Storförlust inför uppehållet

2022.06.19, kl 19:24
I den sista matchen i OBOS Damallsvenskan inför det långa sommaruppehållet föll AIK på Skytteholms IP med 0-6 (0-2) mot serieledande FC Rosengård.

Sista matchen i OBOS Damallsvenskan innan det nästan två månader långa uppehållet stod denna söndag på programmet och tabelljumbon AIK ställdes mot serieledande FC Rosengård på Skytteholms IP i Solna. AIK kom till spel med en startelva bestående av Serina Backmark, Caroline Murray, Jennie Nordin (K), Sara Nordin, Emelie Jansson, Chinyelu Asher, Linda Hallin, Honoka Hayashi, Jenny Danielsson, Remy Siemsen och Matilda Nildén. På bänken satt Hedda Johansson, Arsema Weldai, Ebba Jahnfors, Milla-Maj Majasaari, Maja Johansson, Julia Olsson och Nova Furevik. Under matchdagen hade den formstarka finska forwarden Kaisa Collin tvingats lämna återbud vilket ändrade den ursprungliga startelvan. 241 personer valde damlagets match istället för herrarnas träningsmatch mot Örebro SK (3–2) på Spånga IP och kl 12:59 blåste domaren Ulrica Löv igång matchen i ett soligt Solna som bjöd på 19 grader. Gästerna gjorde avspark mot Solnahallen och den före detta AIK-spelaren Loreta Kullashi satte bollen i rullning.

AIK inledde riktigt piggt och var det spelförande laget under de första 10-15 minuterna, men de två första målchanserna blev bortalagets. I den sjätte matchminuten slog Olivia Schough matchens första hörna från höger och bollen nådde mittbacken Emma Berglund som avslutade på volley strax utanför det högra krysset. Tre minuter senare fick Jelena Čanković utrymme centralt, vände upp och fick på ett bra skott som tvingade Serina Backmark till en bra räddning vid sin högra stolpe och hon styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. Efter den pigga AIK-inledningen kom serieledarna in i matchen och började föra spelet mer och mer, men AIK stod upp bra. I den 20:e matchminuten tog sig Chinyelu Asher fram centralt och avslutade med ett skott mot den högra stolpen, men Teagan Micah räddade. Minuten därefter var det oerhört nära bortaledning efter att Serina Backmark räddat ett närskott från Jelena Čanković i en rörig situation och på returen skulle Loreta Kullashi bara trycka in bollen i mål vid den vänstra stolpen, men lagkaptenen Jennie Nordin lyckades i målgården täcka bollen till en resultatlös vänsterhörna.

Det började efter en halvtimmes spel kännas som om det var viktigt för AIK att hålla nollan fram till paus för att eventuellt få bortalaget att känna av lite frustration och press, men i den 33:e matchminuten kom ett misstag som kostade ett baklängesmål. Honoka Hayashis rensning från eget straffområde gick rakt på Mia Persson som spelade kort till Loreta Kullashi och hon slog ut bollen till en helt ren Sofie Bredgaard till höger i straffområdet och hennes avslut från nära håll gick mellan benen på Serina Backmark och det var 1–0 till gästerna efter 32:40. Något överraskande annonserades hela två minuters stopptid och i den sista av dessa bjöds FC Rosengård på ännu ett mål. Emelie Janssons rensning från eget straffområde hamnade på Jelena Čanković som tryckte in bollen vid den närmaste, högra stolpen och 0–2 efter 46:25 var ett faktum vilket gjorde AIK:s uppförsbacke enorm inför den andra halvleken.

Inför den andra akten gjorde AIK ett byte då Julia Olsson ersatte Caroline Murray. Redan i den 47:e matchminuten frispelades Sofie Bredgaard till höger elegant av Olivia Schough som chippade bollen över AIK-målvakten, men också precis utanför den högra stolpen. Strax därefter svarade Olivia Schough för ännu en vass framspelning, denna gång från vänsterkanten och inlägget nådde pannan på Jelena Čanković som enkelt kunde nicka in 3–0 efter 47:14 och game over. I den 56:e matchminuten slog FC Rosengård en kort hörna från höger och efter inlägget från Jelena Čanković hamnade bollen via Julia Olssons huvud hos Olivia Schough vid den bortre, vänstra stolpen och avslutet i marken studsade över Serina Backmark och in i AIK-målet. 0–4 efter 55:29. AIK:s bästa målchans kom i den 58:e matchminuten då Linda Hallin fångade upp bollen utanför straffområdet och avslutade med ett tungt skott som seglade strax utanför den högra stolpen. Den andra halvleken blev otroligt sönderryckt av byten och det blev aldrig någon riktig karaktär på matchen i och med de tio ändringarna.

I den 64:e matchminuten frispelades Olivia Schough till vänster i AIK:s straffområde efter en elegant passning från Loreta Kullashi och med en enkel förstatouch skruvade hon in bollen till höger i mål och det var 0–5 efter 63:45. Med knappa kvarten kvar av ordinarie tid gjorde AIK två byten då Jenny Danielsson och Matilda Nildén klev av planen och ersattes av debutanten Nova Furevik samt Hedda Johansson. Under de avslutande minuterna ersattes Sara Nordin av Maja Johansson och Ebba Jahnfors klev in istället för Linda Hallin. Det skulle även bli ett 0–6-mål till och det tillkom efter 87:48 då Emma Berglund på mållinjen tryckte in bollen i mål efter att inhopparen Stefanie Sanders träffat högerstolpen. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll