AIK Fotboll förlänger med Rikard Norling

2020.02.10, kl 12:00
AIK Fotboll och chefstränaren Rikard Norling har nått en överenskommelse om en förlängning med tolv månader av det anställningsavtal som finns mellan parterna. Det nya avtalet löper därmed över 2021.

Läs mer om årskort till AIK Fotboll säsongen 2020:

– Vi har påbörjat ett utvecklingsarbete i klubben där spelarutveckling och spelsätt omfattas. Rikard har erfarenhet och kunskap som är värdefull för AIK Fotboll i uppstartsfasen av det utvecklingsarbetet där vi just nu befinner oss. Vi är glada över att vi nått den överenskommelse som nu träffats mellan parterna, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Jag har aldrig dolt mina känslor för att arbeta i AIK Fotboll. Arbetet framöver kommer att kräva mer än det någonsin gjort av mig, vilket jag med glädje kommer att ta mig an. Jag är glad och stolt över att vi nått en ny överenskommelse, säger Rikard Norling.

48-årige Rikard Norling, född den 4 juni 1971 i Stockholm, har gjort elva säsonger som chefstränare i Allsvenskan och han inledde sin tränarkarriär redan som 20-åring efter att ha tvingats avbryta den egna spelarkarriären i IF Brommapojkarna på grund av en skada. Efter att ha tränat ungdomslag och senare A-laget i IK Bele kom Rikard Norling 1996 till AIK som tipselittränare. 1998 tillträdde Rikard Norling tjänsten som assisterande tränare till den nye chefstränaren Stuart Baxter i AIK:s A-lag och den första säsongen slutade med ett SM-guld efter en mycket dramatisk upplösning av Allsvenskan där AIK säkrade guldet i den sista omgången efter att ha besegrat Örgryte IS (1–0) på Råsunda Fotbollstadion samtidigt som Helsingborgs IF förlorade mot BK Häcken. Under 1999 spelade AIK Sveriges bästa fotboll, men kom trots det endast tvåa i serien, och kvalificerade sig under sensommaren för gruppspel i Uefa Champions League där man ställdes mot FC Barcelona, Arsenal FC och ACF Fiorentina. Chefstränare Stuart Baxter var avstängd mot Arsenal i den andra omgången efter att ha protesterat mot ett domslut hemma på Råsunda Fotbollstadion då Barcelona (1–2) i slutminuterna tilläts kvittera samtidigt som AIK genomförde två spelarbyten och i hans ställe ledde Rikard Norling AIK mot Arsenal (1–3) på Wembley Stadium. Han ledde även AIK under tre allsvenska matcher sommaren 1999 då Baxter tog en tillfällig time-out.

2000 och 2001 tog Rikard hand om AIK:s utvecklingslag och inför säsongen 2002 lämnade han AIK och tog tillsammans med assisterande tränaren Nebojša Novaković över Väsby IK. Under två säsonger var Norling chefstränare i Väsby, då spelandes i Division 2 Östra Svealand, och två raka seriesegrar med kvalförluster i spelet om Superettan blev facit. Efter framgångarna i Väsby var det i det närmaste klart att Rikard Norling skulle träna AIK:s samarbetsklubb FC Café Opera säsongen 2004, men i sista stund ändrades planerna och han delade istället chefstränarsysslan med Patrick Walker i den allsvenska klubben Gif Sundsvall då Giffarna slutade sjua i tabellen.

2005 var Rikard Norling tillbaka i AIK som året innan hade degraderats till Superettan. Säsongen slutade med att AIK vann serien före Östers IF och comebacken i Allsvenskan det följande året blev en stor framgång för AIK med en andraplats, endast en poäng efter seriesegrarna IF Elfsborg. Publikmässigt var comebacken i landets högsta serie en stor succé och AIK noterade klubbens då näst högsta snittpublik (21 434) genom alla tider. Både 2007 och 2008 slutade AIK på femte plats i Allsvenskan och den 10 november 2008 meddelade AIK Fotboll att man bröt avtalet med Norling.

Efter att ha tagit ett sabbatsår efter de fyra säsongerna i AIK skrev han den 2 december 2009 på ett tvåårskontrakt med Assyriska FF och det blev drygt en säsong i Superettan med Södertäljeklubben. Den 25 maj 2011 presenterades Rikard Norling som ny chefstränare för allsvenska Malmö FF. Den första säsongen slutade MFF på fjärde plats i Allsvenskan och 2012 blev det en tredjeplats. 2013 vann Malmö FF Allsvenskan, fem poäng före AIK. MFF vann även Supercupen efter säsongen då man besegrade IFK Göteborg med 3–2. Den 27 november 2013 meddelade Rikard Norling att han slutade som chefstränare för Malmö FF. Sex dagar senare presenterades han som ny chefstränare för norska SK Brann från Bergen då parterna kom överens om ett treårskontrakt. Brann slutade 2014 på kvalplats och åkte sedermera ur Tippeligaen efter att ha förlorat med sammanlagt 1–4 mot Mjøndalen Idrettsforening. Den 27 maj 2015 kom parterna överens om att avsluta kontraktet.

När Rikard Norling besökte AIK under åren med Malmö FF ljöd ofta sången “Rikard längtar hem till AIK” från läktarna och den 13 maj 2016 meddelade AIK Fotboll via ett pressmeddelande att man var överens med Rikard Norling om ett avtal som sträckte sig över säsongen 2019. Norlings första match som chefstränare i sin AIK-comeback gjorde han tre dagar senare då AIK tog emot Djurgården inför 26 109 åskådare på Friends Arena och vann med 2–0 efter mål av Stefan Ishizaki och Haukur Hauksson. Tiden i AIK inleddes med elva raka tävlingsmatcher utan förlust innan laget i kvalspelet i Uefa Europa League 2016/17 föll mot Panathinaikos FC (0–1) i Aten den 28 juli 2016. AIK slutade på andra plats i Allsvenskan, sex poäng efter Malmö FF, och kvalificerade sig till Uefa Europa League 2017/18.

2017 inleddes med att AIK tog sig fram till kvartsfinal i Svenska cupen 2016/17 mot BK Häcken, men föll med 0–3 på Bravida Arena. I Allsvenskan slutade AIK på andra plats, sju poäng efter seriesegrarna Malmö FF, och kvalificerade sig till Uefa Europa League 2018/19. AIK föll den 10 augusti 2017 borta mot IFK Göteborg (1–2) i Allsvenskan i en match där Henok Goitoms kvittering på stopptid felaktigt dömdes bort och förlusten blev den sista för året. Den 21 september 2017, borta mot Gif Sundsvall (0–0) gjorde Rikard Norling sin 200:e tävlingsmatch i AIK som ansvarig för matchcoachningen. Under våren 2018 tog sig AIK fram till semifinal i Svenska cupen 2017/18, men föll hemma på Friends Arena mot Djurgården med 0–2 efter att Tarik Elyounoussi missat en straffspark. AIK hade inför säsongen 2018 inte varit i serieledning sedan SM-guldet på Gamla Ullevi den 1 november 2009, men efter 13 spelade omgångar klev AIK upp på förstaplatsen i Allsvenskan och man släppte sedan aldrig serieledningen.

Laget förlorade endast en allsvensk match under hela säsongen (0–2 borta mot IFK Norrköping FK den 16 september 2018) och säkrade AIK:s tolfte SM-guld då man i serieepilogen borta mot Kalmar FF vann med 1–0 efter att Robin Jansson nickat in segermålet i den 45:e minuten. AIK satte under året även ett nytt klubbrekord med 67 inspelade poäng och slutade två poäng före tvåan IFK Norrköping FK. Man noterade även det högsta publiksnittet under en allsvensk säsong då 23 664 åskådare i snitt besökte hemmamatcherna på Friends Arena. I och med SM-guldet kvalificerade sig AIK för Uefa Champions League 2019/20.

Den 11 februari 2019 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Rikard Norling om villkoren för en förlängning och det nya avtalet sträckte sig över 2020. Herrlaget hade efter vinst över Sandvikens IF (2–0) i augusti 2018 kvalificerat sig för gruppspelet i Svenska cupen 2018/19 och man vann gruppen. Efter att besegrat Östers IF (4–2 efter förlängning) i kvartsfinalen blev det en dramatisk semifinal hemma mot Athletic FC Eskilstuna. Ställningen var 1–1 efter både 90 och 120 minuter vilket innebar straffsparkar. AIK:s målvakt Oscar Linnér var nära att bli matchhjälte då han räddade två straffsparkar och även slog in en, men tre straffmissar av AIK gjorde att cupresan för andra året i rad tog slut i semifinalen. AIK var länge med i kampen om SM-guldet, men en skada på Nabil Bahoui samt poängtapp borta mot IF Elfsborg (1–1) i den 26:e omgången och borta mot Malmö FF (0–2) i den 29:e omgången gjorde att de regerande mästarna fick nöja sig med en fjärdeplats efter 62 inspelade poäng, vilket var klubbens näst högsta poängskörd någonsin. I november 2019 spelades AIK:s uppskjutna match i Svenska cupen 2019/20 och Enskede IK stod för motståndet på Friends Arena. AIK vann med 7–0, vilket var första gången under 2000-talet som AIK svarade för sju mål i en tävlingsmatch.

I sommarens kvalspel till Uefa Champions Leagues gruppspel besegrades FC Ararat-Armenia med sammanlagt 4–3 i den första kvalomgången innan AIK snöpligt åkte ut mot NK Maribor efter förlängning. AIK var på väg mot avancemang, men ett mål i slutminuterna av slovenerna gjorde att AIK fick fortsätta kvalspelandet i Uefa Europa League. AIK besegrade i Uefa Europa League FC Sheriff från Moldavien med sammanlagt 3–2 innan man i play off ställdes mot Celtic FC. Efter 0–2 på Celtic Park i Glasgow inledde AIK returen hemma på Friends Arena inför 28 410 åskådare på ett bra sätt. Ett snabbt baklängesmål minuten efter att Sebastian Larsson kvitterat till 1–1 innebar dock att luften gick ur hemmalaget något och skottarna kunde i slutminuterna göra ytterligare två mål.

Rikard Norling har inför säsongen 2020 lett AIK i 290 tävlingsmatcher och noterat 155 V-76 O-59 F i dessa matcher. Hans medaljfacit som chefstränare i AIK är ett SM-guld (2018), tre stora silver (2017, 2016, 2006) och ett brons (2019).

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll