AIK Fotboll har överklagat TK:s beslut

2020.08.31, kl 18:55
AIK Fotboll har under måndagsmorgonen den 31 augusti 2020 skickat in en överklagan till Överklagandenämnden. Överklagan gäller beslutet av SvFF:s Tävlingskommitté (TK) i Tävlingsärende 1129-2020/2021 gällande AIK Fotbolls tidigare framställan om flytt av match i Allsvenskan.

Spelschemat gällande Allsvenskans 19:e omgång har skapat en stor diskussion bland de allsvenska klubbarna då omgången är planerad att genomföras 1-2 dagar efter att både A-landskamper och U21-landskamper spelas runt om i Europa, vilket bryter mot gällande praxis vad gäller antalet vilodagar. AIK Fotboll skickade tidigare i augusti 2020 in en framställan till TK då klubben ville flytta den allsvenska matchen mellan IK Sirius FK och AIK som var planerad att spelas torsdagen den 10 september 2020. Efter att AIK Fotboll mottog beskedet från TK att man avslog AIK Fotbolls framställan, avvaktade klubben de olika landslagens presentationer av sina uttagna landslagsspelare förra veckan för att fullt ut se konsekvenserna inför den kommande allsvenska omgången.

I protokollet från TK uppges att hemmalaget IK Sirius FK i huvudsak fört fram att “de förordar att matchen ligger kvar på de datum som är fastställda för omgången och menar att det är samma förutsättningar för alla allsvenska klubbar då Sirius även de har spelare som är aktuella för landslagsspel och att förutsättningarna därför är lika för båda lagen” vilket AIK Fotboll inte håller med om alls. Att jämföra två uttagna spelare som är fallet för hemmalaget med AIK Fotbolls åtta uttagna spelare är inte vad vi kallar ”att förutsättningarna därför är lika för båda lagen” för att använda IK Sirius FK:s egna ord i TK:s protokoll.

AIK Fotboll hoppas i sin överklagan till Överklagandenämnden att “vi lyfter nivån till att handla om vad som är sportslig integritet och sportslig rättvisa i svensk fotboll, både under 2020 och under kommande år. Och att det blir en fråga där alla SEF-klubbarna är ense om att förslag att spela tävlingsmatcher där spelarna fått mindre än 44-47 timmars vila (med tillkommande resor däremellan) varken är seriöst eller något som rekommenderas av läkare eller fystränare. Att man ser till svensk fotbolls bästa och inte tar beslut från gång till gång som baseras på hur många spelare den egna klubben eller motståndarna kan ha vid respektive tidpunkt.”

AIK Fotboll har åtta uttagna spelare under det nu inledda landslagsuppehållet vilket klubben självklart är stolta över; Sebastian Larsson (Sverige A), Mikael Lustig (Sverige A), Bilal Hussein (Sverige U21), Eric Kahl (Sverige U21), Karol Mets (Estland A), Kolbeinn Sigþórsson (Island A), Saku Ylätupa (Finland U21) och Robin Tihi (Finland U21), men att spelare är så bra så att de får det ärofyllda uppdraget att representera sitt land ska inte vara en nackdel för deras klubb och tillika arbetsgivare. Mets är i Armenien mindre än två dygn innan den inplanerade allsvenska omgången, Sigþórsson är i Belgien mindre än två dygn innan den inplanerade allsvenska omgången och Ylätupa samt Tihi är i Finland för match mindre än två dygn innan den inplanerade allsvenska omgången.

AIK Fotboll vill med eftertryck poängtera att förutsättningarna därför inte är lika för båda lagen. Att hälften av de uttagna spelarna i dessa tider av Covid-19 efter landskamperna ska resa hem från utlandet innebär inte heller någon vila och riktig uppladdning heller. Karol Mets har exempelvis en nattflygning från Yerevan, Armenien till Tallinn, Estland som i bästa fall inleds med mindre än 45 timmar till avspark i den inplanerade allsvenska omgången och efter ankomst till Tallinn en ny resa till Sverige. Till detta kommer att Estlands fotbollsförbund i samband med kallelsen till Karol Mets ännu inte vet om de spelare som spelar i andra länder (däribland AIK Fotbolls Karol Mets) behöver invänta ett negativt provsvar gällande Covid-19 innan de tillåts lämna Estland. Om fallet är så att de behöver invänta svaret på detta test kan de aktuella spelarna inte lämna Estland förrän den 10 september, alltså samma dag som den inplanerade allsvenska omgången. Kolbeinn Sigþórsson befinner sig i Belgien och Saku Ylätupa samt Robin Tihi i Helsingfors vilket också innebär en risk att flygen av olika anledningar kan ställas in och det inte går att återvända till Sverige innan den inplanerade allsvenska omgången. Vi ska inte heller negligera risken med ett nytt större utbrott av Covid-19 vilket t o m skulle kunna ställa in flygresor helt när spelare redan är på plats utomlands, då de istället behöver sättas i karantän.

Från TK:s protokoll: “Ett vanligt år förläggs inga allsvenska omgångar till datum i så pass nära anslutning till ett landslagsfönster som i år. Detta för att undvika att klubblagsfotbollen inkräktar på landslagsfotbollen och vice versa, då uttagna landslagsspelare rimligen inte ska missgynna den berörda föreningen. För att kunna möjliggöra spel år 2020 har dock ett flertal extraordinära åtgärder och kompromisser varit nödvändiga, så som att en allsvensk omgång förlagts till den 9-10 september. TK har inför sitt beslut särskilt beaktat den fastslagna spelordningen och den sportsliga integriteten.”

TK hävdar att de “särskilt beaktat den sportsliga integriteten.” Det kan enligt AIK Fotboll inte vara att beakta Allsvenskans sportsliga integritet att lägga en allsvensk omgång 1-2 dagar efter sista speldagen på ett landslagsfönster och därefter säga att “SEF har förståelse för att klubbarna söker lösningar som gör att spelarna är tillgängliga i Allsvenskan och har uppmanat klubbarna att ta kontakt med varandra för att se om de tillsammans kan finna annat, inom rimlig närtid, lämpligt datum för match som ligger i omgång 19.” Detta då det finns ett flertal datum senare i september och oktober/november som utan problem hade kunnat innehålla även den 19:e allsvenska omgången.

AIK Fotboll vill med sin överklagan hävda att den sportsliga integriteten gällande omgång 19 i nuvarande läge är åsidosatt och att man därmed kompromissar med den sportsliga rättvisan, till det utsätter en mängd landslagsspelare för en större skaderisk med mindre än två dygns mellanrum av matcher (och i vissa fall långa resor) samt att risken finns att de landslagsspelarna som spelar i andra länder inte ens hunnit på plats, detta med anledning av provsvar gällande Covid-19 och eventuellt inställda flyg till följd av pandemin.

AIK Fotboll yrkar att Överklagandenämnden beslutar att matchen ska spelas vid något av följande datum för att bibehålla den sportsliga integriteten i Allsvenskan 2020: 16, 17, 23, 24 september alternativt 21, 22, 28, 29 oktober.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll