AIK hänger på i toppstriden

2022.09.04, kl 21:30
AIK besegrade Gif Sundsvall med 4–0 (1–0) inför 19 170 åskådare på Friends Arena och hänger därmed på i den allsvenska toppstriden. Nicolás Stefanelli dunkade in ledningsmålet i slutet av den första halvleken och i den andra akten följde mål av Nabil Bahoui, Stefanelli och Sebastian Larsson.

Med en tredjedel av Allsvenskan kvar så kan man säga att slutspurten för AIK:s del inleddes med hemmamatchen mot Gif Sundsvall. Nykomlingarna från Medelpad har haft en tung säsong och kom till Friends Arena som tabelljumbo med en förskräcklig målskillnad av -32. AIK låg på fjärde plats i tabellen och hade fått en extra boost inför avspark då serieledande BK Häcken i den fjärde stopptidsminuten tappade segern hemma mot Degerfors IF. AIK kom till spel med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Yasin Ayari, Nicolás Stefanelli, Erik Ring och Nabil Bahoui. På bänken satt Axel Björnström, Zachary Elbouzedi, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Henry Atola, Taha Ayari och Victor Andersson. Saknades gjorde Per Karlsson, Alexander Milošević, John Guidetti, Vincent Thill, Benjamin Mbunga Kimpioka och Collins Sichenje. Gästerna hade fyra före detta AIK-spelare i startelvan; Pontus Engblom, Rasmus Lindqvist, Robert Lundström och Saku Ylätupa. Temperaturen visade på 15 grader då domaren Granit Maqedonci från Göteborg kl 17:30 blåste i sin pipa och Nicolás Stefanelli rullade igång spelet med AIK anfallande mot den norra läktaren.

AIK inledde fartfyllt och skapade sin första hörna i den andra matchminuten och lagkaptenen Sebastian Larsson serve från höger hamnade framför mål där målvakten Oscar Jonsson fick en frispark då domaren bedömde att Mikael Lustig gått in för hårt i en duell. Knappt två minuter senare slog Saku Ylätupa bortalagets första hörna från höger och det blev farligt då bollen nådde huvudet på Alexander Blomqvist som dock fick iväg en svag nick som seglade utanför den vänstra stolpen. I den sjunde matchminuten slog Bilal Hussein från mittplanen en fin passning som nådde Nicolás Stefanelli till höger i straffområdet. Argentinaren kom igenom i fritt läge och avslutade hårt efter marken, men Oscar Jonsson svarade för en parad med högerfoten och styrde bollen till en resultatlös högerhörna. Det var ett offensivt och aggressivt AIK-lag under de första tio minuterna, men sedan började gästerna att arbeta sig in i matchen.

När matchklockan passerat 15 spelade minuter brände det till framför AIK-målet. Efter lite flipperspel vid mittcirkeln lyfte Erik Andersson fram bollen till lagkaptenen Pontus Engblom som satte fart framåt mellan Mikael Lustig och Erick Otieno som följde honom in i straffområdet där Lustig svarade för en stark brytning bakifrån mellan straffpunkten och målgården. Efter 17:43 fick Sebastian Larsson matchens första gula kort efter hårt spel på mittplanen. Kortet var hans sjätte för säsongen och innebär att lagkaptenen missar nästa helgs bortamatch mot Varbergs BoIS FC.

Bortalaget hade en bra period under 15-20 minuter innan AIK återigen arbetade sig in i matchen. Efter en dryg halvtimmes spel var det nära ett ledningsmål för Gnaget efter att Joe Mendes från högerkanten slagit ett inlägg mot Nabil Bahoui som i kamp med Alexander Blomqvist fick fram huvudet vid den främre stolpen och tvingade Oscar Jansson till en bra enhandsräddning vid sin vänstra stolpe och han styrde bollen till en hörna. Högerhörnan slogs som vanligt av Sebastian Larsson och gick mot den bortre delen av straffområdet där Nicolás Stefanelli i andraläget fångade upp bollen och slog ett inlägg till Yasin Ayari framför mål och hans fina nick mot det vänstra hörnet gick förbi målvakten, men Forrest Lasso rensade på mållinjen.

I den 35:e matchminuten svarade Saku Ylätupa för en oerhört stark situation då han på högersidan av egen planhalva satte fart framåt och passerade både Bilal Hussein och Sebastian Larsson innan han stötte på patrull i form av Sotirios Papagiannopoulos. Finländaren var inspirerad av att vara tillbaka på sin gamla hemmaarena och slog bollen till höger om mittbacken och sprang förbi på vänstersidan och var då fri med AIK-målet, men med hemjobbande Mikael Lustig och Joe Mendes på insidan i planen. Saku Ylätupa slog en perfekt passning till Pontus Engblom som kom inspringande något till vänster i straffområdet och mötte bollen ca åtta meter från mål, men Kristoffer Nordfeldt kom ut perfekt och svarade för en bra räddning på avslutet, en räddning som kanske till och med var matchavgörande.

Halvleken såg ut att sluta mållös då matchklockan tickade in i den sista ordinarie minuten, men då kom målet som merparten av publiken hoppats på. Joe Mendes slog från högerkanten ett inlägg mot den bortre stolpen där Erik Ring gick upp i luften mot Robert Lundström. Bollen stannade till efter duellen och Erik Ring fick skottläge och sköt. Målvakten räddade med sitt vänstra ben, men bollen gick vidare mot mål där Forrest Lasso återigen stod placerad på mållinjen och stoppade bollen, men returen hamnade hos Nicolás Stefanelli som ca fyra meter från mål med kraft dunkade upp bollen i nättaket. 1–0 till AIK efter 44:32. Tre stopptidsminuter återstod av halvleken och i den sista av dem fick Joe Corona bollen något till vänster utanför AIK:s straffområde, vände bort Sebastian Larsson och avslutade med ett skott som Kristoffer Nordfeldt gjorde en fin enhandsräddning på under ribban och han styrde bollen till en högerhörna som nickades bort av Mikael Lustig vid den främre stolpen och direkt efter det gick signalen för pausvila. En ganska dålig halvlek där det mest noterbara förutom 1–0-målet var hörnstatistiken som slutade 9–8 till AIK, men de allra flesta av dem blev resultatlösa.

Inga byten gjordes inför den andra halvleken som sattes igång av Saku Ylätupa och det var gästerna som inledde halvleken bäst. Knappt tio minuter in i halvleken kom AIK i ett snabbt anfall där Erik Ring från vänsterkanten spelade bort bollen mot den bortre delen av straffområdet där Yasin Ayari fångade upp bollen och spelade in till Nicolás Stefanelli vars skott gick utanför den högra stolpen. Målchansen var startskottet på en bra AIK-period. Strax därefter försökte Pontus Engblom att hitta Erik Andersson precis utanför AIK:s straffområde, men bollen fångades upp av Sotirios Papagiannopoulos som satte fart framåt. Mittbacken fortsatte likt Forrest Gump att springa, springa och springa och helt plötsligt var han ca 70 meter högre upp i planen då han släppte ut bollen till Nicolás Stefanelli som med en knivskarp passning från vänsterkanten hittade Nabil Bahoui vid den bortre, högra stolpen och forwarden kunde enkelt forcera in bollen i det vidöppna målet. 2–0 till AIK efter 55:06 och målet kommer bära Sottes signatur. Sex minuter senare drev Nabil Bahoui fram längs högerkanten och spelade in bollen längs straffområdeslinjen till Yasin Ayari som hoppade över den och istället gav Erik Ring skottläge från en central position och avslutet gick precis utanför det vänstra krysset.

20 minuter in i halvleken gjorde AIK sitt första byte då Joe Mendes ersattes av Axel Björnström och Erick Otieno bytte kant från vänster till höger medan Björnström tog hand om vänsterbackspositionen. Matchen dog lite efter 2–0-målet då det kändes som om alla på plats visste att matchen mer eller mindre var avgjord. Med dryga kvarten kvar av ordinarie tid kom Zachary Elbouzedi in istället för Erik Ring. Domaren borde kanske ha varnat någon bortaspelare under matchens gång och då Nicolás Stefanelli gjordes ned på egen planhalva i den 79:e matchminuten visades en viss frustration från AIK-håll. I samma matchminut blev även Sebastian Larsson nedsparkad bakifrån av inhopparen Marcus Burman och då var det dags för Giffarnas första kort. AIK fortsatte att spela offensivt och Zachary Elbouzedi lade fram bollen till Nicolás Stefanelli centralt i straffområdet och han tryckte sig förbi Dennis Olsson, fick fritt skottläge och dunkade in bollen i mål. 3–0 efter 81:59 och bortalaget kunde börja fundera på bussresan hem.

Med knappt fyra minuter kvar av ordinarie tid genomförde AIK ett trippelbyte då Nicolás Stefanelli, Nabil Bahoui och Yasin Ayari lämnade planen. In kom Henry Atola, debutanten Victor Andersson och den allsvenske debutanten Taha Ayari. Tre stopptidsminuter annonserades av fjärdedomaren Farouk Nehdi och i den sista av dessa spelade Axel Björnström fram bollen till Taha Ayari till vänster i straffområdet och han brottades ner av Forrest Lasso. Domaren signalerade för straffspark och backen fick även syna det gula kortet. Sebastian Larsson klev fram till straffpunkten och satte bollen i det högra hörnet medan målvakten gick till det andra hörnet och det var 4–0 till AIK efter 93:01. Giffarna hann endast sätta bollen i spel efter målet innan matchen blåstes av.