Vad händer i AIK Fotboll just nu?

2020.04.24, kl 17:00
Även om det inte spelas några matcher för tillfället så innebär inte det att verksamheten har gått i ide. Vi summerar i korta drag vad som händer på sportkontoret, i herrlaget, i damlaget och i ungdomsverksamheten.

Sportkontoret
Idag lanserade AIK Fotboll klubbens viktigaste bortatröja någonsin. Köp den vita matchtröjan via denna sida. AIK Fotbolls klubbdirektör Björn Wesström är gäst i veckans Studio AIK. Ett abonnemang på FollowUs AIK kostar 99 kr/månad och du stödjer samtidigt AIK Fotboll ekonomiskt.

Kampanjen “Det som får oss att leva – inte bara existera” startade den 20 mars i syfte att samla in 5 miljoner kr till klubben och den 24 april, kl 11:50 hade 3 180 358 kr samlats in. Vid samma tidpunkt hade 7 134 Svartgula matlådor köpts av klubbens samarbetspartners och supportrar för att stödja den hårt arbetande vårdpersonalen i Storstockholm, och som samtidigt är en utsträckt hand till restaurangnäringen samt en liten hjälp till de människor som är i behov av mat. Målsättningen är att samla in medel till 10 000 matlådor, stort tack för stödet.

AIK Fotbolls reception och växel har tills vidare öppet kl 09-12 på vardagar. AIK Shops butik i Friends Arena har tills vidare stängt, men webbutiken är öppen dygnet runt. Personalen på sportkontoret är korttidspermitterade sedan den 1 april 2020 och det pågår i en månad, med möjlighet till förlängning. De som har möjlighet jobbar hemifrån för att i mesta möjliga mål förhindra smittspridning. Gällande den pågående situationen med corona så hålls dagliga möten via video både på ledningsnivå, men även av de respektive avdelningarna. Det förs från klubbens sida en löpande dialog med SEF, samarbetspartners och andra klubbar.

Herrlaget
AIK:s herrlag har under den senaste veckan genomfört gemensamma träningspass under måndagen, tisdagen, torsdagen och fredagen i form av en uppstartsdel som följts upp med diverse tävlingar och smålagsspel. Herrlagets samtliga träningar är fortsatt stängda för att förhindra smittspridning, d v s fortsatt samma rutiner och restriktioner för spelare och ledare. Den före detta AIK-spelaren Mark Gorgos tränar för tillfället med herrlaget. Nabil Bahoui, Ebenezer Ofori och Karol Mets är herrlagets representanter gällande kampanjen för den nya vita bortatröjan. I ett försök att lindra fotbollsabstinensen sändes fredagens träning live på FollowUs AIK och spelarna använde den nya hemma- samt bortatröjan under träningen.

Damlaget
Truppen har genomfört en mycket bra träningsvecka i det fantastiska vårvädret och spelarna bidrar med mycket energi och kör hårt. Truppen blev i veckan korttidspermitterad som övriga i AIK Fotboll. I helgen kommer en team building-aktivitet att genomföras. Damlaget inväntar ännu besked om spelordningen i Elitettan 2020. Några spelare kommer att vara med i träningsmatcher med AIK Fotbolls F19-lag. Matilda Rosqvist, Sophia Redenstrand och Johanna Lindell är damlagets representanter gällande kampanjen för den nya vita bortatröjan. Damlagets samtliga träningar är fortsatt stängda för att förhindra smittspridning.

Ungdom
Föregående helg startade seriespelet i St. Erikscupen för alla ungdomslag. I övrigt fortsätter träningsverksamheten på samma sätt som tidigare med utgångspunkt från de rekommendationer som kommer från FHM. Parallellt pågår arbete med att hantera de ekonomiska konsekvenserna avseende minskade intäkter p g a inställda aktiviteter och på det sättet över tid säkerställa fortsatt utveckling av verksamheten. Specifikt från AIK Pojkakademi (rapport från flickakademin kommer nästa vecka): Den gångna veckan har lagen fortsatt träna samt spela träningsmatcher mot lag inom distriktet, inom de begränsningar som finns rådande givet läge, med t ex spel utan publik, färre antal spelare på planerna under träning. Ingen träning bedrivs i gymmet inomhus och ingen övrig verksamhet inomhus på anläggningen t ex kollektiva samlingar. De rutiner som finns på plats för verksamheten i pojkakademin fortgår, med gemensamt planeringsarbete inom arbetslagen och med övergripande synkning och utvecklingsforum. Därutöver har man i arbetsgrupper startat upp eller förtydligat ett antal utvecklingsprocesser för att utveckla verksamheten ytterligare. Exempel på de arbetsgrupperna är med inriktning på spelidé, analys och statisk och dokumentation samt planering av träningsverksamhet. De nationella serierna för P16, P17 och P19 samt den regionala serien för P15 är planerade att starta den 14 juni, och då att genomföras som enkelserier, med tre omgångar innan ett sommaruppehåll och därefter spel igen från början av augusti. Den serien hoppas kunna leda vidare till en fortsättningsserie (likt slutspel) för att skapa så många matcher som möjligt under året. Motsvarande planering gäller även F17 samt F19:s nationella serier.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll