Tredje raka hemmasegern

2021.08.02, kl 22:51
AIK besegrade Halmstads BK med 1–0 (1–0) inför 12 112 åskådare på Friends Arena i Solna efter att Nicolás Stefanelli blivit matchhjälte då han framspelad av Henok Goitom slog in sin egen retur i den 22:a matchminuten.

Efter en dryg månad av högsommarväder var det mer ”normal” temperatur då AIK för första gången på fyra år välkomnade Halmstads BK till Friends Arena. Termometern visade på 15 grader vilket gjorde att några vattenpauser inte var aktuella. Mötet var det 113:e genom tiderna mellan lagen och AIK jagade sin 44:e seger. I AIK:s startelva var Sotirios Papagiannopoulos tillbaka efter avstängningen senast mot Örebro SK (1–1) vilket innebar att han bildade mittbackspar med Alexander Milošević och Mikael Lustig flyttade ut på högerbackspositionen. Irländaren Zachary Elbouzedi startade sin första allsvenska match, efter två inhopp, då han var uttagen som högermittfältare. Formstarka Nabil Bahoui tog platsen på vänsterkanten och framåt satsade chefstränaren Bartosz Grzelak på lagkaptenen Henok Goitom samt Nicolás Stefanelli. Offensiva alternativ på bänken var Bojan Radulovic, Saku Ylätupa, Filip Rogic och Tom Strannegård.

Nicolás Stefanelli gjorde avspark och AIK inledde mot den norra läktaren. Gästande Halmstads BK inledde piggast och under de fyra första minuterna hade Amir Al-Ammari lyft in en frispark från högerkanten som Sotirios Papagiannopoulos nickade undan framför mål och en nick utanför den vänstra stolpen av Marcus Antonsson. I den sjätte matchminuten slog Sebastian Larsson in en högerhörna efter marken som nådde Nicolás Stefanelli vars mellanting mellan skott och lobbförsök seglade utanför målet samtidigt som han tog sig för huvudet över vilken bra målchans som det var. Tre minuter senare rann Marcus Antonsson igenom AIK-försvaret, men Erick Otieno kom över från sin vänsterkant och tog bollen från motståndaren. Efter exakt tio minuters spel var AIK på väg att skapa en bra spelvändning då en långboll slogs mot Henok Goitom. Men AIK-kaptenen hölls i av lagkaptenen Andreas Johansson i mittcirkeln och alla förväntade sig ett gult kort, men icke.

Den efterföljande tiominutersperioden var relativt intetsägande, men i den 22:a matchminuten tände det till. Bilal Hussein chippade från mittplanen fram bollen till Henok Goitom något till höger i straffområdet och kaptenen nickade in bollen centralt till frispringande Nicolás Stefanelli. Argentinaren avslutade direkt, men målvakten Malkolm Nilsson räddade. Returen gick rakt ut och Stefanelli lyckades tråckla in bollen i den vänstra målgaveln och det var 1–0 till hemmalaget. Tre minuter senare kom AIK i en snabb spelvändning genom Nicolás Stefanelli som spelade ut till Zack Elbouzedi som klev in i straffområdet och avslutade med vänsterfoten, men skottet blockades till en vänsterhörna som ledde till en resultatlös högerhörna.

AIK gjorde i mitten av halvleken en taktisk förändring på mittfältet då Nabil Bahoui och Zack Elbouzedi bytte plats med varandra. Henok Goitom har jagat 100 tävlingsmål ett tag och i den 29:e matchminuten var det nära nummer 99 efter att han ryckte förbi sin motståndare till vänster i straffområdet och avslutat med ett vilt skott som gick utanför det bortre, högra krysset. Halmstads BK kom in i matchen efter en dryg halvtimmes spel och hade sitt första avslut på mål i den 37:e matchminuten då Marcus Antonsson nickade och Budimir Janošević räddade. Strax därefter blåstes spelet av i cirka två minuter då AIK-målvakten behövde omvårdnad vid sidlinjen.

Knappt hade spelet satts igång igen innan AIK tvingades till ett spelarbyte då Nabil Bahoui klev av planen och han ersattes av Filip Rogic. Med drygt två minuter kvar av ordinarie tid kom hemmalaget i en snabb kontring genom Zack Elbouzedi och det gick ett sus genom publiken då han med fart avancerade mot straffområdet och släppte ut bollen till Filip Rogic till vänster och hans avslut styrdes precis utanför den bortre, vänstra stolpen. Med sekunder kvar av stopptiden slog Sebastian Larsson en vänsterhörna som nickades undan. Bollen gick till den bortre, högra, övre delen av straffområdet där Nicolás Stefanelli drog till på volley och bollen for ca två meter utanför den bortre, vänstra stolpen. Strax därefter gick signalen för pausvila och AIK var i ledning mot HBK som kom till Friends Arena med sju raka matcher utan förlust.

I den andra halvlekens femte minut lyfte Zack Elbouzedi in bollen centralt framför mål där mittbacken Andreas Johansson för en kort stund höll ett brottningsgrepp på Mikael Lustig, men ingen signal från domaren. Minuten senare fick istället Filip Rogic ett gult kort för en förseelse på mittlinjen. I den 59:e matchminuten lyfte Erick Otieno från vänsterkanten in en perfekt boll mot framåtrusande Nicolás Stefanelli vid den bortre stolpen, men mittbacken Joseph Baffoe lyckades precis nicka undan bollen till en högerhörna. Hörnan av Sebastian Larsson följdes av ytterligare en som nådde huvudet på Henok Goitom. Nicken gick mot det bortre, vänstra krysset, men skruvades precis utanför.

Halmstads BK lyfte upp laget för att få till en kvittering och det öppnades helt plötsligt stora ytor på offensiv planhalva för AIK. En ny möjlighet kom i den 66:e matchminuten då Filip Rogic stal bollen, gav den till Nicolás Stefanelli som satte fart mot mål. Filip Rogic sprang in i en perfekt lucka till vänster i straffområdet, men argentinaren valde att avsluta själv, strax utanför den vänstra stolpen. Minuten därefter var det nära igen efter att Erick Otieno från vänsterkanten lyfte in en boll mot den bortre delen av straffområdet där Zack Elbouzedi avslutade på volley, men Malkolm Nilsson svarade för en bra räddning och höll bortalaget kvar i matchen. När matchklockan passerade 74 minuter kom Halmstads BK i ett anfall där AIK-försvaret inte fick undan bollen resolut nog och den hamnade hos inhopparen Emil Tot-Wikström som rusade fram mot AIK:s straffområde och avlossade ett hårt skott som passerade Budimir Janošević, men slog klockrent i stolpen. Bollen studsade ut i planen igen där den sedan förpassades bort från det farliga området.

Med drygt tolv minuter kvar av ordinarie tid gjorde AIK sitt andra byte då Henok Goitom ersattes av Bojan Radulovic och Sebastian Larsson tog över lagkaptensbindeln. AIK började falla ner i planen och Halmstads BK flyttade upp spelet och fick ett större offensivt bollinnehav. I den 85:e matchminuten tilldömdes HBK en frispark i bra läge av linjemannen efter att Sotirios Papagiannopoulos bedömts fela. Frisparken från högerkanten slogs av Amir Al-Ammari med kraft direkt mot mål, men AIK-målvakten limmade bollen i famnen. I den 87:e matchminuten gjorde AIK två nya byten då Per Karlsson och Tom Strannegård ersatte Zack Elbouzedi och Nicolás Stefanelli. Tom Strannegård drog strax därefter på sig ett gult kort då han bedömdes ha hindrat igångsättandet av spelet på gästernas  planhalva. Fyra stopptidsminuter annonserades och efter fyra och en halv minut blåstes matchen av och AIK noterade sin tredje raka hemmaseger.