Storseger efter fyra mål av Henok Goitom

2019.10.20, kl 20:07
AIK besegrade Falkenbergs FF med 5–1 (2–0) inför 3 606 åskådare på Falcon Alkoholfri Arena. AIK:s lagkapten Henok Goitom svarade för fyra mål och en målgivande passning då AIK i och med de tre poängen bäddade för en dramatisk avslutning av Allsvenskan.

AIK:s första besök på Falcon Alkoholfri Arena stod på programmet i den 28:e omgången av Allsvenskan 2019 och det bjöds på en fin gräsplan i Falkenberg. AIK hade mängder av spelare skadade, sjuka och avstängda och man fick endast ihop sex avbytare på bänken, däribland Eric Kahl och Tom Strannegård med noll allsvenska matcher på sina CV’n. I den andra minuten bröt Heradi Rashidi fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg som studsade vidare till Sebastian Larsson, men den rutinerade landslagsmannen halkade till i skottförsöket och fick ingen riktig träff på bollen.

Budimir Janošević spelade i Oscar Linnérs skadefrånvaro sin första tävlingsmatch sedan den 24 februari 2019 då AIK ställdes mot Norrby IF (1–1) i Svenska cupens gruppspel. I den sjätte minuten klev han upp högt på egen planhalva och lyfte fram bollen mot Tarik Elyounoussi till vänster i straffområdet och hans inspel nådde Kolbeinn Sigþórsson, men nickskarven framför mål av islänningen nådde ingen medspelare. Det var dock en pigg AIK-inledning mot Falkenbergs FF som i en haltande tabell hade trillat ner på sista plats och man var i stort behov av tre poäng. I den åttonde minuten slog Henok Goitom från mittplan en boll mot Heradi Rashidi på vänsterkanten. Falkenbergs målvakt Hampus Nilsson rusade ut och trodde att han skulle nå bollen, men Rashidi fick fram foten och petade bollen förbi målvakten utanför straffområdet och blev tiondelen senare nedsparkad.

Domaren Martin Strömbergsson funderade några sekunder innan han visade upp det röda kortet och medspelaren Christoffer Carlsson fick också lämna planen då målvaktsreserven Johan Brattberg istället kom in i matchen. Den efterföljande frisparken slogs av Sebastian Larsson i muren och returen av Heradi Rashidi hamnade på samma ställe. AIK behöll dock bollen och efter några sekunder hamnade den återigen hos Heradi Rashidi, denna gång på väsnterkanten och han måttade ett perfekt inlägg som nådde huvudet på Henok Goitom och bollen seglade över hemmamålvakten. AIK hade därmed det viktiga ledningsmålet och i och med det numerära överläget så hade man ett enormt bollinnehav efter 1–0-målet.

I den 20:e minuten lyfte Sebastian Larsson in ett inlägg från högerkanten mot Henok Goitom som nickskarvade bollen vidare mot Kolbeinn Sigþórsson. Bollen studsade på islänningen och gick mot mål, men Johan Brattberg kunde med vissa problem hindra bollen från att gå i mål. AIK spelade med stort självförtroende, men började spela med för stora marginaler i och med utvisningen och hemmaspelarna kunde gång på gång bryta de “enkla” passningsvägarna runt Falkenbergs straffområde. I den 33:e minuten slog Panajotis Dimitriadis en fin boll från mittplan som rundade backlinjen och nådde framrusande Kolbeinn Sigþórsson till höger i straffområdet och ensam med Johan Brattberg avslutade han, men målvakten räddade. Returen hamnade hos Kolbeinn som försökte sätta in bollen i det bortre, vänstra hörnet, men det blev istället en perfekt passning till Henok Goitom som enkelt kunde raka in 2–0. Två minuter senare fick Kolbeinn Sigþórsson ett nytt läge till höger i straffområdet och avslutade direkt, utanför den bortre, vänstra stolpen. Hade han istället följt med bollen till höger i straffområdet hade han automatiskt rundat den utrusande målvakten och haft öppet mål.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid av den första halvleken slog Sebastian Larsson ett nytt fin inlägg mot Heradi Rashidi till vänster i straffområdet och han nickade ner bollen mot Tarik Elyounoussi som kom i sådan hög fart att han inte kunde kontrollera bollen. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av den första akten. Falkenbergs FF inledde den andra halvleken aggressivt och chansspelade lite. I den 51:a minuten bjöd AIK Anton Wede på ett skottläge centralt och hans hårda avslut touchade Per Karlsson, men gick rakt på Budimir Janošević som säkert greppade bollen.

Två minuter senare svarade Daniel Granli för en bra aktion till höger i straffområdet då han höll i bollen och slog ett precist inlägg mot Henok Goitom som fick ett bra nickläge, men bollen gick över. AIK kändes passiva i den andra halvleken och man fokuserade tydligt på försvarsspelet. Men i den 64:e minuten började man skapa chanser igen i och med att Heradi Rashidi till vänster i straffområdet lade tillbaka bollen till Karol Mets som fick på ett pressat skott som seglade knappa metern utanför den bortre, högra stolpen. I den 70:e minuten avgjordes matchen då Henok Goitom fick tag i bollen i mittcirkeln och satte fart ner på vänsterkanten. I straffområdet lyfte han in bollen mot Tarik Elyounoussi som på volley drog till och 3–0 var ett faktum.

När matchklockan precis passerade 78 spelade minuter slog inhopparen Bilal Hussein fram bollen mot Sebastian Larsson vid strafflinjen och han vinklade med låret vidare bollen till Henok Goitom. AIK:s lagkapten tog emot bollen, vände om och avlossade ett markskott som gick in i det vänstra hörnet och 4–0 var ett faktum. Knappa två minuter senare lyfte Sebastian Larsson från högerkanten fram bollen mot glödhete Henok Goitom och han var före hemmalagets Per Karlsson och slog in 5–0 efter ett skott som gick över Falkenbergs målvakt. Stort jubel efter veteranens första fyramålsmatch i tävlingssammanhang. I den 84:e minuten reducerade hemmalagets inhoppare Nsima Peter efter en soloaktion på vänsterkanten av AIK:s straffområde då han gled förbi ett passivt försvar och avlossade ett skott som touchade Felix Michel och gick in i den bortre gaveln.