AIK avslutade med seger och satte poängrekord

2020.11.14, kl 17:21
AIK besegrade Lidköpings FK med 2–0 (1–0) efter mål av Rosa Kafaji och Adelisa Grabus i den 26:e och sista omgången av Elitettan. De tre inspelade poängen innebär att AIK slutade på 72 poäng i Elitettan och klubben satte därmed ett nytt svårslaget poängrekord i den näst högsta serien. AIK vann 24 av 26 matcher under året och spelar 2021 i OBOS Damallsvenskan.

Säsongens sista match och AIK begav sig ner till Lidköping vid Vänern för att möta ett hemmalag som var oerhört pressat i tabellen. Lidköpings FK låg precis ovanför strecket och kunde vid förlust passeras av både Kvarnsvedens IK och Sandvikens IF vilket skulle betyda degradering. En seger mot AIK i den sista omgången skulle dock rädda kvar laget i Elitettan oavsett övriga resultat. AIK kom till matchen som klara seriesegrare och lämnade Solna vid åttatiden på morgonen, men klubben jagade fortfarande poängrekordet som man inför den avslutande omgången delade med Växjö DFF som också noterade 69 poäng säsongen 2017. AIK ställde upp med en i stort sett ordinarie startelva, som den sett ut under avslutningen av serien, sånär som på målvakten Milla-Maj Majasaari som saknades med en överkroppsskada och mittbacken Evelina Finndell som lämnade återbud på resan ner. Även forwarden Elise Björnelius Leidersten, som elegant målade mot Bollstanäs SK senast, saknades på grund av sjukdom. Matchen var också den sista på AIK-bänken för chefstränarna Caroline Sjöblom och Robert Lison Svanström.

Matchinledningen var jämn och det var fysiskt spel redan från början då det märktes att hemmalaget var desperata för poäng. I den nionde matchminuten tog sig Clara Härdling fram längs högerkanten och spelade vidare till Rosa Kafaji som tog sig in i straffområdet. När hon närmade sig målgården spelade hon över till Adelisa Grabus som enkelt kunde stöta in bollen i mål, men det vinkades felaktigt bort för offside trots att AIK:s skyttedrottning befann sig nästan en meter onside då passningen slogs. Det vitklädda bortalaget var spelförande, men hemmalaget var inte ofarliga i sina spelvändningar. Det var under den första timmen mest spel på mittfältet och inte alltför många målchanser skapades förrän i slutminuterna.

I den 37:e matchminuten fick Sophia Redenstrand från vänsterkanten ett läge för ett inlägg som nådde Adelisa Grabus framför mål och hennes nick från ca sju meter gick rakt på målvakten Sara Alexandersson som knästående kunde fånga in bollen i famnen. Minuten därefter kom Lidköpings FK i ett anfall och Ebba Handfast avslutade, men skottet täcktes av Emma Santamäki till matchens första hörna. Högerhörnan slogs av lagkaptenen Ida Pettersson och boxades upp i luften av Serina Backmark och AIK-målvakten tog enkelt och beslutsamt hand om bollen i andraläget. I den 40:e matchminuten lyfte Jenny Danielsson från vänsterkanten in ett mellanting mellan inlägg och skott som touchade ovansidan av ribban och gick till inspark.

Två minuter senare vände hemmalaget på spelet efter ett hårt motlägg på mittlinjen. Bollen hamnade hos Ebba Handfast som drog till från ca 25 meter och bollen slog i ribban och studsade in i spel igen. Taylor Townsend fick i andraläget ett skottläge, men det täcktes återigen av Emma Santamäki. Halvleken såg ut att sluta mållös, men i den sista ordinarie matchminuten lyfte Jenny Danielsson in en hörna från vänster som nickades undan av försvaret. Linda Hallin hämtade bollen och spelade till Jenny Danielsson som slog ett hårt, pressat inlägg efter marken som elegant skar igenom försvaret och hittade Rosa Kafaji vid den bortre, högra stolpen och AIK-forwarden kunde enkelt stöta in bollen och det var 1–0 till Gnaget. Hemmalaget hann endast göra avspark innan domaren Tobias Haane blåste av för pausvila.

AIK kontrollerade spelet under inledningen av den andra halvleken och det kändes som om ett andra mål hängde lite i luften. I den 52:a matchminuten bjöd Emma Santamäki hemmalagets Ida Pettersson på bollen strax utanför straffområdet och hon avslutade från distans en dryg meter utanför den bortre, högra stolpen. Minuten senare revanscherade sig Emma Santamäki då hon med ett känsligt uppspel från sin mittbacksposition friställde Jenny Danielsson på vänsterkanten utanför straffområdet. Finländskan tog elegant ner bollen och avancerade in i straffområdet där hon avslutade. Bollen gick igenom målvakten Sara Alexandersson och snurrade vidare mot mål, men stannade på mållinjen vilket gjorde att Adelisa Grabus till slut var tvungen att sparka in den i mål för att inte målvakten skulle fånga in bollen. AIK-spelaren väntade dock så länge som möjligt för att inte “stjäla” målet från lagkamraten. 2–0 till Gnaget och ett fast grepp om de tre poängen.

Några minuter senare frispelades Adelisa Grabus av Sophia Redenstrand, men målvakten kom ut och avstyrde situationen i straffområdet. I den 58:e matchminuten fick Jenny Danielsson skottläge i straffområdet, men avslutet gick precis utanför den bortre, högra stolpen. Goda råd var nu dyra för Lidköpings FK då både Kvarnsvedens IK och Sandvikens IF med oavgjorda resultat jagade dem i tabellen. I den 64:e matchminuten fångade Sandra Lagerbratt upp bollen i straffområdet och fick ett bra skottläge ur fritt läge som domarna bedömde tog på AIK-målvakten och hemmalaget tilldömdes en resultatlös vänsterhörna. I samband med hörnan gjorde AIK sitt första byte då Kajsa Kjellander ersatte Matilda Rosqvist, vilket innebar att Sara Nordin övertog lagkaptensbindeln.

I den 73:e matchminuten drog Clara Härdling på sig ett gult kort för en fasthållning och det blev det sista hon gjorde i AIK-tröjan denna säsong då hon sekunder senare ersattes av Emma Becker. När matchklockan precis passerade 82 spelade minuter tog sig Adelisa Grabus in i straffområdet från vänsterkanten och Linda Hallin fick skottläge centralt, men bollen gick i den vänstra stolpen och AIK fick nöja sig med en fortsatt tvåmålsledning. Annars var det mer Lidköpings FK under den avslutande kvarten och man vaskade fram några halvchanser dock utan att oroa AIK-målvakten alltför mycket då försvaret med Fanny Johansson i spetsen höll tätt. I den 87:e matchminuten genomförde AIK sina sista byten för säsongen då Sophia Redenstrand och Rosa Kafaji ersattes av Arsema Weldai och Piyatida Somkumpee.

Efter två stopptidsminuter blåste domaren Tobias Haane av matchen och båda lagen jublade då resultaten under den sista omgången även innebar att Lidköpings FK hängde kvar i Elitettan. AIK:s 17-åriga målvakt Serina Backmark noterades för sin första nolla i en seniormatch. AIK går till vintervila efter ännu en seger och man noterade 72 poäng av 78 möjliga vilket innebär en ny rekordnotering i Elitettans historia.