Tung förlust i derbyt på Stockholms Stadion

2024.06.08, kl 17:06
Efter två mål av Djurgården i den första halvleken lyckades AIK inte resa sig – trots en spelmässigt stark andra halvlek. Slutresultatet skrevs till 2–0.

AIK gjorde under lördagen den 8 juni en kortare resa från Skytteholms IP till den arena som herrlaget spelade sina hemmamatcher på mellan åren 1912 – 1937, Stockholms Stadion. Solen sken över den klassiska arenan och ett viktigt derby mellan Djurgårdens IF – AIK stod på agendan inför drygt 2 000 åskådare.

Jesper Björk kom till matchen med följande startelva: Vendela Persbeck – Annika Svensson, Jennie Nordin, Patricia Fischerová, Monica Hagström – Felicia Saving, Olivia Lindstedt, Daniella Famili – Michelle Rojas Flores, Adelisa Grabus, Moa Sjöström.

När klockan slog 15:00 så blåste dagens huvuddomare, Sara Wiinikka, i pipan och derbyt var i gång. Adelisa Grabus tog hand om avsparken och de vitklädda spelarna gjorde ett första anfallsförsök, utan vidare resultat. Djurgården tog sedan över bollinnehavet och i matchminut tre skulle man även bli tilldelade dagens första hörnspark, Vendela Persbeck i AIK-målet höll sig vaken och kunde boxa i väg inläggsförsöket. Däremot skulle det inte dröja längre än sju minuter innan det första målet kom, och det var hemmalaget som tog ledningen. Tove Almqvist fick i väg ett avslut utanför straffområdet som Persbeck hade problem med och lämnade en retur, Zara Jönsson fullföljde sin löpning och kom i och med returen helt fri med Vendela och kunde enkelt rulla in ledningsmålet. Inte den starten som alla svartgula på plats hade hoppats på och laget hamnade därmed i en tuff situation tidigt i matchen.

Hemmalaget fortsatte att spela fin fotboll efter ledningsmålet då man kombinerade sig fram flertalet gånger via mittplan för att sedan fördela ut bollen på kanterna, vid några enstaka gånger fick man även in bollen till farliga lägen i straffområdet. I den 19e matchminuten blev Djurgården tilldelade en frispark på den högra delen av AIKs planhalva, och nu skulle det rassla till bakom Persbeck igen. Bollen skickades in mot straffområdet, Patricia Fischerová försökte nicka i väg bollen men inte bättre än att den hamnade rakt i famnen på blåklädd spelare som nickade bollen mot mål. Efter att den sedan studsat på benen hos de vitklädda spelarna så hamnade den tillslut hos Beata Kollmats som tryckte in bollen i nätmaskorna. 2–0 och uppförsbacken kunde numera betraktas som väldigt brant.

Hemmalaget slog inte av på takten och i matchminut 22 såg det ut som att man skulle utöka ledningen ytterligare efter att Stinalisa Johansson levererat in ett lågt och precist inlägg mot straffområdet – de blåklädda spelarna i boxen lyckades dock inte hinna till bollen och den rullade därmed över kortlinjen till inspark för AIK. I matchminut 28 kom AIK till sin första farliga målchans hittills i matchen, Olivia Lindstedt hittade ut till Michelle Rojas Flores som gav sig av på vänsterkanten. Hon avancerade mot mål och fick i väg ett fin avslut med högerfoten – avslutet hade dessvärre för mycket höjd och Michelle fick se bollen studsa ut över kortlinjen efter att den tagit i ribban.

AIK spelade ut sig något under dem sista fem minuterna av den första halvleken, däremot hade man stora problem med få till den sista avgörande aktionen som kunde innebära farliga målchanser.

Efter en minut av tilläggstid så blåste domare Wiinikka av den första halvleken.

När lagen hade fått sin pausvila på 15 minuter så var det dags för den andra akten på Stockholms Stadion. Jesper Björk valde att använda sig av sitt första byte då han plockade av Felicia Saving, in kom i stället Nina Jakobsson.

AIK såg piggare ut efter pausvilan och man var mer aggressiva i både sitt presspel och duellspel. Djurgården fortsatte dock att vara vassa när de väl kom till anfall. I matchminut 54 delades dagens första gula kortet ut till Nellie Lilja i Djurgården efter att hon rivit ner Michelle Rojas Flores på mittplan. Fyra minuter senare var det återigen dags för byten i AIK, denna gång var det Monica Hagström och Michelle Rojas Flores som fick tacka för sig – och in välkomnades i stället Emelie Jansson och Maja Johansson. Det hände mer i matchen nu och i matchminut 60 delades ytterligare ett gult kort ut, denna gång var det tillägnat nyinbytte Nina Jakobsson. Tre minuter efter det genomförde hemmalaget sitt första byte för dagen. Ut gick målskytten Zara Jönsson och in kom Ana Teles.

Bortalaget ägde mer boll i den andra halvleken men man hade fortsatt svårt att få till några riktigt farliga målchanser. I ett försök till att reducera matchen så bytte man i den 83e matchminuten ut Moa Sjöström som sprungit sig trött under hela matchen, in kom Emma Engström och tog plats på högerkanten. I anfallet efter att bytet skett så såg det ut som att Grabus skulle reducera till 2–1 då hon fick bollen vid fötterna efter att det uppstått ett mindre kalabalik i straffområdet – en aning för stressat avslut innebar dock att bollen hamnade högt över överliggaren och vi hade fortsatt 2–0 på resultattavlan.

I matchminut 85 skedde nästa byte för hemmalaget. Ut gick Beata Kollmats och in kom Ina Kamilla Lundereng Vårhus. Byteskavalkaden fortsatte då AIK i den 87 matchminuten bestämde sig för att plocka av Annika Svensson och i stället sätta in Ella Reidy på plan. Kort därefter bytte hemmalaget av Stinalisa Johansson och tog i stället in Lucia Duras.

AIK gjorde en kraftsamling och försökte att lyfta långt på Nina Jakobsson och Jennie Nordin som placerat sig längst upp i banan. Djurgården försvarade sig däremot bra och det blev aldrig riktigt farligt. Efter sex minuters tillägg så blåste domaren i pipan och de vitklädda spelarna fick se sig besegrade i derbyt. Tung förlust, och nu väntar två matcher inom loppen av en vecka då laget redan på onsdag tar sig an Brommapojkarna på bortaplan. Sedan ställs man mot Växjö DFF på Skytteholms IP.

Text: Freddy Montan