Sent mål gav tre viktiga poäng

2023.07.31, kl 22:06
Bilal Hussein blev stor matchhjälte då AIK besegrade IK Sirius FK med 1–0 (0–0) inför 10 054 åskådare på Studenternas IP. Segermålet kom i den 89:e matchminuten och betydde tre viktiga poäng för AIK som därmed klev upp ett par placeringar i tabellen.

På dagen 30 år efter att U2 spelade på Stockholms stadion begav sig AIK på måndagseftermiddagen till Studenternas IP i Uppsala. Det var dags för den 17:e allsvenska omgången och IK Sirius FK stod för motståndet. Det har de senaste åren varit jämna matcher mellan lagen på Studan och kvällens bottenmöte hade alla förutsättningar att bli tight, jämt och dramatiskt. AIK kom till matchen med sju inspelade poäng på de fyra matcherna efter omstarten och det blåste positiva vindar på Karlberg efter en tuff vårsäsong. Det hade under förmiddagen och delar av eftermiddagen varit ett kraftigt regnoväder med både blixtar och dunder à la Herreys i Stockholmsområdet, men det avtog ju närmare studentstaden och avspark vi kom. Då lagen tågade in för match var det mulet, men regnfritt, och 16 grader.

Chefstränaren Henning Berg ställde upp med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Mads Thychosen, Alexander Milošević (K), Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti, Rui Modesto, Bilal Hussein, Anton Salétros, Erick Otieno, John Guidetti och Dino Beširović. På bänken satt Omar Faraj, Jimmy Durmaz, Axel Björnström, Abdussalam Magashy, Abdihakin Ali, Zachary Elbouzedi, Aboubakar Keita, Samuel Brolin och Taha Ayari. Sportchefen Thomas Berntsen besökte hemmalagets VIP en timme innan avspark och sa bland annat att det nu var ”alla man till pumparna” med tanke på tabelläget.

AIK inledde med bortaklacken i ryggen och Tashreeq Matthews satte klockan 19:00 bollen i rullning efter signalen från domaren Mohammed Al-Hakim. Det vitklädda bortalaget kopplade omgående greppet om matchen och de inledande minuterna var förlagda till IK Sirius planhalva. I den fjärde matchminuten slog Erick Otieno ett inlägg från vänsterkanten som nådde John Guidetti i straffområdet och den rutinerade forwarden nickade elegant ner bollen åt framrusande Bilal Hussein som från strafflinjen avslutade precis utanför den högra stolpen. Ett bra läge av AIK som såg riktigt laddade ut. I den nionde matchminuten kom matchens första gula kort då Rui Modesto alltför bryskt fällde en hemmaspelare utanför IK Sirius straffområde. Efter en fin AIK-inledning kom hemmalaget in i matchen efter cirka tio minuter och spelet jämnades ut.

Efter en knapp kvarts spel inledde IK Sirius en spelvändning från mittcirkeln. Tashreeq Matthews tog sig fram i planen och stack in bollen mot det danske nyförvärvet Wessam Abou Ali som sprang in mellan AIK:s mittbackar och ner mot kortlinjen i den högra delen av straffområdet. Passningen slogs över till den vänstra sidan där vänsterbacken Dennis Widgren fyllde på och avslutade en dryg meter över ribban i vad som var ett jätteläge. Rui Modesto störde hemmaspelaren i avslutet då han följde med passningen och täckte bra. Sekunder senare vann hemmalaget bollen till höger på offensiv planhalva, spelade in den centralt till Melker Heier som fick på ett tungt avslut från strax utanför straffområdet och bollen for några meter utanför den högra stolpen. Hemmapubliken tände till på allvar då det blev mer och mer fördel IK Sirius. I den 23:e matchminuten slog Dino Beširović ett inlägg från högerkanten som högerbacken Jakob Voelkerling Persson knäades bort från straffområdet. Bollen studsade dock perfekt fram mot Anton Salétros som kom farande och drog till med vänsterfoten en dryg meter utanför den högra stolpen.

Sex minuter senare lyfte Anton Salétros in en högerhörna och bollen nådde ytan mellan straffpunkten och målgården. Dino Beširović var helt obevakad vid straffpunkten och slog till på volley cirka nio meter från mål och bollen for som en projektil en knapp meter över ribban. Ett jätteläge för Gnaget att ta ledningen i matchen. Efter 31 minuters spel bröt mittbacken Malcolm Jeng på egen planhalva ett uppspel av Bilal Hussein och via Wessam Abou Ali hamnade bollen hos Melker Heier som från cirka 16 meter slog till med högerfoten och avslutet gick i den vänstra stolproten och studsade ut bakom ryggen på Kristoffer Nordfeldt. IK Sirius behöll bollen i ytterligare en halvminut innan Sotirios Papagiannopoulos framför mål kunde rensa bollen till en högerhörna för hemmalaget efter ett inlägg från Tashreeq Matthews på högerkanten. IK Sirius första hörna i matchen avslutades av Melker Heier, men bollen gick långt utanför målet.

IK Sirius tog över spelet mer och mer och man hittade gång efter annan fram till stora obevakade ytor mellan AIK:s mittfält och backlinje där Anton Salétros och Bilal Hussein hade enorma ytor att täcka då yttermittfältarna Rui Modesto och Erick Otieno låg högt i sina positioner. I den 33:e matchminuten kom nästa målchans för IK Sirius då Joakim Persson fick bollen något till höger utanför AIK:s straffområde och sköt efter marken mot den bortre stolpen, men Kristoffer Nordfeldt räddade. Två minuter senare lyfte Adam Vikman in en frispark från vänsterkanten som nådde huvudet på lagkaptenen Henrik Castegren och nicken seglade utanför den vänstra stolpen. I samma matchminut anföll AIK längs högerkanten efter en utspark från Kristoffer Nordfeldt. John Guidetti brottade sig fram och med hjälp av Rui Modesto peggade man upp för Anton Salétros centralt utanför straffområdet. AIK-mittfältaren tog emot bollen och drog från cirka 22 meter på med vänsterfoten. Avslutet gick mot det bortre, vänstra krysset, men målvakten Jakob Tånnander fick några fingertoppar på bollen som slog högt upp i den vänstra stolpen. Returen studsade till Erick Otieno till vänster i straffområdet och han avslutade direkt, men bollen täcktes i målgården av mittbacken Henrik Castegren.

Matchen började mer och mer likna en handbollsmatch där lagen bytte anfall med varandra och där mittfältsspelet i det närmaste var obefintligt. I den 37:e matchminuten tryckte sig Joakim Persson förbi Anton Salétros till höger i straffområdet och avslutade mot det närmaste krysset där Kristoffer Nordfeldt styrde bollen till en resultatlös högerhörna. Med drygt två minuter kvar av ordinarie tid var det nära AIK-ledning efter Anton Salétros högerhörna som nådde Sotirios Papagiannopoulos vid den främre stolpen. Mittbacken nickade bra mot mål, men Jakob Tånnander räddade förtjänstfullt och bollen for precis utanför målvaktens högra stolpe och till en AIK-hörna som Jakob Tånnander fångade in. Med sekunder kvar av halvleken hittade Bilal Hussein in med bollen till Dino Beširović till höger i straffområdet och avslutet kom snabbt efter marken, men ett par meter utanför den bortre, vänstra stolpen. Det var inga avbrott alls i den första halvleken och därmed inte några stopptidsminuter.

Exakt klockan 20:00 blåstes den andra halvleken igång och Anton Salétros satte bollen i rullning. Det böljande spelet från de första 45 minuterna som hade fått salig handbollsmeister Bengt ”Bengan” Johansson att jubla fortsatte i den andra akten, och det kändes ett tag som om Henning Berg och Christer Mattiasson skulle börja ropa efter gurkburk, smuggelspel och koreansk stegisättning. I den 59:e matchminuten fick inhopparen André Alsanati iväg ett avslut från vänsterkanten som Kristoffer Nordfeldt skopade iväg med vänster hand, utom räckhåll för övriga motståndare. Minuten därefter studsade bollen fram mot AIK-målet, men Kristoffer Nordfeldt hade fullt fokus och fångade in bollen. AIK kändes lite illa ute och var i stort behov av tre poäng då övriga bottenlag börjat samla in poäng. När matchklockan passerade 61 spelade minuter var det dags för AIK:s första taktiska byte och det blev ett dubbelbyte då John Guidetti och Dino Beširović lämnade plats för Abdussalam Magashy och Taha Ayari i vad som var ett rakt byte. Magashy startade som forward senast mot Malmö FF medans Taha endast spelat forward några gånger i P19-laget. Frågan är om AIK någonsin tidigare haft två spelare på planen samtidigt i en forwardsposition med såpass lite erfarenhet från just den positionen.

Efter 63 minuters spel stal Tashreeq Matthews bollen från Taha Ayari vid mittcirkeln och satte fart mot AIK-målet. Utanför straffområdet spelade han bollen till Joakim Persson som drog till med vänsterfoten och bollen gick p-r-e-c-i-s utanför den bortre, vänstra stolpen. Otroligt nära ett ledningsmål för hemmalaget. Att AIK:s läge började kännas prekärt var nu uppenbart för merparten av supportrarna på plats och i den 66:e matchminuten drogs ”kom igen, Gnaget” igång. Kurvan med tusentals svartgula själar skapade ett enormt tryck under några minuter och den energifyllda ramsan fyllde spelarnas lungor med välbehövligt extra syre. Nästa avslut från IK Sirius kom i den 67:e matchminuten då Wessam Abou Ali slog en frispark från cirka 30 meter som Kristoffer Nordfeldt fångade in i famnen. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid kom en oväntad besökare till Studenternas IP då en helikopter kom in lågt ovanför arenan. Med kvarten kvar böljade spelet återigen fram och tillbaka och det var tydligt att båda lagen kände behovet av en trepoängare.

I den 78:e matchminuten bjöds IK Sirius återigen på ett hav av yta då man vände spelet och Wessam Abou Ali smög in bakom ryggen på Alexander Milošević till vänster i straffområdet, men AIK:s lagkapten täckte väl och vid kortlinjen försökte hemmaspelaren hitta in till Joakim Persson framför mål, men Sotirios Papagiannopoulos rensade bort bollen till en vänsterhörna. Hörnan från Dennis Widgren dröjde några minuter då hemmalaget genomförde två byten, men när bollen seglade in framför AIK-målet där Henrik Castegren fick träff på volley, men bollen gick ner i marken och studsade i en båge över ribban. Speakern annonserade ett nytt publikrekord på nya Studenternas IP då hela 10 054 åskådare befann sig på arenan och åtminstone hälften av dem tycktes ha AIK-sympatier. Det tidigare publikrekordet var på 10 038 och sattes den 25 april 2022 då Hammarby gästade Uppsala. Det var definitivt inget fegspel i denna match och båda lagen ville hellre ha tre poäng än en. I den 87:e matchminuten avancerade Melker Heier nästan 50 meter innan han avslutade hårt och bollen gick nästan igenom AIK-målvakten som dock redde ut situationen. I samma matchminut slog André Alsanati från högerkanten ett inlägg mot den bortre stolpen där inhopparen Aron Bjarnason kom smygande, men han fick i bra läge ingen riktig träff med pannan och det blev inspark för AIK.

AIK visade i anfallet därefter stort tålamod och höll bollen inom laget med flera spelare inblandade. Jetmir Haliti fick bollen i vänsterbacksposition på offensiv planhalva och spelade in bollen centralt till Bilal Hussein som var obevakad. Mittfältaren tog emot bollen och lade den tillrätta, ”allt publikljud försvann och jag hörde ingenting då jag tryckte till bollen” kommenterade han situationen efter slutsignalen. Med högerfoten tryckte Bilal från cirka 24 meter till bollen och den for lågt mot den bortre, vänstra stolpen. Målvakten Jakob Tånnander sträckte ut, men förgäves. Bollen gick precis innanför stolpen och då den efter 88:30 satt i nätets gavel så exploderade det på stora delar av den fullsatta arenan. 1–0 till AIK och målskytten Bilal Hussein sprang vrålande ner mot den högra hörnflaggan där övriga lagkamrater mötte upp för att fira ett mycket viktigt mål.

Matchen var dock inte vunnen än då det återstod fyra stopptidsminuter och hemmalaget gjorde allt för att få med sig en poäng. Mängder med bollar slogs in mot AIK:s straffområde, men de flesta rensades omgående bort. Efter 93:41 lyfte den nyss inbytte Edi Sylisufaj från vänsterkanten in en boll framför AIK-målet. Herman Sjögrell, som kom in i den 92:a matchminuten, nådde bollen perfekt med pannan tre meter från mållinjen och det var kvitterat. Nej, det var fortfarande AIK-ledning då Kristoffer Nordfeldt på mållinjen räddade bollen med sitt högra knä och den svepte utanför hans högra stolpe. En ofattbar räddning i ett otroligt viktigt läge. Vänsterhörnan nickades bort av Taha Ayari vid den främre stolpen och det efterföljande inlägget boxades kraftfullt bort av Kristoffer Nordfeldt. Efter 94:28 blåste domaren av matchen och AIK-spelarna jublade enormt nere på planen.

Bästa AIK-spelare denna segerkväll var Sotirios Papagiannopoulos, Anton Salétros, Bilal Hussein och Kristoffer Nordfeldt. Även domaren Mohammed Al-Hakim svarade för en fin fläckfri insats. Måndagen inleddes med blixtar och dunder i Stockholm och avslutades med magiska under i Uppsala av lyckofigurerna Bilal Hussein och Kristoffer Nordfeldt. AIK klev i och med segern upp till tolfte plats i tabellen då både Degerfors IF och IK Sirius FK passerades.

Den 16 augusti 2021 vann AIK senast på Studenternas IP och även då blev det 1–0. Målskytt den gången var forwarden Bojan Radulović och segermålet kom efter 88:13. På dagen 30 år sedan spelade U2 på Stockholms stadion som tredje låt Even better than the real thing och visst kan Bilal Husseins avslut som gav tre poäng sägas vara av rent overklig klass.