Tre poäng i svängig match

2022.07.24, kl 19:54
AIK tog tre viktiga poäng då man besegrade IFK Värnamo med 3–2 (1–0). Bortalaget tog ledningen i den första halvleken då John Guidetti pangade in sitt första mål i AIK-tröjan. I den andra halvleken vände IFK Värnamo till ledning, men AIK lämnade Finnvedsvallen med tre poäng efter ett självmål och ett segermål signerat Nicolás Stefanelli, efter briljant förarbete av John Guidetti.

För första gången genom tiderna begav sig AIK till Finnvedsvallen i Värnamo för en tävlingsmatch. AIK kom till matchen med endast två vinster på de åtta senaste tävlingsmatcherna och behövde en trepoängare mot 13-placerade IFK Värnamo för att hänga på i den allsvenska tabelltoppen. Finnvedsvallen är en arena av gammal, härlig sort och man kände av historiens vingslag då man såg de välfyllda läktarna inbakade i den småländska grönskan. AIK kom till spel med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström, Erik Ring, Sebastian Larsson (K), Yasin Ayari, Amar Abdirahman Ahmed, John Guidetti och Nicolás Stefanelli. På bänken satt Zachary Elbouzedi, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Erick Otieno, Collins Sichenje och Victor Andersson från P19-laget. Bilal Hussein var avstängd efter tre gula kort. På skadelistan noterades Per Karlsson, Nabil Bahoui och Mikael Lustig. I hemmalagets mittförsvar spelade Robin Tihi, utlånad från AIK.

Domaren Joakim Östling dömde AIK för första gången och temperaturen var behagliga 21 grader då han exakt kl 15:03 satte pipan i munnen och lät Nicolás Stefanelli rulla igång matchen. I den fjärde matchminuten gjordes Joe Mendes solklart ned, men utan åtgärd från domaren. Förutom den lilla missen så svarade domaren för en utmärkt insats, då han på ett internationellt sätt tillät dueller utan att blåsa sänder matchen. I den sjätte matchminuten lyfte Sebastian Larsson från höger in matchens första hörna och den gick långt till Nicolás Stefanelli som från den bortre delen av straffområdet sköt och bollen stoppades framför mål. Alexander Milošević fångade upp bollen och avslutade direkt med vänsterfoten, men det farliga avslutet täcktes precis framför mållinjen av mittbacken Victor Eriksson. Minuten senare anföll hemmalaget längs högerkanten genom Abdussalam Magashy som spelade in bollen till släpande Ajdin Zeljkovic som centralt från ca 15 meter avslutade direkt och bollen gick ett par decimeter utanför Kristoffer Nordfeldts högra stolpe. Mycket nära ledning för IFK Värnamo.

I den 19:e matchminuten sågade sig AIK fram längs högerkanten och via Sebastian Larsson och John Guidetti kom bollen fram till Erik Ring som lyfte ett inlägg mot Nicolás Stefanelli framför mål. Målvakten Pilip Vaitsiakhovich lyckades boxa bort bollen mot den bortre, vänstra delen av straffområdet där Amar Abdirahman Ahmed lobbade mot mål, men bollen hamnade på taket av målet. När matchklockan passerade 22 spelade minuter slog pigge Joe Mendes ned bollen till Erik Ring djupt ner på högerkanten. Högermittfältaren satte fart, men stötte på patrull från vänsterbacken Albin Lohikangas, men Erik Ring klarade av tacklingen och fortsatte sin kraftfulla löpning in i straffområdet samtidigt som han höll undan för den desperat jagande försvararen. Vid kortlinjen spelade han snett, inåt, bakåt till John Guidetti som med sin näsa för mål hade sökt upp precis rätt yta. Den omskrivna nyförvärvet slog till direkt med högerfoten och efter en liten touch på målvaktens högra hand så borrade sig bollen in i den vänstra gaveln. 1–0 till AIK efter 22:07 och målskytten sprang med sina jublande lagkamrater fram till AIK-klacken på långsidan och firandet på löparbanan var i fullständig eufori. Yasin Ayari la sig ner på planen efter målet och det dröjde till 24:53 innan spelet var igång igen.

Hemmapubliken trodde att det var kvitterat i den 27:e matchminuten då Marcus Antonsson frispelades och sköt in bollen i mål, men flaggan för offside var korrekt uppe då han var en meter på fel sida. Tre minuter senare lyfte Sebastian Larsson in en vänsterhörna som nickskarvades av John Guidetti vid den främre stolpen och vid den bortre stolpen dök Erik Ring upp, men han lyckades inte få in bollen i mål utan nicken gick utanför. I den 32:a matchminuten tilldömdes AIK en frispark i bra läge, något till höger utanför straffområdet, och den togs om hand av Axel Björnström. Vänsterbacken klippte till med vänsterfoten och bollen satt sekunden senare i utsidan av gaveln vilket fick stora delar av AIK-klacken att jubla för mål. Det var en mycket fartfylld match på Finnvedsvallen och lagen spelade offensivt. Det blev något mer IFK Värnamo i slutet av halvleken och i den 35:e matchminuten var det mycket nära kvittering efter att Marcus Antonsson frispelats till vänster i straffområdet. Kristoffer Nordfeldt svarade för en mycket bra fotparad på markskottet från den målfarlige forwarden. Efter fem minuters stopptid var det dags för pausvila.

Inga spelarbyten gjordes inför den andra halvleken som sattes igång av Oscar Johansson. Efter tre minuters spel av den andra akten tog sig Amar Abdirahman Ahmed fram längs vänsterkanten efter att John Guidetti vunnit boll och Amar spelade in bollen till Nicolás Stefanelli i straffområdet och han peggade upp för Yasin Ayari vars tunga skott gick ett par meter snett utanför det högra krysset. Knappt två minuter senare inledde Robin Tihi ett anfall genom att spela upp bollen till Wenderson Oliveira do Nascimento på egen planhalva och brassen lyfte omgående fram bollen längs högerkanten. Bollen gick förbi Axel Björnström och fram till Abdussalam Magashy som i fritt läge tog sig in i AIK:s straffområde och spelade in bollen mot den bortre, vänstra stolpen. Sotirios Papagiannopoulos kastade sig och försökte förgäves nå den, och bakom ryggen på Alexander Milošević dök Marcus Antonsson upp och kunde enkelt stöta in sitt sjunde mål för säsongen. 1–1 efter 49:53. Tre minuter senare anföll hemmalaget igen och lagkaptenen Freddy Winsth fick bollen något till höger utanför straffområdet och spelade in till Wenderson som från ca 20 meter avslutade och bollen gick runt både Sebastian Larsson och Oscar Johansson vilket fick till följd att Kristoffer Nordfeldt såg bollen sent och den smet in vid hans vänstra stolpe. 2–1 till IFK Värnamo efter 52:51 och på 178 glödheta sekunder hade hemmafavoriterna vänt till ledning.

AIK var skakat, men man var strax därefter tillbaka i matchen igen. Yasin Ayari lyfte från höger mittplan fram bollen mot Nicolás Stefanelli och Robin Tihi försökte rensa bort bollen på volley, men träffade en decimeter fel och bollen for istället mot det egna målet och förbi Pilip Vaitsiakhovich som lämnat sitt mål och därmed lämnat målet helt öppet. Hemmaspelarna kolliderade efter kvitteringen med varandra. 2–2 efter 54:07 i vad som utvecklat sig till en målfest. I det första spelavbrottet efter att matchen satts igång igen genomförde AIK ett dubbelbyte då Amar Abdirahman Ahmed och Erik Ring ersattes av Erick Otieno och Zachary Elbouzedi. När matchklockan passerade 56 spelade minuter tog sig Ajdin Zeljkovic in i straffområdet från vänsterkanten, vände bort Zack Elbouzedi och avslutade hårt, men AIK-målvakten stod emot och parerade avslutet. Två minuter senare skapade hemmalaget en högerhörna som slogs kort och i andraläget lyftes in i straffområdet av Oscar Johansson och bollen nådde Robin Tihi framför mål som med en språngnick fick bollen över ribban. Mycket nära en ny ledning för IFK Värnamo som hade vind i seglen.

I den 68:e matchminuten slog Oscar Johansson från högerkanten in bollen mot Marcus Antonsson och Abdussalam Magashy framför AIK-målet och det blev för ett par sekunder farligt då bollen studsade som en flipperkula innan den rann ut till inspark. I den 69:e matchminuten slog Yasin Ayari från högerkanten på mittlinjen ett nytt fint inlägg mot straffområdet där Robin Tihi inte fick undan bollen och John Guidetti fick tillfälle att visa upp vilken speluppfattning som han har. Målvakten Pilip Vaitsiakhovich lämnade återigen sitt mål för att komma upp mot straffområdeslinjen och John Guidetti drog med honom åt höger innan han iskallt klackade bollen till Nicolás Stefanelli som pricksköt in 3–2 efter 68:27. Ett vilt firande följde vid den högra hörnflaggan när målskytten och servitören förenades i en knästående kram. Två minuter senare var det färdigspelat för John Guidetti då han ersattes av Benjamin Mbunga Kimpioka.

AIK-klacken öste på med ”vem fan vill bo i Värnamo?” innan hemmalaget med tio minuter kvar av ordinarie tid genomförde ett trippelbyte. I den 81:a matchminuten var det nära att AIK avgjorde matchen då Zack Elbouzedi från vänsterkanten lyfte in bollen till Alexander Milošević vars nick från bra läge, bakom ryggen på Victor Eriksson, gick över mål. AIK:s mittback hade stannat kvar i straffområdet i andraläget efter en högerhörna och det gav nästan betalt med ett mål. Strax därefter klev Nicolás Stefanelli av och ersattes av Jesper Ceesay. I den sista ordinarie minuten tilldelades John Guidetti ett gult kort på AIK-bänken och strax därefter visade fjärdedomaren att det återstod minst fyra stopptidsminuter av matchen. I den 93:e matchminuten lyfte Robin Tihi in bollen i AIK:s straffområde och Kristoffer Nordfeldt gick upp i luften och kolliderade samtidigt med Alexander Milošević vilket fick till följd att han tappade bollen och inhopparen Hampus Näsström vräkte bollen över målet. Det behövdes vård av Alexander Milošević i fyra minuter efter smällen, då han träffades i ansiktet av Kristoffer Nordfeldts högra knä, men mittbackskämpen återkom i spel. I den 98:e matchminuten lyfte Oscar Johansson in en hörna från höger när även målvakten Pilip Vaitsiakhovich var uppe i straffområdet. I andraläget fick Abdussalam Magashy skottläge, men bollen for ett par meter utanför den vänstra stolpen. Efter 98:28 gick signalen för full tid och AIK tog med sig tre viktiga poäng från Finnvedsvallen.