Hemmaarenor

Sedan 2013 har Friends Arena varit AIK Fotbolls hem. Men det är långt ifrån den enda arena fotbollsverksamheten varit förlagd till. Här följer en genomgång av AIK:s hemmaplaner sedan starten i slutet av 1800-talet.

1896 gjorde fotbollen sitt inträde i den tidens friidrottsdominerade AIK. Det var Sigge Stenberg som via engelska kontakter hade blivit entusiastisk för den nya sporten. De första övningarna gick av stapeln på Ladugårdsgärde och enligt samtida vittnen var det inte mycket till ordning och det blev långa diskussioner om domsluten. Ladugårdsgärde och Lindarängen blev sedan under flera år hemvisten för AIK:s fotbollslag. Det var på Lindarängen som AIK:s första SM-guld 1900 bärgades.

1901 stod Idrottsparken (där nuvarande Stadion står) klar för fotbollsspel och AIK blev en flitig gäst. Klubbdräkten var i början av seklet olika för olika AIK-lag, t ex hade det första laget vid vissa tillfällen svart- och röd långrandig blus med svarta byxor. Först 1909 gick man över till svarta tröjor och vita byxor.

Idrottsparken fick 1910 lämna plats för byggandet av Stadion, men samma år i september stod Råsunda idrottsplats färdig på samma plats som Råsunda fotbollstadion senare placerades. Fram till Stadions invigning 1912 spelade AIK många matcher på Råsunda idrottsplats.

1912 flyttade AIK till Stadion och här i slutet av 10-talet och under 20-talet utvecklades fotbollen i Sverige till en stor publiksport. Till det medverkade starten av den moderna Allsvenskan 1924 där AIK började med att besegra Västerås IK med 5–1. Det var också här som Birger Nilsson som drivande ledare för AIK till det första allsvenska guldet 1932 inför så gott som utsålt Stadion vid varje hemmamatch.

1937 förverkligades en dröm: Råsunda fotbollstadion står färdigt efter bland annat kapitalinsatser från AIK. Första matchen var AIK – Malmö FF (4–0) och det historiska första målet gjordes av Axel “Acke” Nilsson i det norra målet inför ett nytt publikrekord: 25 000 åskådare. AIK:s start på Råsunda blev minst sagt lyckosam. Allsvenskt guld under vårsäsongen med bland annat åtta raka segrar och det dröjde över ett år innan AIK första gången fick se sig besegrat på Råsunda (av Gårda BK!).

Inför VM 1958 byggdes Råsunda till, främst med kompletterande läktare på kortsidorna (före 1958 fanns “bara” ståplatsläktarna på kortsidorna) och året därpå fick Råsunda elljus.

1983 revs den gamla västra läktaren för att ge plats åt “nya” Råsunda som invigdes i april 1985 med den allsvenska matchen AIK – Örgryte IS (0–1).

1995 kompletterades kortsidorna med nya “fondläktare” och Råsunda tog då över 35 000 åskådare.

2012 spelade AIK sin sista säsong på Råsunda fotbollstadion. Den sista fotbollsmatchen på Sveriges nationalarena blev ett möte med SSC Napoli (1–2) i Uefa Europa Leagues gruppspel. Under vintern 2012/2013 revs Råsunda fotbollstadion för att lämna plats för lägenheter samt kontorslokaler.

2013 spelade AIK sin första säsong på nybyggda Friends Arena som också är Sveriges nya nationalarena för fotboll. Den första AIK-matchen blev AIK – Syrianska FC (0–0) inför 43 466 åskådare vilket var ett nytt publikrekord för AIK. Den 4 november 2018 tog AIK emot Gif Sundsvall (0–0) på Friends Arena och noterade sitt nuvarande publikrekord då 50 128 åskådare var på plats.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll