Tio år sedan Ivan Turina lämnade oss

2023.04.27, kl 13:15
Tisdagen den 2 maj 2023 är det exakt tio år sedan den stora AIK-familjen nåddes av den ofattbara nyheten att AIK Fotbolls 32-årige målvakt Ivan Turina inte längre fanns kvar för sin hustru, sina barn, resten av sin familj och vänner. Ingen som möttes av det hemska dödsbeskedet på morgonen och förmiddagen av den mörka torsdagen för tio år sedan glömmer var man då befann sig. AIK Fotboll kommer på tioårsdagen av hans bortgång att hedra minnet av Ivan Turina på hemmaplan, men även tillsammans med Ivans kroatiska klubb GNK Dinamo Zagreb nere i Zagreb.

Ivan Turina gick onsdagen den 1 maj 2013 och lade sig för att sova i lägenheten i Solna, men vaknade aldrig upp. Den chockartade händelsen skapade febril aktivitet i huset tidigt på morgonen och läkare tillkallades samtidigt som ett antal personer i AIK Fotboll fick ett hemskt telefonsamtal, där det förkunnades att en uppskattad kollega, lagkamrat och kär vän inte längre fanns med oss. AIK Fotboll gick under förmiddagen ut med nyheten i sina kanaler och den efterföljande kärleken från fotbollssupportrar till Ivan Turinas familj samt till AIK var enorm. Fyra dagar efter dödsfallet möttes AIK och IFK Göteborg i Allsvenskan inför 24 211 åskådare på Friends Arena och kvällen blev en stor hyllning av den populäre AIK-målvakten, men samtidigt en gripande sorgeprocess för alla på plats. Innan avspark ställde sig samtliga spelare i de båda lagen nedanför AIK-klacken på Norra stå under den tystaste av tysta minuter.

AIK Fotboll har, tillsammans med de organiserade supportergrupperna, gemensamt beslutat att AIK:s nästkommande hemmamatch mot IK Sirius FK lördagen den 29 april 2023 kommer bli den sista matchen då Ivan Turina kontinuerligt hyllas på Friends Arenas storbildsskärm i den 27:e matchminuten. Hyllningen kommer från och med 2024 att ske på storbildsskärmen i samband med den av AIK:s hemmamatcher som ligger i anslutning till årsdagen.

På Karlbergs träningsanläggning kommer det den 2 maj 2023 som vanligt att finnas en minnesplats utanför klubbhuset och hela AIK-truppen kommer på väg ut till träningsplanen att genomföra en stund i tystnad.

Ivan Turinas plats i omklädningsrummet på Friends Arena är reserverad för honom så länge som någon av hans lagkamrater fortfarande spelar i AIK. I årets trupp är Alexander Milošević kvar i klubben av de AIK-spelarna som spelade matcher med Ivan. När han avslutar sin karriär, och om ingen av de övriga från 2013 som fortfarande är aktiva är tillbaka i klubben, så kommer Ivan Turinas plats i omklädningsrummet monteras ner.

AIK Fotboll kommer under tioårsdagen även att befinna sig i Kroatiens huvudstad Zagreb för en klubbgemensam minnesceremoni tillsammans med GNK Dinamo Zagreb vid Ivan Turinas gravplats på kyrkogården Groblje Miroševac. AIK Fotbolls representant på plats kommer att lägga en krans från klubben vid graven för att hedra minnet av Ivan. Ceremonin följs utav en officiell lunch mellan klubbarnas representanter.

AIK Fotboll har sedan starten av 2022 med stora ansträngningar försökt att få till en minnesmatch under sommaren tillsammans med GNK Dinamo Zagreb. Samtal där en ömsesidig vilja mellan klubbarna har pågått, men där det av rent praktiska skäl inte gick att få till en match klubbarna emellan.

Under matchen AIK – IK Sirius FK kommer även en insamling till Hjärt-Lungfonden att genomföras, där bland annat tio kronor per såld biljett tillfaller organisationen. Mer information om detta kommer inför matchen. Biljetter till matchen AIK – IK Sirius FK köps enklast via denna länk.

Ivan Turina föddes den 3 oktober 1980 i Zagreb och inledde 1998 sin proffskarriär i NK Dinamo Zagreb, som han började spela med redan som tioårig ungdomsspelare. 2003 tog han över som förstemålvakt i klubben efter att under två år varit utlånad till NK Kamen Ingrad och NK Osijek i den kroatiska högstaligan. 2007 lämnade han moderklubben för spel i Skoda Xanthi FC i den grekiska högstaligan där det blev en säsong innan KKS Lech Poznań i Polen blev nästa anhalt. I september 2009 återvände han till NK Dinamo Zagreb och skrev ett kontrakt med dem över säsongen 2009/2010.

Ivan Turina vann den kroatiska ligan tre gånger (2006, 2007, 2010), den kroatiska cupen två gånger (2004, 2007) och den polska cupen 2009. 2007 utsågs Ivan Turina till Kroatiens bäste målvakt. Han spelade flera juniorlandskamper och en A-landskamp, borta mot Hong Kong (4–0) den 1 februari 2006 då han byttes in till den andra halvleken, samt matcher i Uefa Champions League och Uefacupen med NK Dinamo Zagreb. I maj 2010 provtränade Ivan Turina med AIK på Karlberg och imponerade stort. Den 26 maj 2010 kom klubben och målvakten överens om ett kontrakt som sträckte sig över 3,5 år. Debuten skedde i en träningsmatch mot FK Baumit Jablonec (0–2) den 16 juni 2010 under ett träningsläger i Tjeckien. Den riktiga tävlingsdebuten kom den 5 juli 2010 i Svenska cupens åttondelsfinal då AIK på bortaplan ställdes mot Ängelholms FF och vann med 2–1 efter förlängning.

När Ivan Turina kom till AIK hade klubben som regerande svenska mästare inlett Allsvenskan riktigt svagt och hade endast tolv poäng efter 14 spelade omgångar vilket ledde till att man låg på kvalplats med samma poäng som sista laget i tabellen. Med Ivan Turina mellan stolparna började AIK att klättra i tabellen och man hamnade till slut på elfte plats, sex poäng från kvalplatsen. 2011 stod Ivan i 24 av AIK:s allsvenska matcher och laget slutade tvåa i tabellen, fem poäng efter seriesegrande Helsingborgs IF. Andraplatsen i serien gjorde att AIK 2012 kvalspelade för en plats i Uefa Europa Leagues gruppspel och i den andra och sista play off-matchen borta mot PFC CSKA Moskva svarade Ivan Turina för en av sina absolut bästa matcher i AIK-tröjan då han höll nollan trots en oerhörd offensiv av hemmalaget. AIK vände 0–1 i det första mötet på Råsunda fotbollstadion i Solna till att gå vidare med sammanlagt 2–1 och Ivans räddningar kommer för alltid att kommas ihåg från den kyliga kvällen på Arena Chimki i Moskva då AIK skrev fotbollshistoria. Det blev totalt 89 tävlingsmatcher för Ivan Turina i AIK-tröjan och han höll nollan i 35 av matcherna.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll