Tre poäng i premiären av OBOS Damallsvenskan

2022.03.27, kl 16:48
AIK fick den bästa av starter i premiären av OBOS Damallsvenskan efter att man hemma på Skytteholms IP besegrat KIF Örebro DFF med 2–0 (1–0) inför 856 åskådare. Honoka Hayashi och Jenny Danielsson var målskyttarna och båda hade stolparna till hjälp för att få bollen i mål.

AIK kom till spel med en startelva bestående av Milla-Maj Majasaari, Caroline Murray, Jennie Nordin, Hannah Davison (K), Linda Hallin, Jenny Danielsson, Honoka Hayashi, Agnes Nyberg, Chinyelu Asher, Kaisa Collin, Matilda Nildén. På bänken inledde Hedda Johansson, Johanna Lindell, Emelie Jansson, Evelina Finndell, Emma Kimell, Ebba Jahnfors och Serina Backmark. Domaren Sara Wiinikka blåste igång matchen kl 13:00 och Jenny Danielsson satte bollen i spel då AIK inledde mot målet närmast Solna centrum. Ett bekant ansikte fanns på plats på Skytteholms IP då Rosa Kafaji satt på läktaren med sina kryckor efter skadan i den första träningsmatchen för hennes nya klubb BK Häcken FF. Solna bjöd på en molnig himmel och 6° då OBOS Damallsvenskan drog igång. AIK inledde matchen bra och tog omgående kommandot mot närkingarna. I den åttonde matchminuten kom det första avslutet då Caroline Murray lyfte in bollen från högerkanten, men Kaisa Collins nick gick några meter utanför den vänstra stolpen.

AIK:s ledningsmål skulle inte vänta alltför länge på sig. Jennie Nordin fick bollen av Jenny Danielsson utanför offensivt straffområde och spelade in en rak passning i ytan framför mål. Hemmaförsvaret fick inte bort bollen resolut och den hamnade hos Honoka Hayashi som avslutade med vänsterfoten och bollen slog i den högra stolproten för att strax därefter passera mållinjen, möjligen via målvakten Tove Enbloms rygg. Tid på målet var 11:35 och en drömstart kunde noteras för hemmalaget. I den 14:e matchminuten arbetade KIF Örebro DFF fram en hörna som följdes av ytterligare två, varav den andra var farlig då bollen gick strax utanför den vänstra stolpen. Efter en intensiv första kvart tappade matchen därefter lite fart och inte mycket skedde under den resterande halvleken. AIK spelade dock oerhört stabilt och bortalaget hade svårt att skapa några målchanser. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av halvleken och AIK gick till pausvila med 1–0 i bagaget.

Det var relativt öppet och böljande spel i början av den andra halvleken utan att något lag kopplade grepp om matchen samtidigt som målchanserna lös med sin frånvaro. AIK fortsatte dock på samma sätt som man spelat i den första halvleken och laget kändes mycket starkare och tryggare under sitt andra år i landets högsta serie. I den 67:e matchminuten genomförde AIK sitt första spelarbyte då Matilda Nildén lämnade planen till förmån för Emma Kimell som därmed debuterade för damlaget efter att kommit från F19-laget. I den 75:e matchminuten kom bortalagets bästa målchans då KIF 10 slog ett inlägg från vänsterkanten som nickades av 24 strax utanför den vänstra stolpen. Milla-Maj Majasaari sträckte ut mot sin vänstra stolpe, men nådde inte bollen som dock gick en decimeter utanför målställningen. Det kändes tryggt, men en uddamålsledning är alltid osäker under slutminuterna, men nu behövde AIK inte gå in med en skör ledning under avslutningen.

Bortalagets lagkapten Carly Wickenheiser fick bollen på högerkanten utanför eget straffområde och skickade på vinst och förlust in bollen i planen och nu blev det förlust då bollen gick perfekt till Jenny Danielsson. Finskan lade bollen tillrätta och sköt ett kanonskott från ca 20 meter som touchade den vänstra stolpen och tiondelen senare satt bollen i nätet och det var 2–0 till AIK efter 77:29. Stort jubel bland AIK-spelarna på planen och bland de 856 åskådarna på läktaren. Med drygt sex minuter kvar av ordinarie tid byttes hårt arbetande Kaisa Collin ut till förmån för Emelie Jansson. Två minuter senare drog Linda Hallin på sig ett gult kort efter att agerat spelförstörande i samband med ett inkast på vänsterkanten. Med en minut kvar av ordinarie tid klev Jenny Danielsson av planen och in kom Johanna Lindell i vad som var hennes första tävlingsmatch sedan skadan under hösten 2020. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen och signalen bekräftade att AIK inlett OBOS Damallsvenskan med tre poäng.