Viktig publikinformation inför lördagens match på Friends Arena

2021.12.02, kl 16:15
Under torsdagen mottog AIK Fotboll ett besked från Länsstyrelsen som slår fast att arenor där taket är stängt under genomförandet anses vara en inomhusarena.

Under rådande väderlek, med snöfall och minusgrader i Stockholmsområdet, har Friends Arena slagit fast att arenans tak kommer att behövas hålla stängt under lördagens match mellan AIK och IK Sirius. Detta innebär att vaccinationsbevis krävs vid entré för samtliga åskådare.

AIK Fotboll har, i enlighet med klubbens takpolicy, arbetat för att Friends Arenas tak ska hållas öppet under lördagens allsvenska avslutningsmatch mellan AIK och IK Sirius, men under rådande väderlek har Friends Arena meddelat att så inte är möjligt på grund av säkerhetsskäl.

För AIK Fotboll innebär det här att klubben med kort varsel måste ställa om sin matchdagsorganisation för att kunna tillgodose de krav som från och med den 1 december 2021 råder för arrangörer av offentliga tillställningar inomhus med fler 100 deltagare.

AIK Fotboll vill naturligtvis ta ansvar för att genomföra arrangemang på ett tryggt och smittskyddsäkert sätt. Därför är det högst beklagligt att information om klassificeringen av Friends Arena kommer så pass sent inpå evenemanget, speciellt då den skiljer sig från tidigare direktiv. Som arrangör har vi gjort vad vi har kunnat för att säkerställa både ett öppet tak, men även korrekta direktiv från berörda myndigheter och instanser. Det blir speciellt viktigt då vi är en av två fotbollsklubbar som har en utmaning i hanteringen av covidpass och inte, som för många andra idrotter, någonting som kan samordnas centralt på liganivå.

För dig som åskådare innebär detta följande:

  • Vaccinationsbevis kommer att krävas för alla personer som är 18 år eller äldre. Undantaget är personer som av medicinska skäl inte har kunnat ta vaccinet och som med läkarintyg och ID-handling kan styrka detta.
  • Det går bra att visa digitalt bevis via sin telefon ELLER att ta med ett pappersbevis. Det krävs giltig ID-handling där namn överensstämmer med vaccinationsbeviset. Se till att ha gott om batterier i telefonen.
  • Oavsett om taket är öppet eller stängt gäller att man stannar hemma om man har sjukdomssymptom. Vi rekommenderar att samtliga besökare att vara ute i god tid till matchen även om taket är stängt då vi förväntar oss en mycket stor publik.

Vaccinationsbevis skaffar du enklast med hjälp av Bank-ID på den här länken: covidbevis.se

Tack för visad förståelse.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll