AIK Fotboll genomför korttidspermitteringar – initiativ från spelare och medarbetare

2020.03.23, kl 20:36
AIK Fotboll genomför nu korttidspermitteringar i samråd med sina spelare och medarbetare efter förhandlingar med den lokala fackklubben. Syftet med permitteringarna är att begränsa den inverkan som coronakrisen har på verksamheten, på kort och på lång sikt. Permitteringarna omfattar hela AIK Fotbolls verksamhet, från elitverksamhet till ungdomsverksamhet och sportkontor. Denna åtgärd är en del av det åtgärdsprogram som AIK Fotboll meddelade den 18 mars 2020.

De senaste veckorna har coronakrisen drabbat stora delar av Sverige med enorma konsekvenser för individer, näringsliv och samhälle. Så även för AIK Fotboll. Redan nu har klubben vidtagit åtgärder för att begränsa skadorna av situationen. Man har stängt ned sin butik AIK Shop, infört inköpsstopp och inte minst sjösatt kampanjen “Det som får oss att leva – inte bara existera” för att engagera klubbens supportrar och medlemmar att tillsammans samla in fem miljoner till klubben.

Nu fattar klubben, i samråd med och på initiativ av spelare, ledare och medarbetare, beslutet om korttidspermittering med upp till 60%. Permitteringen är planerad att inledas den 1 april 2020 och pågå i en månad, med möjlighet till förlängning.

– Syftet med korttidspermitteringarna är att anpassa vår verksamhet till den verklighet som råder här och nu och med en framtid som är mycket oviss. Jag är otroligt stolt över den laganda som vår organisation har visat och den välvilja som finns hos våra medarbetare och spelare. Att under rådande omständigheter kunna genomföra detta i samsyn känns mycket bra, säger AIK Fotboll AB:s tf VD Håkan Strandlund.

– Jag är naturligtvis sorgsen över att detta beslut behövde tas, men tillsammans med vår lokala fackklubb har vi kommit överens om en plan som är det bästa för oss som förening här och nu. Det gör mig varm i hjärtat att ledare och medarbetare visat sådan förståelse och välvilja i sammanhanget, säger Leif Karlsson, sportchef för AIK Ungdomsfotboll.

Förra veckan lanserade AIK Fotboll kampanjen “Det som får oss att leva – inte bara existera” för att kraftsamla bland klubbens medlemmar och supportrar. Men redan innan lanseringen av kampanjen var förhandlingarna kring permitteringarna igång, ett initiativ som kommit från AIK Fotbolls representationslag.

– I det läge som klubben är i är det viktigt att alla bidrar. Som spelare har vi diskuterat vad vi kan göra, vi vet att vi står för en stor kostnad för klubben, framförallt nu när vi inte kan spela matcher, och det kändes självklart för oss alla i herrtruppen att göra vad vi kan för att lätta på den kostnaden, säger Henok Goitom, lagkapten i AIK:s herrlag.

– Den ovisshet som ligger framför oss kräver extraordinära åtgärder av varje individ i samhället. Så även fotbollsspelare och anställda inom AIK Fotboll. Jag är därför oerhört stolt över den lyhördhet för situationen och den medkänsla som vår spelartrupp och ledare visar genom sin handling. Det skickar en stark signal till vår omvärld att AIK Fotboll tar ansvar för klubben på sikt, säger herrlagets sportchef Björn Wesström.

Korttidspermitteringarna innebär att varje anställd inom klubben som regel permitteras till 60% under minst en månads tid. Förutsättningarna har förhandlats fram mellan AIK Fotbolls ledning och den lokala fackklubben. AIK Fotbolls damlag omfattas i dagsläget inte av korttidspermitteringarna då verksamheten pågår i full omfattning, nytt beslut i frågan kan komma att tas framöver.

– Utifrån mitt uppdrag som ordförande i vår fackklubb är jag mycket stolt över det ansvar och den solidaritet som alla parter inom AIK Fotboll visat under denna förhandling. Överenskommelsen gör att klubben förbättrar sina förutsättningar ekonomiskt samtidigt som medarbetarna kan behålla sina jobb och större delen av sin inkomst i en mycket osäker period, säger Tobias Larsson, ordförande i AIK Fotbolls lokala fackklubb.

Vad är korttidspermittering?
Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma igång igen när läget vänder. Källa: regeringen.se.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll