Tung förlust i premiären

2023.04.02, kl 21:51
AIK svarade för en svag premiär och föll med 1-2 (0-1) inför storpublik på Örjans vall mot nykomlingarna Halmstads BK. AIK hamnade i ett tvåmålsunderläge innan Rui Modesto reducerade, men AIK:s slutforcering gav inte några kvalificerade kvitteringslägen.

Annons

Efter världens längsta försäsong har våren varje fall knackat på dörren i Sverige och AIK åkte via Öland till Halmstad för den allsvenska premiären. Det var under bussresan ett snötäcke ända ner till Oskarshamn, då det återigen gick att skönja lite grön färg i vägrenen. Residensstaden i Hallands län välkomnade under matchdagen med strålande sol från tidig morgon, men med en ganska bister vind som säkerligen skulle kännas i kropparna hos publiken. Allsvenskan är en av världens jämnaste ligor och då topptippade Malmö FF och Djurgården under lördagen inledde med varsin trepoängare så kände AIK säkert av lite press direkt att därför besegra de allsvenska nykomlingarna Halmstads BK. Bortalaget hade ett stort publikstöd på Örjans vall då samtliga biljetter till bortasektionerna var slutsålda.

AIK fick ett sent återbud i startelvan då Viktor Fischer på grund av sjukdom tvingades kasta in handduken och därför fick Alexander Fesshaie chansen från start. Chefstränaren Andreas Brännström ställde ut följande startelva i sin första allsvenska match för AIK; Kristoffer Nordfeldt, Robin Tihi, Alexander Milošević (K), Jetmir Haliti, Rui Modesto, Bilal Hussein, Jimmy Durmaz, Abdussalam Magashy, Erick Otieno, Alexander Fesshaie och Omar Faraj. På bänken satt Sotirios Papagiannopoulos, John Guidetti, Axel Björnström, Vincent Thill, Abdihakim Ali, Elias Durmaz, Budimir Janosevic och Taha Ayari. Det är nya regler i Allsvenskan i år och därmed tillåtet med upp till nio spelare på bänken. AIK kom dock till spel med endast åtta efter Viktor Fischers sjukdom.

Det var fotbollsfeber i Halmstad i det härliga vårvädret och det strömmade personer längs Nissan och fram till Örjans vall i sådan mängd att det kallades till matchmöte för att justera avsparkstiden till 17:45. Domaren Joakim Östling blåste igång matchen exakt kl 17:45 och Joel Allansson satte bollen i rullning. AIK inledde mot den nordöstra kortsidan där merparten av de dryga 3 300 AIK-supportrarna befann sig. I den fjärde matchminuten arbetade Rui Modesto fram en högerhörna som slogs av Jimmy Durmaz och nådde huvudet på Alexander Milošević framför mål, men det blev ingen kraft i nicken som seglade utanför den vänstra stolpen. Fyra minuter senare var domaren tvungen att blåsa av matchen då det upptäcktes att fem ”tältpinnar” var kvarglömda i mittcirkeln efter en vepa som suttit där innan avspark. En chockerande sak som kunde ha slutat riktigt illa för spelarna.

När spelet återupptogs kom hemmalaget i ett snabbt anfall centralt via Alexander Johansson och bollen spelades ut till Viktor Granath till höger i AIK:s straffområde. Jetmir Haliti lyckades stressa forwarden i skottögonblicket och avslutet gick utanför den närmaste, högra stolpen. Det var jämt under de första tio minuterna och en ganska fartfylld inledning. Efter en kvarts spel klev vänsterbacken Thomas Boakye in från kanten och sökte skottläge utanför straffområdet, men valde istället att spela över till högerbacken Phil Ofosu-Ayeh. Ett inlägg måttades mot den vänstra stolpen dit Thomas Boakye sprungit och i målgården nådde han bollen med huvudet och nicken slog i undersidan av ribban och studsade ett par decimeter innanför mållinjen innan Alexander Milošević rensade bort bollen. Den assisterande domaren Per Rehnlund såg dock att bollen var inne och signalerade för mål. 1–0 till Halmstads BK efter 15:07 och en riktig kalldusch för AIK.

AIK kändes sega och hade svårt att skapa något tryck på hemmalaget som vann den fysiska kampen på planen. Efter 18 minuters spel lyfte Jimmy Durmaz in en ny hörna från höger och i andraläget fick Bilal Hussein iväg ett volleyskott som dock gick rakt i famnen på målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist. En dryg minut senare vann Alexander Fesshaie bollen på mittplan efter en stark aktion och det snabba anfallet slutade med att Erick Otieno från vänsterkanten hittade in till släpande Bilal Hussein som bara skulle trycka in kvitteringen i mål, men avslutet gick utanför den högra stolpen. Ett jätteläge för AIK och komma in i matchen igen. HBK kom i anfallet därefter fram till ett bra läge där Joel Allansson fick iväg ett distansskott efter marken mot den vänstra stolpen, men Kristoffer Nordfeldt sträckte ut och styrde bollen till en vänsterhörna. Hörnan gav en högerhörna som dock blev resultatlös. Redan i den 23:e matchminuten hördes ramsan ”kom igen, Gnaget” och frågan är när den senast sjöngs så tidigt i en match. För andra matchen i rad sjöngs Ivan Turina-ramsan i den 28:e matchminuten, det skedde även i genrepet på Olympia helgen innan. Med tio minuter kvar av ordinarie tid fick Amir Al-Ammari ett skottläge centralt i straffområdet efter ett inlägg från högerkanten och han snurrat runt och skjutit. Avslutet gick strax utanför den vänstra stolpen och det var oerhört nära en tvåmålsledning för hemmalaget.

AIK hade fortsatt svårt med ett tungt, fartfyllt HBK och lyckades inte alls sätta sin prägel på matchen. I den 37:e matchminuten hördes ”vi vill se AIK” för första gången under Allsvenskan 2023. Minuten därefter lyfte Erick Otieno upp bollen centralt och Omar faraj kämpade med försvaret vilket gav Alexander Fesshaie yta. Den debuterande AIK-forwarden fick tag i bollen och satte fart in i vänsterdelen av straffområdet. Hemmalagets målvakt och tillika lagkapten Malkolm Nilsson Säfqvist kom utrusande och Alexander Fesshaie försökte elegant chippa bollen över honom. Avslutet touchade på utsidan av målvaktens vänstra arm och bollen studsade precis på fel sida om den högra stolpen. En jätteräddning av HBK-målvakten, men ofattbart ingen hörna för AIK. Efter fem minuters stopptid blåstes halvleken av och bortalagets spelare gick till omklädningsrummet ackompanjerade med orden ”vi vill se AIK” samt burop i öronen.

Den andra halvleken blev något sen då det bjöds på pyroteknik från hemmalagets ena långsida. När det var dags för fotboll igen så satte Omar Faraj igång spelet. Drygt fem minuter in i halvleken började John Guidetti värma upp efter att skadan i genrepet höll honom borta från startelvan. Strax därefter tappade Jimmy Durmaz bollen på offensiv planhalva och HBK vände snabbt. Alexander Johansson fick ett bra läge till vänster i AIK:s straffområde, men Robin Tihi svarade för en stark brytning. AIK kändes något mer beslutsamma i inledningen av den andra halvleken, men då kom kalldusch nummer två. I den 56:e matchminuten kom Halmstads BK i ett nytt anfall då man från vänsterkanten lyfte upp bollen mot AIK:s straffområde. Bollen hamnade hos Erik Ahlstrand på vänsterkanten och hans inlägg stöttes i mål av Viktor Granath och Örjans vall exploderade med ett vrål som nådde en nivå som inte kan ha hörts på många år. 2–0 till HBK efter 55:38 och nu var goda råd dyra för AIK. Föremål kastades in i samband med målet och det tog tre minuter innan spelet kunder återupptas.

AIK tog sig omgående tillbaka in i matchen då Rui Modesto fick bollen av Jetmir Haliti utanför straffområdet och klev längs straffområdeslinjen in i planen. Portugisen sköt ett skott med vänsterfoten och bollen gick in i den bortre, vänstra gaveln och det var reducerat efter 59:52. Med över en halvtimme kvar så kändes det som om AIK skulle kunna få med sig åtminstone en poäng. I den 68:e matchminuten ersattes Jimmy Durmaz av John Guidetti och i samma minut gick Omar Faraj omkull i offensivt straffområde efter en knuff i ryggen av Kazper Karlsson, men domaren slog ut med armarna. Efter 76 minuters spel var det dags för AIK:s andra och tredje byte då Elias Durmaz och Vincent Thill ersatte Alexander Fesshaie och Abdussalam Magashy. AIK var klart bättre efter reduceringen, men hades svårt att skapa några målchanser. I den näst sista ordinarie minuten tog sig Alexander Milošević nästan igenom försvaret efter att ha fått bollen av John Guidetti. Slutminuterna rann iväg och efter sammanlagt åtta stopptidsminuter blåste domaren av matchen.