Leonora Heimdahl, Enskede
  • Fjärdedomare
    Ali Ali, Stockholm

AIK tappade ledning i andra halvlek

AIK förlorade mot Djurgårdens IF FF inför 457 åskådare på Skytteholms IP i den första omgången av Svenska cupens gruppspel. Slutresultatet blev 2-4 efter att AIK haft en 2-1-ledning i den andra halvleken, men tre mål inom loppet av åtta minuter förstörde eftermiddagen för hemmalaget.

Efter endast en träningsmatch i benen ställdes AIK under lördagseftermiddagen mot Djurgårdens IF FF på ett vindpinat Skytteholms IP i Solna. Det första läget kom i den sjunde minuten då Maria Hovmark fick ett fritt skottläge på högerkanten, men debuterande Milla-Maj Majasaari räddade. Två minuter senare var Maria Hovmark tvungen att få vård efter att ha skadat sitt högra knä och hon fick haltande lämna planen och hon ersattes av Linda Motlhalo. Det var fördel Djurgården under inledningen av matchen och AIK såg avvaktande ut, men i den 20:e matchminuten bröt lagkapten Matilda Rosqvist kraftfullt fram längs vänsterkanten till publikens stora vrål. Rosqvist klev upp på offensiv planhalva och försökte hitta Elsa Törnblom, men en försvarare lyckades precis stoppa bollen. Anfallet var dock början på en bra AIK-period.

I den 21:a matchminuten fick nyförvärvet Linda Hallin bollen på vänsterkanten och spelade fram den till Johanna Lindell utanför straffområdet. AIK-mittfältaren klev in längs strafflinjen från vänsterkanten och avslutade med ett skott som touchade en försvarare något och det lurade målvakten Kathrine Østergaard Larsen som fick se bollen gå in i mål. 1-0 till AIK och publiken tände till. En dryg minut senare fick Linda Hallin bollen centralt och drev framåt innan hon från ca 25 meter avlossade en kanon som flög över målvakten och slog i ribbans undersida. Otroligt nära 2-0 till AIK och hemmapubliken öste på med “vinna cupen, vinna cupen, AIK”. Sekunder senare kom AIK i ett nytt anfall och ett inlägg från högerkanten nådde Sophia Redenstrand vars direktskott seglade över ribban. AIK kontrollerade därefter matchbilden fram till den 32:a matchminuten då domaren helt oförståligt signalerade för straffspark för Djurgårdens IF FF. Lagkapten Olivia Schough försökte en meter utanför straffområdet passera Evelina Finndell, men föll istället in i straffområdet och bollen studsade vidare till Linda Motlhalo i straffområdet. Evelina Finndell var på väg att rensa bort bollen, men avbröt sparken. Istället föll den vitklädda motståndaren ihop en halvmeter bort och domaren pekade på straffpunkten! Olivia Schough klev fram och slog bollen till vänster medan AIK-målvakten gick åt andra hållet och det var kvitterat.

Matchen tappade sedan all intensitet under de avslutande minuterna i halvleken och det såg nästan ut som om båda lagens spelare gick omkring och funderade hur det kunde ha blåsts för straffspark. Efter en dryg minut av den andra halvleken brände det till i AIK:s straffområde då Olivia Schoug fick bollen till vänster i detsamma, vände upp och sköt ett markskott strax utanför höger stolpe. I samma matchminut kom AIK i en snabb spelvändning genom Elsa Törnblom på vänsterkanten som tog sig in i straffområdet och slog in bollen centralt. Sara Nordin och Johanna Lindell sköt i andraläget, men båda avsluten täcktes av motståndare framför målgården. En stark vind påverkade spelet i cupmatchen där AIK hade medvind i den första halvleken, men en starkt motvind i den andra akten. I den 52:a matchminuten vann den före detta AIK-spelaren Fanny Lång bollen på vänstersidan och satte fart framåt innan hon sköt ett distansskott som Milla-Maj Majasaari räddade.

I den 57:e matchminuten bröt AIK framåt på bred front i vad som blev ett fyra-mot-tre-läge med Johanna Lindell som bollförare från egen planhalva. 1-0-skytten hade med sig Matilda Rosqvist till vänster och släppte bollen i exakt sista sekunden. AIK:s lagkapten gick ner mot kortlinjen och lyfte in bollen mot Adelisa Grabus som från nära håll nickade in bollen i mål och hennes första mål i AIK-tröjan var ett faktum. Stort jubel bland hemmaspelarna efter ett vackert anfall och mål. Fyra minuter senare sköt Olivia Schough över AIK-ribban. Efter 62 spelade minuter kom Djurgårdens Tilde Lindwall fram på högerkanten och hittade in till Linda Motlhalo som i straffområdet kunde placera in bollen lågt i det vänstra hörnet.

AIK hann knappt hämta sig från baklängesmålet innan det var dags igen. Malin Diaz lyckades hålla bollen i spel på högerkanten och slog sedan en crossboll mot vänsterkanten som precis passerade huvudet på Kajsa Kjellander och nådde matchens lirare Olivia Schough. Djurgårdens lagkapten avancerade in i planen ett par meter längs strafflinjen och fick på en kanonträff med högerfoten och bollen for rakt upp i det högra krysset utan chans för AIK-målvakten och AIK hade på mindre än två minuter tappat en ledning till underläge. I den 70:e matchminuten slog Hanna Ekengren en kort högerhörna och i andraläget kom hörnläggaren fram längs högerkanten och spelade in bollen till Linda Motlhalo som avslutade och efter en liten touch på Sara Nordin gick bollen in i det vänstra hörnet av målet och matchen kändes avgjord.

Olivia Schough var i den 81:a matchminuten nära att notera ett hattrick då hon fick bollen till vänster i straffområdet och sköt ett hårt skott som Milla-Maj Majasaari lyckades parera till en resultatlös vänsterhörna. I den 84:e matchminuten tilldömdes Djurgårdens IF FF en högerhörna och i samma sekvens tvingades AIK:s inhoppare Alice Durfors lämna planen på grund av en skada. När spelet sedan sattes igång igen så gjordes det med en inspark för AIK och trots protester av bortalagets tränare så fick de inte sin hörna som de tilldömts. Efter fyra stopptidsminuter blåstes matchen av och AIK fick därmed inleda gruppspelet med en förlust.