AIK Fotboll värvar Paulos Abraham

2020.03.17, kl 13:00
AIK Fotboll är överens med den 17-årige forwarden Paulos Abraham och IF Brommapojkarna om en omedelbar övergång av spelaren. Avtalet mellan parterna gäller till och med den 31 december 2023 och Paulos ansluter omgående till AIK Fotbolls verksamhet på Karlberg.

Paulos Abraham
Född: 2002-07-16 i Solna, Sverige.
Position: Forward.
Tidigare A-lagsklubbar: IF Brommapojkarna.
P-landskamper: 5 (Sverige).

– Vi är stolta över att Paulos valt AIK nu när han ska ta nästa steg i sin utveckling. Hans egenskaper, personlighet och bakgrund är det som vi sökt efter, för att bygga på med potentiell offensiv spets i befintlig spelartrupp. Stockholm och Husby har fått ytterligare en representant i AIK:s a-lag och AIK har fått ytterligare en spelare med mycket hög potential. BP har gjort ett strålande arbete med att fostra och utbilda Paulos och nu ser vi i AIK fram emot att få arbeta vidare tillsammans med honom för att han ska nå både våra och sina fotbollsdrömmar, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Jag är glad och stolt över att få komma till AIK. Det är en stor klubb, extra stor för mig från den blåa linjen. Jag har följt AIK sedan jag var liten och det är en ära att få spela för samma klubb som min förebild Robin Quaison. Jag ser fram emot att få spela i Allsvenskan med AIK, säger Paulos Abraham.

– Svensk fotboll befinner sig, precis som samhället i stort, i ett osäkert läge för närvarande. Det har jag respekt för. Vi kan behöva fatta svåra beslut på kort sikt och det har vi beredskap för. Samtidigt ska vi försöka skapa värde över tid. Denna affär har vi värderat som något där AIK Fotboll till en förhållandevis mycket låg investeringskostnad kan skapa stora potentiella intäkter, vilket varit avgörande för att AIK Fotboll ska investera i en utökning av spelartruppen, säger Björn Wesström.

17-årige Paulos Abraham, född tisdagen den 16 juli 2002 på Karolinska sjukhuset i Solna och uppväxt i Stockholmsförorten Husby, började som femåring att spela fotboll och knappt två år senare anslöt han till moderklubben IF Brommapojkarna. I BP gick han hela vägen från knatteskola, ungdomsfotboll och juniorfotboll till debuten i a-laget. Paulos Abraham har de senaste säsongerna spelat med BP:s juniorlag och vräkt in mål både med U17-laget och U16-laget. På 54 spelade matcher med U17 och U16 under de senaste tre säsongerna svarade han för 57 mål i den rödsvarta tröjan. Två av målen kom i U17-finalen av Ligacupen mot Hammarby IF (3–0) inför 100 åskådare i Prioritet Serneke Arena i Göteborg den 24 mars 2019. I den 38:e matchminuten gav han BP ledningen då han distinkt slog in en straffspark i det vänstra hörnet bakom målvakten Amar Dzevlan och 19 minuter senare fastställde han slutresultatet efter ett fräckt och välriktat vänsterskott ur snäv vinkel.

Under 2019 spelade han även med P19-laget och svarade för 13 mål på 11 spelade matcher i P19 Allsvenskan Norra och den efterföljande slutspelsserien då IF Brommapojkarna slutade på andra plats i tabellen, en poäng efter IF Elfsborg. Seriedebuten för P19 skedde hemma mot Assyriska FF (7–1) i den fjärde omgången av Allsvenskan Norra inför 50 åskådare på Grimsta IP i Vällingby den 19 april 2019. Paulos debuterade i tröja nummer 11 och svarade för 2–0-målet i den 41:a matchminuten.

Den 8 februari 2020 meddelade IF Brommapojkarna via sin hemsida att man flyttar upp Paulos Abraham från u-truppen då klubben signerade ett a-lagskontrakt med honom. Tävlingsdebuten för a-laget skedde borta mot GIF Sundsvall (2–2) i Svenska cupens gruppspel inför 400 åskådare i Nordichallen i Sundsvall den 24 februari 2020. Paulos Abraham var uttagen i startelvan av den nye engelska chefstränaren Shaun Constable och iklädd tröja nummer 14 gav han bortalaget ledningen med 1–0 i den 13:e matchminuten då han slog in en retur bakom hemmamålvakten Andreas Andersson. Paulos spelade även hela cupmatcherna i gruppspelet, hemma mot Hammarby (0–2) och borta mot Varbergs BoIS FC (1–1), så det blev sammanlagt tre tävlingsmatcher för BP innan övergången till AIK. Han kommer i AIK att bära tröja nummer 14.

Paulos Abraham har hittills spelat fem landskamper för Sverige, varav två P17-landskamper och tre P16-landskamper. Debuten skedde mot Belgien (0–3) i en fyrnationsturnering med P16-landslagets Future Team på Billund stadion i Danmark den 17 april 2018. Paulos startade matchen i tröja nummer 11 under förbundskaptenen Ulf Kristianssons ledning och ersattes av Örebro SK:s Noel Milleskog i den 60:e matchminuten. Den senaste landskampen spelade Paulos den 12 oktober 2019 då P17-landslaget mötte Turkiet (1–1) i tjeckiska Kravaře.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll