpee av Matilda Rosqvist som därmed gjorde comeback efter några månaders skadefrånvaro och hon tog även över lagkaptensbindeln från Sara Nordin. AIK kontrollerade spelet inledningsvis, men skapade inga direkta målchanser. I den 58:e matchminuten fick Adelisa Grabus en smäll över ena knät i samband med en duell på mittplanen och behövde vård innan hon lämnade planen för en kort stund, men återkom omgående i spel. Det var tydligt att värmen slet på spelarna i den andra halvleken och tempot sänktes något. Med anledning av värmen var det i mitten av de båda halvlekarna en kortare vätskepaus. I den 68:e matchminuten slog Sophia Redenstrand en frispark från kortlinjen på högerkanten. Bollen studsade framför målet och nådde nästan fram till Matilda Rosqvist, men målvakten fick tag i bollen.

I den 82:a matchminuten fick Adelisa Grabus en möjlighet framför mål, men hennes markskott räddades av Emma Johansson till en resultatlös vänsterhörna. Det var nervöst under slutminuterna då bortalaget lyfte in inlägg mot AIK:s straffområde, men Fanny Johansson & Co rensade bort allt. I den 88:e matchminuten blev det lugnare efter att Jenny Danielsson slagit en elegant crossboll ut mot Matilda Rosqvist på högerkanten. Den rutinerade AIK-spelaren höll i bollen och kom i andraläget igenom och in i straffområdet och hon spelade enkelt in bollen till Adelisa Grabus som framför mål enkelt kunde bredsida in bollen i det öppna målet. 2–0 till AIK och den sjunde raka segern var mer eller mindre klar då Mallbackens IF Sunne var ett slaget lag.