Storseger på Skytteholms IP

2020.09.05, kl 15:54
AIK:s damlag besegrade Kvarnsvedens IK med hela 6–0 (4–0) på Skytteholms IP i Solna efter mål av Rosa Kafaji (2), Adelisa Grabus (2), Jenny Danielsson och Piyatida Somkumpee. AIK leder Elitettan då man efter 15 spelade omgångar är fem poäng före tvåan Morön BK och nio poäng före trean Hammarby.

Innan avspark fick Evelina Finndell ta emot en matchtröja med nummer 100 på ryggen då hon spelade sin 100:e tävlingsmatch för klubben i bortamötet med Jitex Mölndal BK (2–0) den 26 augusti 2020. Sommaren ville inte riktigt släppa greppet över huvudstaden och solen sken över Skytteholms IP i Solna då domaren Anastasia Oberlauf blåste igång mötet mellan serieledande AIK och elfteplacerade Kvarnsvedens IK. AIK kopplade omgående greppet om matchen och i den elfte matchminuten lyfte Sophia Redenstrand in en hörna från höger som rensades bort av försvaret. När matchklockan passerade 16 spelade minuter slog lagkaptenen Matilda Rosqvist fram bollen längs högerkanten till Rosa Kafaji som satte fart längs kanten, tog sig in i straffområdet och avslutade med ett vänsterskott mot det bortre hörnet som gick in i mål utan chans för målvakten Sara Björk som gjorde allt för att nå bollen. 1–0 till AIK.

Speakern hann knappt annonsera AIK:s ledningsmål innan det var dags igen. Sophia Redenstrand tog sig ner mot kortlinjen på vänsterkanten och slog ett inlägg som via touch på en försvarares huvud nådde fram till den bortre, högra stolpen där Rosa Kafaji nickade in bollen intill den högra stolpen och 2–0 var ett faktum. I den 24:e matchminuten var Kvarnsvedens IK nära en reducering efter att man bjudits på en frispark i fint läge trots att Matilda Rosqvist var först på bollen i nickduellen. Moa Öhman klev fram och slog bollen över muren och mot det vänstra hörnet, men AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari svarade för en jätteräddning då hon nådde bollen med högerhanden och tippade bollen i sin högra stolpe. Minuten därefter kom AIK i en snabb spelvändning som inleddes av Evelina Finndell på egen planhalva och via Johanna Lindell centralt gick bollen ut till Rosa Kafaji på högersidan. Tvåmålsskytten tog sig in i straffområdet, men valde osjälviskt att spela in bollen till Adelisa Grabus som enkelt kunde peta in bollen i det övergivna målet och det var 3–0 till AIK.

I den 28:e matchminuten kom lagkaptenen Agnes Dahlström igenom till höger i straffområdet och avslutade, men Milla-Maj Majasaari svarade återigen för en bra räddning, denna gång till en resultatlös högerhörna. Fyra minuter därefter var det nära att Rosa Kafaji blivit tremålsskytt efter att Jenny Danielsson från vänstersidan av straffområdet hittat in till henne centralt, men avslutet gick över mål. I den 38:e matchminuten var det återigen nära att Rosa Kafaji gjort hattrick efter att hon elegant frispelats av Adelisa Grabus så avslutade hon från straffpunkten, men avslutet täcktes och gick precis utanför den högra stolpen. Två minuter senare bjöd Jenny Danielsson på en klackdragning till vänster i offensivt straffområde, tog sig ner till kortlinjen och slog in bollen framför mållinjen där Adelisa Grabus kom flygande en tiondel för sent för att kunna trycka in bollen i det öppna målet. I den 42:a matchminuten skulle dock 4–0 komma och det var Johanna Lindell som spelade in bollen till vänster i straffområdet där Adelisa Grabus kom inlöpande och sköt ett markskott som gick in mellan den närmaste, vänstra stolpen och målvakten. I slutsekunderna av halvleken sköt bortalagets Emma Lindén ett skott som tvingade Milla-Maj Majasaari till ännu en fin räddning till en högerhörna som Sara Nordin nickade bort innan signalen för halvtidsvila ljöd.

Inför den andra halvleken byttes Adelisa Grabus ut och hon ersattes av Clara Härdling. Inhopparen Härdling var i den 50:e matchminuten nära att göra mål då hon från vänsterkanten av straffområdet fick en passning av Jenny Danielsson till den högra stolpen, men nicken gick utanför stolpen. Tre minuter senare slog Irmeli Jonsson en högerhörna efter marken som möttes upp av My Cato i den främre delen av straffområdet och hennes avslut vållade lite problem för AIK-målvakten som dock fångade in bollen. I den 56:e matchminuten snappade Jenny Danielsson upp en felpassning på mittplanen och uppfattade att målvakten stod för långt ut. Från ca 40 meter valde hon att skjuta bollen över målvakten och in i mål. Ett riktigt klassmål och de tre poängen säkrades helt i och med 5–0-målet. Strax efter målet började ett lättare regn att falla över Solna medan mörka moln tornade upp sig från Bromma-hållet.

I den 82:a matchminuten lyfte Clara Härdling in bollen från högerkanten av straffområdet och via huvudet på en försvarare hamnade bollen hos Piyatida Somkumpee som från övre delen av straffområdet pangade in bollen i mål med vänsterfoten och det var 6–0 på resultattavlan. Två minuter senare var det nära ytterliga mål efter att Jenny Danielsson från vänstersidan av straffområdet spelat över mot Clara Härdling som mötte direkt, men bortamålvakten Sara Björk svarade för en bra räddning. Med sekunder kvar av de tre stopptidsminuterna i den andra halvleken fick Moa Öhman ett skottläge utanför straffområdet och avslutet blev bra vilket fick Milla-Maj Majasaari att återigen göra en bra räddning under ribban då hon styrde bollen till en högerhörna som aldrig hann slås då signalen för full tid gick samtidigt.