AIK enkelt vidare i Svenska cupen

2020.09.09, kl 21:52
AIK besegrade Gamla Upsala SK med 4–1 (3–0) på Lötens IP i Uppsala i Svenska cupens andra omgång och är därmed vidare i cupen. AIK:s mål gjordes av Rosa Kafaji, Johanna Lindell, Matilda Rosqvist och Kajsa Kjellander.

Redan i den första matchminuten tog sig AIK fram till ett friläge då lagkaptenen Matilda Rosqvist tog sig igenom till höger i straffområdet, men målvakten Nikita Furöstam räddade och returen gick till Johanna Lindell som sköt över. I den fjärde matchminuten kom Rosa Kafaji igenom och rullade in bollen i mål, men den assisterande domaren hade flaggan uppe för offside. Det var en ganska tempofattig inledning på matchen mellan serieledarna i Elitettan och Gamla Upsala SK som ligger på femte plats i Division 1 Norra Svealand. Efter en knapp kvarts spel fick Jenny Danielsson bollen på vänsterkanten och spelade ner till Rosa Kafaji i straffområdet. Rosa spelade tillbaka till Jenny som avslutade, men avslutet täcktes av en försvarare till en hörna. Vänsterhörnan slogs av Jenny Danielsson och gick nära mållinjen, men rann ut till en inspark för hemmalaget. Ett regnväder blåste strax efter in över Lötens IP under några minuter och förkunnade att nu är hösten även på plats i Uppsala.

I den 19:e matchminuten slog Jenny Danielsson en högerhörna in centralt i straffområdet där Emma Santamäki mötte på volley, men avslutet gick utanför den högra stolpen. Det var nu mer och mer AIK som ökade tempot och tog hand om matchen. I den 23:e matchminuten frispelades nästan Rosa Kafaji av Clara Härdling, men målvakten sprang ut från straffområdet och rensade bort bollen. När matchklockan närmade sig 25 spelade minuter fick Johanna Lindell bollen centralt på offensiv planhalva och slog en djupledsboll för Rosa Kafaji som kom helt fri med målvakten, gick förbi till vänster om henne och kunde enkelt rulla in ledningsmålet för AIK. Sex minuter senare slog Kajsa Kjellander en öppnande passning till Rosa Kafaji till vänster i straffområdet, men målvakten räddade markskottet. AIK skulle i den 34:e matchminuten koppla ett starkt grepp om matchen då Jenny Danielsson tog sig in i straffområdet från vänsterkanten och centrerade bollen som via en motståndare studsade till Johanna Lindell som enkelt kunde rulla in bollen i det öppna högra hörnet.

En minut efter 2–0-målet sköt Jenny Danielsson ett distansskott som målvakten räddade till hörna. Vänsterhörnan slogs av Danielsson och vid den bortre stolpen blev det kollision mellan spelare och hemmalagets Nikita Furöstam vred sig i plågor med en armbågsskada och ett längre avbrott följde innan Gamla Upsala SK fick ställa forwarden Paulina Löf mellan stolparna då man p g a skada inte heller hade en målvaktsreserv på bänken. Gusk såg ut att hålla ett tvåmålsunderläge i paus, men i den fjärde stopptidsminuten spelade Jenny Danielsson från en central position utanför straffområdet ut bollen till framrusande Matilda Rosqvist till höger i straffområdet och denna gång satt bollen strax därefter i nätet och det var 3–0 till Gnaget. I den femte stopptidsminuten skapade hemmalaget sin dittills bästa målchans då Eva Michelle Dismont Frazzoni från en position till höger i straffområdet avlossade ett skott som gick knappa metern över ribban.

AIK fortsatte att vara det spelförande laget i den andra halvleken och fem minuter in i den gjorde bortalaget ett dubbelbyte då Johanna Lindell och Jenny Danielsson ersattes av Sophia Redenstrand och Linda Hallin. I den 58:e matchminuten spelade Sara Nordin fram Matilda Rosqvist till ett friläge på vänsterkanten, men målvakten Paulina Löf svarade för ännu en fin räddning, denna gång till en resultatlös vänsterhörna. Den vikarierande målvakten var utan tvekan hemmalagets bästa spelare. Efter en knapp timmes spel klev Rosa Kafaji av efter ett väl utfört arbete och kanske var hon bortalagets genomgående bästa spelare tillsammans med lagkaptenen Matilda Rosqvist. Kafaji ersattes av Elitettans skyttedrottning Adelisa Grabus. I mitten av halvleken blev det mer och mer AIK mot vad som såg ut att vara ett tröttkört hemmalag.

Med 20 minuter kvar av ordinarie tid lyfte Sophia Redenstrand in en högerhörna framför mål och försvaret rensade bort bollen, men inte bättre än att den hamnade hos Kajsa Kjellander lite till vänster utanför straffområdet. AIK:s nummer 17 siktade in sig och sköt bollen över målvakten och in i mål och AIK hade 4–0. I den 75:e matchminten gick elen till strålkastarna och det blev kolsvart i lite mer än fyra minuter på Lötens IP. När spelet väl kom igång igen så hade AIK slagit av på takten och hemmalaget fick ett stort bollinnehav under avslutningen och man fick till och med in en reducering. I den 88:e matchminuten kom Eva Michelle Dismont Frazzoni igenom fri till höger i straffområdet och slog in bollen i mål bakom Milla-Maj Majasaari. Efter 4:26 minuters stopptid valde domaren att blåsa av matchen och då elavbrottet höll i sig i 4:13 så lades det endast till 13 sekunder för de fyra bytena under halvleken.