Vad händer i AIK Fotboll just nu?

2020.05.01, kl 13:30
Även om det inte spelas några matcher för tillfället så innebär inte det att verksamheten har gått i ide. Vi summerar i korta drag vad som händer på sportkontoret, i herrlaget, i damlaget och i ungdomsverksamheten.

Sportkontoret
Håkan Strandlund och Fredrik Söderberg är gäster i veckans Studio AIK och programmet släpps fredagen den 1 maj, kl 17:00. Ett abonnemang på FollowUs AIK kostar 99 kr/månad och du stödjer samtidigt AIK Fotboll ekonomiskt.

AIK Fotbolls överklagan av den publikneddragning som tilldelades klubben i matchen mot GIF Sundsvall den 2 november 2019 har nu getts prövningstillstånd av Kammarrätten. Det innebär att Kammarrätten kommer att ta upp ärendet för prövning och sedermera verkställa dom.

Som en del av den pågående kampanjen “Det som får oss att leva – inte bara existera” lanserades i måndags AIK-hjälpen som är en auktion till förmån för AIK Fotboll. Spelare, personal och samarbetspartners har tillsammans bidragit till en mängd olika AIK-relaterade föremål och upplevelser som nu auktioneras ut via AIK Fotbolls konto på Tradera.

Du kan på Tradera bland annat buda på en fisketur tillsammans med AIK Fotbolls klubbdirektör Björn Wesström och guldhjälten Martin Mutumba, en plats på AIK:s bänk under en träningsmatch, Fredrik Ljungbergs matchtröja från Champions League-mötet med AIK samt Sebastian Larssons signerade matchtröja. Alla auktioner finns på denna sida.

Kampanjen “Det som får oss att leva – inte bara existera” startade den 20 mars i syfte att samla in 5 miljoner kr till klubben och den 1 maj, kl 10:00 hade 3 371 536 kr samlats in. Vid samma tidpunkt hade 7 956 Svartgula matlådor köpts av klubbens samarbetspartners och supportrar för att stödja den hårt arbetande vårdpersonalen i Storstockholm, och som samtidigt är en utsträckt hand till restaurangnäringen samt en liten hjälp till de människor som är i behov av mat. Målsättningen är att samla in medel till 10 000 matlådor, stort tack för stödet!

AIK Fotbolls reception och växel har tills vidare öppet kl 09-12 på vardagar. AIK Shops butik i Friends Arena har tills vidare stängt, men webbutiken är öppen dygnet runt. Personalen på sportkontoret är korttidspermitterade sedan den 1 april 2020 och det pågår i en månad, med möjlighet till förlängning. De som har möjlighet jobbar hemifrån för att i mesta möjliga mål förhindra smittspridning. Gällande den pågående situationen med Corona så hålls dagliga möten via video både på ledningsnivå, men även av de respektive avdelningarna. Det förs från klubbens sida en löpande dialog med SEF, samarbetspartners och andra klubbar.

Herrlaget
Laget genomför under veckan fem gemensamma träningspass. Herrlagets samtliga träningar är fortsatt stängda för att förhindra smittspridning, d v s fortsatt samma rutiner och restriktioner för spelare och ledare. Den före detta AIK-spelaren Mark Gorgos tränar inte längre med laget. I onsdags fattade SvFF:s Förbundsstyrelse beslut kring slutförandet av Svenska cupen för herrar som planeras att återupptas med kvartsfinaler den 1 juni. Beslutet är i linje med de intentioner som Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) kommunicerat i frågan efter samråd med de deltagande föreningarna. AIK avancerade till kvartsfinal efter att ha vunnit grupp 4 med sju inspelade poäng och lottades att möta Malmö FF på bortaplan.

I veckan kom nyheten från Uefa att AIK Fotboll tilldelas €191 361,26 då klubben har haft flera spelare i de landslag som de senaste åren spelat kval till EM 2020 och Uefa Nations League.

AIK-familjen har sorg efter den tragiska nyheten att fotbollsspelaren Bengt Kjell gått bort den 23 april 2020. Det blev sammanlagt 107 tävlingsmatcher och 29 hållna nollor för målvakten Bengt Kjell i AIK-tröjan mellan 1950 och 1956.

Damlaget
Laget fokuserar på kortsiktiga målsättningar och har många tävlingsmoment på träningarna för att hålla fokus och motivationen uppe då det är tufft att inte veta när man får spela matcher igen. Laget planerar att genomföra fystester nästa vecka. De utvecklar också sina metoder för analys samt för uppföljning av spelarnas utveckling. Den här veckan har gått ut på att göra en bra träningsvecka och avsluta den på fredagen den 1 maj för att sedan ge spelarna en ledig helg. Damlagets samtliga träningar är fortsatt stängda för att förhindra smittspridning. Det blev i torsdags klart att samtliga matcher i Elitettan sänds live.

Ungdom
AIK Ungdomsfotboll fortsätter bedriva träningsverksamhet och spela matcher med utgångspunkt från de direktiv och riktlinjer som klubben får från myndigheter och förbund. På grund av pågående Coronapandemi kan inte 2020 års upplaga av Lennart Johansson Memorial Trophy genomföras. Det är självklart både tråkigt och ledsamt för alla spelare, ledare och gäster, men också ett enkelt beslut att fatta med tanke på den situation som vi alla befinner oss i. Arbetet nu består i att utreda förutsättningarna för och planera för genomförande av turneringen från 2021 och framåt. Vi forsätter med att ha noggrann kontroll på kostnader och för att klara ekonomin tar vi även till viss del hjälp av det statliga stödet, bland annat med fortsatta korttidspermitteringar av personal och vi förbereder även ansökningar för stöd från RF:s stöd till idrotten. Parallellt med att hantera de utmaningar som vi alla står inför just nu ser vi även framåt och planerar för en tid efter Corona, oavsett när den tiden kommer.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll