Tredje raka förlusten

2020.08.13, kl 22:53
AIK noterade sin tredje raka förlust i Allsvenskan då man föll mot Östersunds FK (0-1) på Friends Arena i Solna. Förlusten var även den första genom tiderna mot Östersunds FK och innebar att AIK föll ner till kvalplats i tabellen.

Det var stor press på hemmalaget då man under torsdagskvällen tog emot tabelljumbon Östersunds FK på Friends Arena. Bortalaget inledde minst sagt taggat då Blair Turgott redan efter tre sekunders spel körde över Ebenezer Ofori med frispark som följd. Bottenmötet startade riktigt intensivt med ett böljande spel och ett hårt arbetande AIK-lag försökte komma till snabba, raka avslut. I den elfte matchminuten inträffade en omdiskuterad situation då Heradi Rashidi från högerkanten lyfte in ett inlägg mot lagkaptenen Henok Goitom centralt i straffområdet. Henok hölls fast med högerarmen av Eirik Haugan och kom inte loss för att nå inlägget samtidigt som domaren Kaspar Sjöberg tittade noggrant, men valde varken att blåsa för straffspark eller slå ut med armarna.

AIK tog mer och mer över spelet och svarade för en pigg inledning. I den 24:e matchminuten vände fördelen över till Östersunds FK. Den före detta AIK-spelaren Nebiyou Perry satte fart centralt och jagades av Felix Michel som tryckte honom lite i ryggen utanför straffområdet. Domaren signalerade för en frispark i bra läge och varnade samtidigt AIK-mittfältaren. Rewan Amin tog hand om frisparken, men slog den dryga metern över ribban. Strax därefter kom Felix Hörberg fram längs högerkanten och slog in ett inlägg mot Ludvig Fritzon vars nick kändes farlig, men gick några meter utanför den bortre, vänstra stolpen. I den 27:e matchminuten byggde bortalaget upp spelet från backlinjen som nådde Isak Ssewankambo på mittplan och han vände upp med Felix Michel i hasorna. AIK-mittfältaren försökte attackera Ssewankambo, men föll själv ihop och höll sig för ena benet. Isak Ssewankambo spelade fram bollen till Nebiyou Perry på vänsterkanten och han klev in i straffområdet, vände bort Daniel Granli två gånger innan han nådde obevakade Ludvig Fritzon framför mål och hans direktskott från ca fem meter gick in mellan benen på Jakob Haugaard. 1–0 till Östersunds FK och målet innebar att man klev upp från sistaplatsen och bland annat skickade ner AIK på kvalplats.

Felix Michel fick i samband med målet behandling på planen, men tvingades haltande kliva av och ersattes av Enoch Kofi Adu. I den 35:e matchminuten slog Nabil Bahoui AIK:s tredje hörna och denna, från höger, nådde Per Karlsson framför mål, men avslutet gick rakt på Noah Sonko Sundberg som kunde rensa bort bollen från målområdet. Med knappt tre minuter kvar av ordinarie tid spelade Jakob Haugaard upp bollen till Per Karlsson som stående ca åtta meter utanför straffområdet inte fick kontroll på bollen och Isak Ssewankambo fick tag i den och passade Blair Turgott som drev ut åt vänster, förbi en snubblande Per Karlsson och in i straffområdet där han med ett skott med högerfoten placerade bollen i den bortre, högra stolpen och AIK undvek med andan i halsen ytterligare ett kostsamt baklängesmål. Minuten därefter svarade Nabil Bahoui för ett starkt initiativ då han bröt fram centralt förbi tre motståndare innan han med en hård höger yttersida avslutade och målvakten Aly Keita fick svara för en bra räddning under ribban till en resultatlös vänsterhörna. Med sekunder kvar av ordinarie tid tog halvlekens bästa spelare Nebiyou Perry bollen utanför eget straffområde och avancerade fram. Strax utanför AIK:s straffområde släppte han ut bollen till framrusande Ludvig Fritzon som tog sig in i det farliga utrymmet och avslutade, men Per Karlsson lyckades täcka avslutet till ännu en resultatlös hörna.

Inför den andra halvleken bytte AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak ut Henok Goitom och in kom Kolbeinn Sigþórsson efter nio matchers frånvaro. AIK var mer aggressiva i inledningen av den andra halvleken, mycket tack vare islänningens hårda arbete. AIK kändes lite mer “desperata” i sitt spel, lite som under den andra halvleken mot Mjällby AIF (1–3) då man inte fick ett solklart 2–2-mål godkänt. Spelet jämnades efter ett tag ut och båda lagen hade svårt att skapa några lägen för målchanser och det började kännas som om tiden bara rann iväg. I den 55:e matchminuten ersattes Ebenezer Ofori av Sebastian Larsson och veteranen bidrog som alltid med energi. Med lite mer än 20 minuter kvar av den andra halvleken gjorde AIK sina två sista byten då Eric Kahl och Stefan Silva ersatte Rasmus Lindkvist samt Heradi Rashidi. Eric Kahl svarade för ett mycket starkt inhopp och tog offensiva initiativ varje gång som han fick bollen och trots endast en relativt kort tid på planen så var han nog hemmalagets bäste spelare.

I den 85:e matchminuten blev en mörk kväll än mörkare för AIK. Noah Sonko Sundberg rensade från eget straffområde bort bollen efter ett AIK-inlägg mot Bilal Hussein och bollen nådde inhopparen Jerell Sellars på mittplan. Sellars kom förbi både Karol Mets och Per Karlsson, som siste spelare, med en och samma dragning och satte fart mot AIK-målet då han drogs i tröjan av Per Karlsson. Den assisterande domaren såg situationen och vinkade vilket ledde till ett rött kort för AIK-försvararen. AIK fortsatte dock att jaga en kvittering då man ändå var lika många spelare på offensiv planhalva. I den 88:e matchminuten blev Sebastian Larsson nersparkad bakifrån av Felix Hörberg framför AIK-bänken, men det solklara gula kortet gavs istället till den upprörda AIK-staben. Minuten därefter kom den stora AIK-möjligheten då Kolbeinn Sigþórsson utanför offensivt straffområde spelade ut bollen till Bilal Hussein som från ca 20 meter fick på en kanonträff och bollen for mot det högra krysset där Aly Keita svarade för en stark enhandsräddning som höll gästerna kvar i ledning.

Det blev mer och mer grinigt på planen då samtliga aktörer visste om betydelsen av poängen. I den sjätte stopptidsminuten drog Eric Kahl på sig en frispark till vänster på egen planhalva och i andraläget blev den liggande AIK-spelaren stämplad av Noah Sonko Sundberg. Det blev upprört på planen och ÖFK-spelaren fick syna det röda kortet medan Enoch Kofi Adu fick ett gult kort. Efter lite mer än sju och en halv minuts stopptid blåste domaren Kaspar Sjöberg av matchen och resultatet innebar att AIK noterade sin första förlust någonsin mot Östersunds FK.