Ahmed Yasin lämnar AIK Fotboll för Qatar

2018.08.02, kl 09:00
AIK Fotboll är överens med Al-Khor SC från Qatar om en omedelbar transfer för Ahmed Yasin. 27-årige Yasin tävlingsdebuterade för AIK 2016 och spelade sammanlagt 46 tävlingsmatcher för klubben.

– Vi har hittat en lösning i en komplex situation där alla får ut något. Ahmed Yasin har bidragit till AIK:s starka vår och sommar och vi önskar honom all lycka i sin nya klubb, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Jag skulle vilja tacka AIK för min tid i klubben och för all stöttning som jag har fått av AIK-familjen. Jag önskar AIK all lycka framöver och jag tror att ni/vi vinner SM-guld i år, säger Ahmed Yasin.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserad på nettoresultatet vid varje transfer enligt nedanstående skala:

VI                40 000        70 000

AIK Fotboll och Ahmed Yasin är överens om att spelaren köper ut sig själv från sitt nuvarande avtal som löper ut vid årsskiftet 2018/2019, vilket tillsammans med besparing i lönekostnader under resterande del av kontraktslängden totalt sett ger en motsvarande positiv resultateffekt på medelnivå i klass 1. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

27-årige Ahmed Yasin, född den 22 april 1991 i Bagdad, lämnade Irak i ettårsåldern då hans familj flyttade till Sverige och Örebro. Yasin inledde sin fotbollskarriär i moderklubben BK Forward där han också gjorde sin A-lagsdebut. I december 2010 lämnade han BK Forward då han skrev ett fyraårsavtal med Örebro SK. Debuten i Örebro SK skedde den 6 maj 2011 i den allsvenska hemmamatchen mot Kalmar FF (1–2) inför 7 311 åskådare på Behrn Arena i Örebro då han ersatte Fredrik Nordback i den 80:e minuten. Det första tävlingsmålet för ÖSK kom fem dagar senare då han svarade för 1–1-målet i den tolfte minuten då Örebro SK inför 246 åskådare på Markbygg Arena i Ljungskile besegrade Ljungskile SK med 6–4 efter straffavgörande i Svenska cupen. Det första ligamålet kom den 15 april 2013 hemma mot GIF Sundsvall (3–0) i Superettan då Yasin fastställde slutresultatet i den 86:e minuten.

Den 29 juni 2015 skrev han på ett avtal med den danska klubben AGF Fodbold från Århus som gällde från och med den 1 januari 2016, men klubbarna kom strax därefter överens om att övergången skulle ske redan den 9 juli 2015. Totalt blev det 102 tävlingsmatcher, varav 88 från start, och 13 mål för honom i ÖSK-tröjan. Debuten i AGF skedde den 19 juli 2015 i hemmamötet med Brøndby IF (2–1) i Alka Superligaen då han ersatte Stephan Petersen i den 89:e minuten inför 13 437 åskådare på Ceres Park i Århus. Det första målet i den danska högstaligan kom hemma mot AaB Fodbold (2–3) den 15 augusti 2015 inför 10 114 åskådare då han svarade för reduceringen till 2–3 i den 88:e minuten. Totalt blev det 17 matcher för honom i Alka Superligaen, varav fyra från start, och ett mål. Han spelade även två matcher i DBU Pokalen, den inhemska cupturneringen, för AGF Fodbold som avancerade till kvartsfinal säsongen 2015/2016.

AIK Fotboll meddelade den 7 januari 2016 att man var överens med den danska klubben AGF Fodbold och spelaren Ahmed Yasin om villkoren för en omedelbar övergång och avtalet mellan parterna löpte över 2018. Debuten i AIK skedde den 20 februari 2016, hemma mot Varbergs BoIS FC (2–1) inför 2 631 åskådare på Skytteholms IP i Solna i Svenska cupens gruppspel. Ahmed ersatte då Denni Avdić i den 89:e minuten. Det första målet kom den 5 mars 2016, hemma mot Falkenbergs FF (2–1) inför 3 052 åskådare på Skytteholms IP i Svenska cupens gruppspel då Ahmed svarade för 1–0, framspelad av Fredrik Brustad, i den sjunde minuten. Det första allsvenska målet kom den 8 maj 2016, borta mot BK Häcken (3–2) på Bravida Arena på Hisingen då han framspelad av Daniel Sundgren svarade för 2–0-målet i den 28:e minuten efter att ha hållit undan Mohammed Abubakari och med ett distinkt högerskott placerat bollen i det bortre, vänstra krysset.

Det blev under det första året 27 tävlingsmatcher, varav 14 från start, och två mål för honom i AIK-tröjan. Den 2 januari 2017 meddelade AIK Fotboll att Ahmed Yasin lånades ut till Muaither SC i Qatar fram till och med den 31 maj 2017. Muaither SC spelade säsongen 2016/2017 i Qatar Stars League, högstaligan i Qatar. Debuten för honom skedde den 4 januari 2017 hemma mot Al-Duhail SC (1–3) på Thani bin Jassim Stadium i Al Rayyan då han spelade hela matchen från start. Det första målet kom den 10 februari 2017 borta mot Al-Khor SC (2–2) då han svarade för reduceringen i den 69:e minuten och sex minuter senare fastställde han även slutresultatet. Muaither SC slutade på 13:e och näst sista plats i tabellen och blev därmed degraderade till andradivisionen Qatargas League. Det blev sammanlagt tio matcher och fyra mål för honom i Qatar innan han återvände till Stockholm.

Den 16 juli 2017 kom AIK Fotboll överens med BK Häcken gällande en utlåning av Ahmed Yasin för resten av säsongen. Debuten under chefstränaren Mikael Stahres ledning skedde den 17 juli 2017 borta mot Jönköpings Södra IF (1–0) inför 3 491 åskådare på Stadsparksvallen då han inledde på bänken, men ersatte Chisom Egbuchunam i den 65:e minuten. 13 minuter senare blev han stor matchhjälte då han framspelad av Joel Andersson svarade för segermålet. Yasin gjorde stor succé för BK Häcken under hösten och svarade för sju mål och tre målgivande passningar då man slutade på fjärde plats i Allsvenskan. Efter säsongen återvände Ahmed Yasin till AIK och det blev under 2018 spel i sammanlagt 19 tävlingsmatcher för Gnaget, varav tolv från start, och två mål. Målen gjorde han dels hemma mot Syrianska FC (2–1) i Svenska cupens gruppspel då han fastställde slutresultatet i den 52:a minuten inför 8 000 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm och dels hemma mot IFK Norrköping FK (3–3) inför 21 012 åskådare på Friends Arena i Solna då han framspelad av Nabil Bahoui prickade in 2–0-målet i den 38:e minuten. Den sista matchen för AIK blev den allsvenska hemmamatchen mot IF Brommapojkarna (5–1) inför 12 781 åskådare på Friends Arena den 22 juli 2018 då han ersatte Sebastian Larsson i den 68:e minuten.

Ahmed Yasin debuterade i det irakiska A-landslaget den 24 juni 2012 då Irak i 2012 Arab Nations Cup mötte Libanon (1–0) på Prince Abdullah Al Faisal Stadium i Jeddah, Saudiarabien. Yasin inledde matchen på bänken, men ersatte Karrar Jassim i den 32:a minuten. Det har hittills blivit 55 A-landskamper och sex mål för hemmanationen. Sammanlagt blev det 46 tävlingsmatcher, varav 26 från start, samt fyra mål och sex målgivande passningar för honom i AIK-tröjan.