Fem mål av Therese Simonsson då AIK vann stort

2019.04.27, kl 16:51
AIK bortabesegrade Lidköpings FK med hela 8–2 (2–0) i den tredje omgången av Elitettan inför 263 åskådare på IP Framnäs. Stor matchhjälte för Gnaget var Therese Simonsson som svarade för fem mål.

Matchen inleddes oerhört jämnt under den första kvarten och inga direkta målchanser skapades på den fina gröna gräsmattan på IP Framnäs. I den 18:e minuten slog Therese Simonsson in en hörna från vänster och efter några studsar fram och tillbaka i straffområdet fick Wilma Ljung Klingwall skottläge från distans, men bollen träffade en offsidestående Therese Simonsson. Minuten därefter fick Madeleine Tegström bollen med yta på offensiv planhalva och drog till från ca 30 meter och bollen seglade över målvakten som möjligen touchade bollen, men slog i ribban.

I den 21:a minuten kom hemmalaget fram i ett hyfsat läge till höger i straffområdet via Alice Andersson, men hon var hårt trängd av Samantha Ammanuel och avslutet gick i utsidan av den närmaste gaveln. AIK började mer och mer ta över initiativet och det vitklädda bortalaget tog därmed ett stabilt grepp om bollinnehavet. I den 26:e minuten var hemmamålvakten Gabriella Batmani nära att bjuda AIK på ett mål då hennes uppspel gick rakt på Wilma Ljung Klingwall, men avslutet från AIK-mittfältaren kunde hon fånga in i famnen. Två minuter senare bröt lagkapten Matilda Rosqvist fram på vänstersidan av offensivt straffområde och serverade bollen på ett silverfat till Therese Simonsson som satte fram foten och 1–0 var ett faktum.

AIK tog i och med målet över matchen totalt. Efter en knapp halvtimme slog Elsa Törnblom en högerhörna mot den bortre stolpen där Eva Nyström befann sig, men nicken gick utanför krysset. Minuten därefter kom Nicole Odelberg Modin igenom på högerkanten samtidigt som Gabriella Batmani rusade ut. Avslutet passerade målvakten, men gick även strax utanför den bortre, vänstra stolpen. Det var nu bara AIK och laget kom i anfall efter anfall mot ett hemmalag som efter en stabil inledning såg riktigt skakigt ut. Clara Härdling svarade i den 34:e minuten för en bra aktion på mittplan och slog ut bollen till framrusande Elsa Törnblom på högerkanten. Den initiativrika mittfältaren avslutade med ett hårt skott som målvakten räddade.

AIK var i full kontroll, men i den 41:a minuten fick Lidköpings FK en gratisbiljett tillbaka in i matchen efter att en studsande boll träffat högerarmen på AIK:s mittback Eva Nyström och hemmalaget fick därmed en frispark i bra läge samtidigt som AIK-spelaren fick syna det gula kortet. Felicia Edgren tog hand om frisparken och avslutade hårt längs marken, men bollen slog i den täckande muren och AIK redde ut situationen. I den 44:e minuten kom Nicole Odelberg Modin igenom centralt, men stressades till ett avslut som gick utanför målet.

I den sista ordinarie minuten kom AIK fram i ett vackert anfall som inleddes med boll hos Clara Härdling på mittlinjen som slog en fin boll mot Elsa Törnblom på högerkanten. Bollen passades vidare till Nicole Odelberg Modin som drev fram centralt innan hon slog en passning till Therese Simonsson som i perfekt läge drog till direkt med högerfoten, men bollen seglade en meter över målet till AIK-spelarens stora besvikelse. Domaren hade lagt till två minuters stopptid efter en situation då gräset i mittcirkeln släppte redan efter 15 sekunders spel och Therese Simonsson var aktiv värre under dessa minuter. Med 30 sekunder kvar av halvleken bröt hon fram centralt och sköt ett hårt skott från distans som borrade sig in i nät och 2–0 var ett faktum. AIK-forwarden svarade för två mål för ett år sedan då AIK besegrade Lidköpings FK med 3–2 på IP Framnäs och upprepade bedriften redan i den första halvleken.

AIK genomförde ett byte i paus då Sophia Redenstrand ersatte Eva Nyström och bortalaget rivstartade på samma sätt som man hade avslutat den första akten. Nicole Odelberg Modin fick omgående bollen till höger i straffområdet och spelade över till Therese Simonsson som petade in 3–0 vid den vänstra stolproten. Två minuter senare slog Matilda Rosqvist ett inlägg från högerkanten som Therese Simonsson på volley framför mål satte i nätet och AIK ledde helt plötsligt med 4–0 efter fyra mål av AIK:s glödheta nummer 9. Strax därefter bröt Elsa Törnblom igenom till höger i straffområdet, men i sista stund täcktes hennes skott.

Matchen avgjordes till 100% i den 60:e minuten då Therese Simonsson fick bollen djupt ner till höger i straffområdet och spelade in den till framrusande Sophia Redenstrand som med ett direktskott satte bollen i nät bakom Gabriella Batmani. 75 sekunder senare låg bollen återigen i hemmalagets mål. Sophia Redenstrand slog fram bollen längs vänsterkanten och Elsa Törnblom rundade målvakten på utsidan och slog från snäv vinkel säkert in bollen i det öppna målet. AIK tappade lite av skärpan efter målet och Lidköpings FK fick lite mer att säga till om. I den 62:a minuten svarade Lovisa Koss för en fantastisk räddning på en närnick från Taylor Townsend, men minuten senare fick Townsend revansch då hon satte bollen i det vänstra krysset.

Taylor Townsend var nära att bli tvåmålsskytt i den 78:e minuten då hon sköt ett skott från långt håll som precis seglade över ribban. Med två minuter kvar av ordinarie tid sköt Townsend återigen från långt håll och Lovisa Koss lyckades inte parera skottet och hemmalaget noterades för ett tröstmål. Målkavalkaden var dock inte över, långtifrån. Wilma Ljung Klingwall sköt ett skott från ca 18 meter som Gabriella Batmani lämnade retur på och när målvakten i kamp med Therese Simonsson inte fick tag i bollen så fångade Sophia Redenstrand upp den och slog in den i det övergivna målet. 7–2 till AIK, men målfesten var ännu inte över. När matchen var inne i den tredje stopptidsminuten lyfte Clara Härdling fram bollen till Therese Simonsson som kom fri och lobbade in sitt femte mål för eftermiddagen och fastställde därmed slutresultatet till 8–2. Det var första gången sedan den 8 augusti 2011 som AIK gjorde åtta mål i en seriematch, då blev det 8–0 borta mot Rågsveds IF efter bland annat tre mål av Daniella Chamoun.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll