AIK föll tungt på hemmaplan

2022.07.02, kl 21:44
AIK föll med 0–1 (0–1) hemma mot Mjällby AIF inför 21 202 åskådare på Friends Arena efter att gästerna innan paus utnyttjat ett misstag i hemmaförsvaret. Förlusten var AIK:s första på hemmaplan sedan 2020.

Efter en längre tid av strålande sommarväder så hade åskan dragit in över Solna under natten inför matchdagen. AIK kom till hemmamötet med Mjällby AIF efter endast en poäng i omstarten borta mot bottenplacerade Degerfors IF (1–1) och publiken krävde en seger för att AIK skulle bibehålla topplaceringen i den allsvenska tabellen. AIK saknade Axel Björnström som dragit på sig tre gula kort och avstängningarna börjar som vanligt bli en stor faktor i det svenska seriespelet, där AIK i den senaste omgången saknade Sebastian Larsson och Erick Otieno. AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak namngav en startelva som bestod av; Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Nicolás Stefanelli, Bilal Hussein, Sebastian Larsson (K), Zachary Elbouzedi, Amar Abdirahman Ahmed och Benjamin Mbunga Kimpioka. På bänken satt Josafat Mendes, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Yasin Ayari, Collins Sichenje, Henry Atola och Erik Ring. 19:e man i matchtruppen var Tom Strannegård som därmed satt på läktaren. Det var för AIK:s del även den första matchen utan succéförvärvet Jordan Larsson, vars korttidskontrakt med AIK löpte ut vid halvårsskiftet. I Mjällbys startelva hittade vi två utlånade AIK-spelare, Samuel Brolin och Jetmir Haliti.

När domaren Fredrik Klitte kl 15:00 blåste igång matchen var det 20 grader, bortalagets lagkapten David Löfquist satte igång spelet och AIK inledde mot den norra läktaren. Redan under matchens första 79 sekunder hade hemmalaget tre avslut i straffområdet från Benjamin Mbunga Kimpioka (täckt), Erick Otieno (täckt) och Amar Abdirahman (räddning). I den sjätte matchminuten drev Nicolás Stefanelli fram centralt innan han avslutade från distans, men bollen seglade strax ovanför det högra krysset. Två minuter senare tog bortalagets chefstränare Andreas Brännström en ”time out” då målvakten Samuel Brolin satte sig ned i eget straffområde och flera av Mjällby-spelarna bytte skor vid sidlinjen. Taktiken lyckades då AIK:s inledande press kom av sig rejält. Efter 16 minuters spel svarade Zack Elbouzedi för en bra aktion djupt ner på högerkanten då han ordnade fram matchens första hörna, som dock blev resultatlös.

I andraläget efter hörnan lyfte Sebastian Larsson in ett nytt inlägg från högerkanten som nådde Amar Abdirahman centralt i straffområdet och han nickade ner i marken och bollen studsade upp mot det vänstra krysset, men Samuel Brolin hade total kontroll och fångade in bollen med högerhanden. I den 20:e matchminuten kom kanske AIK:s bästa målchans på hela matchen efter att Nicolás Stefanelli spelat ut bollen till Amar Abdirahman på vänsterkanten. AIK-spelaren gavs yta i straffområdet av Ivan Kričak då den serbiske backen var rädd att gå bort sig som Gustav Granath i Degerfors IF för sex dagar sedan. Amar tog sig ner till kortlinjen och avslutade bra ur snäv vinkel, men Samuel Brolin vek ut vänsterbenet och stoppade skottet. Returen studsade ut i målgården, men Sebastian Larsson fick inte kontroll på bollen och den rensades till slut bort av Mjällby-spelare.

Frisparkarna i matchen var 6–0 till AIK då Sebastian Larsson utanför offensivt straffområde drog på sig hemmalagets första frispark i den 23:e matchminuten och lagkaptenen fick även syna det gula kortet då han stämplade Jesper Gustavsson. Att Mjällby AIF kommit till Friends Arena för att ta poäng var helt klart då man tog enormt god tid på sig vid de fasta situationerna och hemmapubliken busvisslade rejält vid frisparkar i den 23:e och den 31:a matchminuten då matchtid vaskades bort medan domaren Fredrik Klitte pekade på sin klocka. AIK var det spelförande laget, men hade oerhört svårt att skapa de öppna lägena. I den 39:e matchminuten brände det dock till nedanför Norra stå då Benjamin Mbunga Kimpioka med en kort passning frispelade Mikael Lustig till höger i straffområdet. Samuel Brolin räddade avslutet efter marken och samtidigt kom en flagga för offside upp, trots att AIK-spelaren var en hel meter onside. När matchklockan passerade 39 spelade minuter lyfte Samuel Brolin upp bollen längs högerkanten och mittbacken Sotirios Papagiannopoulos tog beslutet att försöka nicka bort bollen vid sidlinjen, men missade både boll och motståndare samtidigt som han hindrade Erick Otieno i dennes hemjobb. Nigerianen Silas Nwankwo fångade upp bollen och satte fart in i straffområdet där Erick Otieno hann ikapp honom, men bortaspelaren stod emot i närkampen och det var AIK-backen som föll omkull. Silas Nwankwo dansade vidare längs kortlinjen och vände enkelt bort Sotirios Papagiannopoulos, som inte fick bort bollen från det farliga läget, innan han med en klassisk tåpaj petade in bollen mellan benen på Kristoffer Nordfeldt. Mjällby-spelarna dansade vid den högra hörnflaggan samtidigt som kallduschen i Friends Arena var enorm och många nöp sig nog i armen efter vad som måste ha varit ett av de värsta baklängesmålen på mycket lång tid. Det var fjärde matchen i rad som AIK hamnade i ett 0–1-underläge i de första halvlekarna och man hade i de tidigare matcherna noterat 1-2-0.

Tre stopptidsminuter annonserades, delvis med anledning av en del maskande, och då signalen för halvtidsvila ljöd kom ett massivt buande från läktarplats. Inga byten annonserades inför den andra halvleken som sparkades igång av Nicolás Stefanelli. AIK inledde med ett stort bollinnehav och dominerade spelet, men som i den första halvleken skapades inga målchanser. Precis som senast mot Degerfors IF så tappade AIK spelet totalt efter 10-15 minuter av den andra halvleken och Mjällby AIF kunde relativt enkelt spela på resultatet. AIK:s första byte kom i den 63:e matchminuten då Yasin Ayari ersatte Zack Elbouzedi i ett rakt byte. Strax därefter fick Erick Otieno syna det gula kortet och i den 66:e matchminuten var Mikael Lustig tvungen att kliva av planen efter en känning och han ersattes av Joe Mendes. Strax efter bytet ljöd hemmapubliken för första gången upp i ”kom igen, Gnaget” i en dryg halvminut.

I den 73:e matchminuten kändes det som första gången i den andra halvleken som hemmalaget kom med fart i ett anfall, detta efter att Erick Otieno rusat fram längs vänsterkanten och spelat in ett inspel efter marken som Samuel Brolin enkelt fångade in. Tio minuter senare var det dags för AIK:s tredje och sista byte då Henry Atola ersatte Nicolás Stefanelli. I den 84:e matchminuten slog Jetmir Haliti bollen rakt på Yasin Ayari som hittade Benjamin Mbunga Kimpioka i fritt läge utanför straffområdet, men AIK-forwarden kom inte till skott och frustrationen bubblade över på läktarplats. Sex stopptidsminuter annonserades av domarteamet, men bortalaget kunde spela av tiden och när slutsignalen ljöd buades det rejält från hemmapubliken som var enormt besvikna. AIK-spelarna möttes av ”vi vill se AIK” när de gick ner mot Norra stå för att tacka för stödet. När slutsignalen ljöd stod det även klart att bortaspelarna stått för en historisk bedrift då det var Mjällbys första bortaseger mot AIK sedan den 15 augusti 1985 (1–2), drygt två månader efter att Sebastian Larsson föddes och Bruce Springsteen tog sin Born in the USA-turné till Nya Ullevi i Göteborg. Efter hemmasegern mot Malmö FF (2–0) den 11 maj 2022 har det hackat betänkligt i AIK-maskineriet och i de nu efterföljande fem allsvenska matcherna har Gnaget noterat 1-3-1 och varit i underläge i samtliga matcher. Lägg till förlusten i träningsmatchen borta mot Molde FK (1–2) under sommaruppehållet. Härnäst väntar IF Elfsborg på bortaplan.