Svag inledning när AIK föll i derbyt

2022.10.02, kl 19:15
Med två insläppta mål efter 14 spelade minuter orkade AIK inte hela vägen i söndagens stockholmsderby. AIK reducerade vid dubbla tillfällen, men det blårandiga hemmalaget stod emot och vann till slut med 4–2.

Derbykänslor och viktiga poäng på spel. AIK som kom till Stadion med ett tungt avbräck i form av en avstängd Jennie Nordin leddes för dagen in av Agnes Nyberg. Nyberg bildade mittlås med unga Hedda Johansson, som var en av AIK:s två startförändringar sedan föregående omgång. Båda lagen kom till derbyt med varsin förlust i bagaget. AIK som föll hemma mot Eskilstuna United (1-2) och Djurgårdens IF som åkt på en 4-0-förlust mot Kristianstads DFF.

Lätt regn i luften över Stadion när bollen sattes i spel. Och om himlen var mörk så var AIK:s matchinledning detsamma. Om inte nattsvart. Redan i den sjätte matchminuten fick DIF matchens första hörna som så även skulle resultera i utdelning. Bollen landade hos Lova Lundin som enkelt tryckte in 1–0. Det skulle inte dröja många minuter innan blåränderna skulle få jubla på nytt. Tove Almqvist väggspelade sig fram på vänsterkanten och kunde med en bredsida placera in mål nummer två. 14 spelade minuter och en uppförsbacke som hette duga.

Trots att AIK fick ett någorlunda stopp på blödningen så var det däremot närmre 3–0 än 2–1 inom den närmsta framtiden. Chansen för att ta sig in i matchen skulle dock komma. I den 29:e matchminuten var det ytterst nära att Allison Abbes inåtskruvade hörna betydde reducering. Men signifikativt med hur AIK:s säsong allt som ofta har sett ut, så var det inte stolpe in-principen som gällde idag heller. Istället skulle hemmalaget få utdelning. Med tre minuter kvar av första halvlek hittade Lova Lundin nätet för andra gången. Ett preciserat inlägg och en enkel knopp över Serina Backmark innebar en tremålsledning för hemmalaget in till halvtidsvilan.

Andra halvlek inleddes snarlikt som första. Det vill säga tryck från djurgårdshåll. Serina Backmark, som trots tre insläppta mål var en av AIK:s bästa spelare under första akten, fick parera direkt och stod för en briljant räddning efter bara två spelade minuter. Så småningom skulle AIK växa in i det och i den 62:a matchminuten var det äntligen dags att få träff. Emelie Janssons hörna misstajmades av DIF-målvakten Hedvig Lindahl och när Hedda Johansson fick in bollen i boxen stod Olivia Lindstedt rätt placerad. På ett tillslag satte hon med högerfoten dit reduceringen till vänster om Lindahl. Derbypulsen steg både ett, två och tre steg när Lindstedt gjorde sitt första mål i AIK-tröjan. Vittring hos de vitklädda och matchen var åter levande.

Nildén, Siemsen och kapten Nyberg visade med hårt jobb att Gnaget inte hade gett upp. I samma veva som målet – ersatte Adelisa Grabus och Chinyelu Asher sina kollegor Kaisa Collin och Julia Olsson. Efter 75 spelade minuter kom nästa chans. Djurgårdens Kamilla Lilhammer Karlsen hängde inte med Nildén, och domaren visade med sträckt arm handen mot straffpunkten. En ypperlig chans för 3–2 när Siemsen lade upp från elva meter. Men bollen till vänster och Lindahl likaså. Trots returstuds rakt ut kunde den föredetta landslagsmålvakten även på Grabus retur rädda hemmalaget. Fortsatt 3–1 på tavlan.

Som lök på laxen skulle Djurgården utöka. Inbytta Flavine Mawete Musolo var före Hedda Johansson i luftrummet som med huvudet skarvade in 4-1. AIK snyggade till siffrorna med fyra ordinarie spelminuter kvar genom Siemsen (4-2), men mer än så skulle det aldrig bli. Slut på Stadion och fortsatt motgång för AIK. Nästkommande match spelar AIK mot Hammarby IF hemma på Skytteholms IP måndagen den 19 oktober kl 19:00.

Text: Filip Wiklund