AIK föll med uddamålet i Norge

2022.06.12, kl 09:16
AIK föll med 1-2 (0-1) borta mot Molde FK i en träningsmatch där nyförvärvet John Guidetti debuterade. Inhopparen Tom Strannegård svarade för AIK:s reducering i den andra halvleken.

Två veckor in i sommaruppehållet besökte AIK under lördagen den norska staden Molde för första gången genom tiderna, då tvåan i Allsvenskan ställdes mot tvåan i Eliteserien. Den före detta AIK-spelaren Mattias Moström tillhör numera ledarstaben i Molde FK efter att ha spelat i klubben mellan 2007 och 2020. AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak ställde följande startelva på planen: Budimir Janošević, Erick Otieno, Mikael Lustig, Collins Sichenje, Axel Björnström, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Yasin Ayari, Nicolás Stefanelli, Jordan Larsson och Henry Atola. På bänken satt John Guidetti, Amar Abdirahman Ahmed, Jesper Ceesay, Tom Strannegård, Erik Ring, Ahmad Faqa, Alexander Fesshaie, Daniel Henareh och William Rashidi samt på läktaren Nabil Bahoui. AIK reste till Norge utan de spelare som varit uttagna till landslagsspel i juni: Josafat Mendes, Sotirios Papagiannopoulos, Alexander Milošević, Bilal Hussein, Kristoffer Nordfeldt och Benjamin Mbunga Kimpioka samt Per Karlsson.

Domaren Marius Hansen Grøtta blåste kl 11:59 igång matchen och det vitklädda bortalaget satte genom Nicolás Stefanelli bollen i rullning samtidigt som temperaturen visade 18 grader. AIK inledde mot hemmalagets lilla klack på ena kortsidan, medan Molde FK anföll mot kortsidan som bestod av 15 AIK-supportrar. I den femte matchminuten rann Erling Knudtzon nästan igenom till höger i AIK:s straffområde, men Axel Björnström bröt elegant med en hög volley. Hemmalaget behöll dock bollen och sköt strax därefter via täckande Erick Otieno till en högerhörna. Hörnan slogs av lagkaptenen Magnus Wolff Eikrem, med ett förflutet i Malmö FF, och nådde mittbacken Eirik Haugan som centralt placerad mötte på volley och avslutet satt otagbart, lågt i det högra hörnet. Tid på målet 05:24. Mittbacken Collins Sichenje åkte på en smäll i situationen och fick behandling innan han kunde fortsätta. I den elfte matchminuten slog Axel Björnström från vänsterkanten ett inspel efter marken till Jordan Larsson centralt vid strafflinjen. Matchhjälten från Olympia i Helsingborg sköt ett direktskott efter marken åt vänster, men målvakten Jacob Karlstrøm räddade och returen rensades undan.

Molde FK var det spelförande laget och i den 19:e matchminuten kom Markus Kaasa nästan igenom centralt i AIK:s straffområde, men Axel Björnström följde med bra i situationen och bröt i sista stund. Fyra minuter senare var det dags för AIK:s första hörna som tillkom efter ett pressat inlägg av Erick Otieno som nickades undan framför mål. Vänsterhörnan slogs av Sebastian Larsson mot den bortre, högra stolpen där Mikael Lustig mötte med pannan, men bollen fångades enkelt in av målvakten trots att avslutet gått en bit utanför stolpen. I den 28:e matchminuten föll Sivert Mannsverk i offensivt straffområde efter en duell med Sebastian Larsson, men domaren Marius Hansen Grøtta vinkade avvärjande, helt riktigt. AIK vände på spelet och Nicolás Stefanelli avslutade hårt från distans och tvingade målvakten till att boxa bollen till en resultatlös högerhörna. Tre minuter senare brände det återigen till vid AIK:s mål efter att David Datro Fofana fallit i samband med en brytning av Erick Otieno vid kortlinjen, men domaren valde hörnspark även om det från läktarplats möjligen doftade lite straffspark.

Det blev lite mer AIK under avslutningen av den första halvleken och med drygt tio minuter kvar till pausvilan hittade Jordan Larsson in med en boll centralt till Henry ”Meja” Atola, som elegant vände bort sin bevakare, men bollen rullade iväg till målvakten. I den 42:a matchminuten svarade David Datro Fofana för en fin aktion i mittcirkeln och frispelade Emil Breivik, men vindsnabbe Erick Otieno hann ikapp och bröt två gånger om innan försvaret fick grepp på situationen. Minuten därefter lyftes en långboll in i Moldes straffområde och Nicolás Stefanelli mötte på volley, men skarvade bollen strax utanför den närmaste, högra stolpen. I den näst sista matchminuten av de 45 ordinarie slog Sebastian Larsson en crossboll till Erick Otieno i den bortre, högra delen av straffområdet och högerbacken avslutade med ett bra, pressat skott mot den bortre, vänstra gaveln, men målvakten styrde bollen till en hörna. Vänsterhörnan slogs av Sebastian Larsson och nådde in framför mål och bollen låg strax därefter inne i hemmalagets mål, ditplacerad med huvudet av försvararen Markus Kaasa, men domaren hade noterat en knuff i samband med nicken och kvitteringsmålet godkändes inte. Efter en stopptidsminut blåstes halvleken av.

AIK genomförde tre spelarbyten inför den andra halvleken då Amar Abdirahman Ahmed, Jesper Ceesay och Erik Ring ersatte Nicolás Stefanelli, Sebastian Larsson och Zachary Elbouzedi. Hemmalaget var än värre och gjorde fyra byten, bland annat byttes målvakten ut till förmån för Oliver Petersen. David Datro Fofana satte igång spelet och hemmalaget tog omgående tag i taktpinnen. David Datro Fofana fick i den 47:e matchminuten iväg ett tungt skott mot det högra krysset, men Budimir Janošević svarade för en bra räddning. Knappt åtta minuter in i halvleken slog hemmalaget från högerkanten en hård frispark mot AIK-målet och Collins Sichenje nickade bort bollen framför Budimir Janošević till en högerhörna som slutade med ett nytt avslut från hemmalaget som också täcktes av Collins Sichenje i målgården. I den 56:e matchminuten kom Amar Abdirahman Ahmed igenom på vänsterkanten, tog sig in i straffområdet och försökte hitta Jordan Larsson framför mål, men försvaret rensade bort bollen framför fötterna på AIK-forwarden. I den 58:e matchminuten var det nära en tvåmålsledning för Molde FK då Magnus Retsius Grødem fick ett jätteläge centralt efter att hemmalaget tagit sig fram längs högerkanten, men avslutet lämnade mycket att önska och hamnade nästan på berget bredvid Aker Stadion.

Efter en timmes spel var det dags för ytterligare tre byten för AIK då Jordan Larsson, Erick Otieno och Mikael Lustig lämnade planen och ersattas av Tom Strannegård, William Rashidi och Ahmad Faqa. Direkt efter att spelet återupptogs efter bytena blev det ett hastigt och mindre lustigt ett friläge för en hemmaspelare, men Budimir Janošević svarade för en jätteräddning och styrde bollen till en resultatlös högerhörna. Problemen fortsatte dock strax därefter för Gnaget och i den 62:a matchminuten drog bortalaget på sig en straffspark efter att Benjamin Tiedemann fällts av Collins Sichenje. David Datro Fofana klev fram för att slå in bollen från straffpunkten, men avslutet gick en knapp meter utanför den högra stolpen. Minuten därefter spelade straffsumparen till höger i AIK:s straffområde in bollen till en sopren Magnus Retsius Grødem som tog revansch för missen sex minuter tidigare och avslutade direkt med att dunka in bollen till vänster i målet, utan chans för AIK-målvakten och det var 2-0 efter 63:42. Avslutet var hemmalagets tolfte under den andra halvleken, jämfört med AIK:s noll avslut dittills.

Matchen kändes nästan avgjord då AIK inte skapat mycket offensivt i den andra halvleken, men när matchklockan tickade upp mot 73 spelade  minuter satte Amar Abdirahman Ahmed fart centralt och frispelade Tom Strannegård. AIK-spelaren chippade med vänsterfoten bollen över målvakten och det var reducerat efter 72:58. I samband med målet byttes John Guidetti in då han ersatte Henry Atola. Några minuter senare klev Yasin Ayari av och ersattes av Alexander Fesshaie. AIK:s första riktiga kvitteringschans kom i den 86:e matchminuten då Erik Ring mötte bollen i straffområdet, men lyckades inte hålla ner avslutet utan sköt högt över i vad som var ett riktigt bra läge. Strax därefter lyckades målvakten Oliver Petersen fånga in en förlupen boll precis framför fötterna på John Guidetti då det var nära en succédebut. På stopptid kom David Datro Fofana igenom AIK-försvaret och tog sig in på vänsterkanten av offensivt straffområde, men det stressade avslutet blev misslyckat och gick flera meter utanför den vänstra stolpen. I slutet av stopptiden drog Collins Sichenje på sig ett gult kort efter att han dragit ner en motståndare på mittplan för att förhindra en spelvändning. Strax därefter blåste domaren av matchen, då de tre stopptidsminuterna kommit till ända.