AIK FF erhåller solidaritetsersättning

2022.10.13, kl 08:30
Solidaritetsersättning för Alexander Isaks och Isak Hiens senaste internationella transfers är nu bekräftade och AIK Fotbollsförening erhåller därmed ersättning för dessa under de kommande åren.

– Betydande summor som dessa gör att vi kan fortsätta satsa långsiktigt och prioritera olika projekt som gynnar vår ungdomsverksamhet över tid, säger AIK Fotbolls klubbdirektör Manuel Lindberg.

Solidaritetsersättning gäller för Alexander Isaks övergång från Real Sociedad till Newcastle United FC i augusti 2022 och en utköpsersättning från Borussia Dortmund till Real Sociedad som komplement till den fasta ersättningen vid övergången i juni 2019. Förutom Alexander Isak erhöll AIK FF också solidaritetsersättning för Isak Hiens övergång till italienska Hellas Verona FC under sommarfönstret 2022. Ersättningen utbetalas vid fem olika tillfällen mellan 2022 och 2026.

AIK Fotbollsförening, som innehar röstmajoriteten i AIK Fotboll AB, erhåller ersättning motsvarande klass IV (10 000 kSEK till 20 000 kSEK). AIK Fotboll AB erhåller ersättning motsvarande klass II (2 500 kSEK till 5 000 kSEK). Fördelningen mellan Bolaget och föreningen är baserat på UEFA:s regelverk om solidaritetsersättning där Bolaget erhåller ersättning för den period som spelaren tillhörde herrlaget och föreningen för den period som spelaren fostrades i ungdomsverksamheten.

AIK Fotboll har arbetat med att ta fram en vision som ska täcka klubbens samtliga verksamhetsområden samtidigt som den ger klara och tydliga mål som klubben ska arbeta för. En av målbilderna lyder: AIK Fotbolls spelartrupp ska bestå av minst tio spelare som fostrats i AIK Fotbolls ungdomsverksamhet alternativt i någon av AIK Fotbolls samarbetsklubbar varav tre av dessa spelar i startelvan och kategoriseras övergångsspelare. Målbilden avser båda AIK Fotbolls representationslag. För att uppnå sportsliga resultat på både kort och lång sikt krävs en balanserad truppsammansättning där talang och rutin ska värderas lika högt som utveckling och ledarskap. En trupp i ett av AIK Fotbolls representationslag ska vara väl förankrad i vår identitet samtidigt som det ska finnas en åldersstruktur som ger utrymme att skapa kommande transferintäkter. Definitionen av en övergångsspelare är en spelare som är under 22 år gammal, har sin träningsvardag i AIK Fotbolls regi (det vill säga spelaren är inte utlånad) samt har spelat färre än 30 matcher och 2025 minuter för representationslaget. Dessa spelare anses vara tillräckligt bra för att vara en naturlig del av en matchtrupp samtidigt som de bedöms ha goda förutsättningar att skapa kommande transferintäkter för AIK Fotboll.

Styrdokumentet gällande AIK Fotbolls vision kan laddas ner här.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll