Tio allsvenska matcher spelade - sportchefen analyserar

2019.05.21, kl 16:00
Som regerande svenska mästare blir det ett ofrånkomligt fokus på hur klubben levererar i förhållande till fjolåret. AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström sätter ord på sina tankar kring resultatet av de tio första matcherna i Allsvenskan 2019.

Man brukar säga att serien har satt sig efter tio matcher och nu har samtliga lag spelat en tredjedel av serien. Hur ser du på seriestarten för Allsvenskan 2019?
– Det är en förväntad topptrio i en serie där inget lag riktigt verkar ha nått sin fulla potential än.

Hur ser du på AIK:s start?
– Vi har 20 inspelade poäng och är en poäng bakom serieledarna. Tittar vi på de 25 senaste åren så har AIK endast inlett Allsvenskan bättre vid ett tillfälle och det var förra året då vi hade 22 poäng efter tio spelade matcher, så det är tillsammans med 2003 AIK:s näst bästa poängvår i Allsvenskan på 25 år.

Hur ser du på era prestationer så här långt?
– De har varit blandade, men i jakten på utveckling behöver man ibland dra pendeln rejält i tävlingsmatcher för att få rejäla svar att utvärdera. Vi har fyra raka segrar och 9–2 i målskillnad på de fyra senaste matcherna så svaren som vi fått har omsatts i något bra.

Är det någon del i spelet som sticker ut åt något håll?
– Vi har släppt till fler avslut emot oss än förra året vilket uppenbart behöver tätas till. Vi har gjort sex av 13 mål via fasta situationer vilket är en rejäl utveckling till det bättre som följer trenden från försäsongen och Svenska cupen där vi gjorde fler mål än tidigare via fasta situationer.

Några spelare som du tycker sticker ut så här långt?
– Tarik Elyounoussis hårda arbete har betalat sig i en brutal målform vilket är bra för laget och kul för honom. Karol Mets har gett vårt försvars- och anfallsspel ytterligare en dimension.

190520 AIK:s spelare jublar efter Tarik Elyounoussis 2-0 mŒl under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Falkenberg den 20 maj 2019 i Stockholm.
Foto: Jesper Zerman / BILDBYRN STR / *** BETALBILD ***

"Vår ståplatspublik sätter tonen på arenan vart vi än spelar", säger Björn Wesström.

Några av nyförvärven har inte fått så mycket speltid, vilken analys är gjord av det?
– Det ska läsas i kontexten av att vi som sagt har gjort den näst bästa allsvenska inledningen på 25 år. Kontinuitet i det som vi presterade 2018 är en framgångsfaktor vilket rimligen innebär att spelare som spelade förra året i stor utsträckning fortsätter att göra det 2019. Vidare är exempelvis Daniel Granli, Saku Ylätupa och Kolbeinn Sigþórsson spelare med längre avtal som vi av olika skäl ser kommer att ha en viss anpassningstid innan de kommer bidra med sin fulla potential. För egen del utvärderar jag spelarens insats för AIK när spelaren lämnar klubben, inte efter tio allsvenska matcher.

Du och spelarna har i media pratat om Norra stå som en bidragande orsak till att laget hittat den form som krävs för att vinna matcher, kan du utveckla det resonemanget?
– Vår ståplatspublik sätter tonen på arenan vart vi än spelar, med det så påverkar de spelare, ledare och sittplatspublikens energi. Ståplatspublikens taktfasta, unisona och mycket beslutsamma sätt att ge energi har dels gett laget kraft när det behövts som mest, men det har också satt en ny standard för sittplatspubliken.

Vad händer härnäst?
– Först är det två matcher i Allsvenskan innan uppehållet där både vi och vår publik kommer behöva maxprestera i båda för att ha chans på segrar. Sedan ska spelare och ledare ha en vecka ledigt och efter det börjar förberedelserna för den intensiva sommaren och hösten som väntar. Vi kommer som en uppladdning inför omstarten av Allsvenskan bland annat att genomföra ett miniläger i Bengtsfors i juni där träning och en träningsmatch mot BK Häcken står på programmet.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019