AIK säkrade det tolfte SM-guldet

2018.11.11, kl 19:42
AIK var tvungna att ta poäng borta mot Kalmar FF i den sista omgången av Allsvenskan för att säkra SM-guldet och det blev 1-0 efter att Robin Jansson nickat in segermålet i den första halvleken inför en rekordpublik på Guldfågeln Arena.

Fyra nyanser av grått. Det var vad Kalmar vädermässigt bjöd på den 11 november 2018 då AIK var på guldjakt i Småland. Sebastian Larsson stod uppskriven i den utannonserade startelvan, men tvingades kasta in handduken innan avspark på grund av skadan han ådrog sig i den senaste hemmamatchen mot Gif Sundsvall och han ersattes av Denni Avdić. AIK saknade även avstängda Enoch Kofi Adu och Kristoffer Olsson samt skadade Daniel Sundgren och målvakten Oscar Linnér. Guldfågeln Arena var helt slutsåld och ett nytt publikrekord bekräftades då publiksiffran 11 991 annonserades.

Det var nervositet i luften då domaren Kristoffer Karlsson blåste igång matchen på Guldfågeln Arena där AIK-supportrarna var i klar majoritet och dominerade tre av fyra läktare, den enda läktaren där merparten var hemmasupportrar var den södra läktaren där hemmaklacken stod. Uppgifterna om att uppemot 10 000 AIK:are var på plats på arenan kändes inte omöjliga alls. Kalmar FF inledde matchen med att ha ett kraftigt bollinnehav mot ett svartklätt AIK som såg ut att vilja komma in i matchen på ett bra sätt. Den första gången som AIK gjorde något konstruktivt offensivt var i den sjunde minuten då Tarik Elyounoussi spelade fram Rasmus Lindkvist på vänsterkanten och han försökte från kortlinjen att hitta in till Nicolás Stefanelli, men målvakten Lucas Hägg-Johansson fångade in bollen.

I den nionde minuten svarade Robin Jansson för en resolut brytning på mittlinjen och bollen gick fram till Nicolás Stefanelli som försökte hitta Henok Goitom i ett bra läge centralt, men Kalmars lagkapten Viktor Elm bröt. Tre minuter senare kom AIK i ett nytt anfall efter att Robin Jansson brutit en passning och fått fram bollen till Tarik Elyounoussi som från mittplan drev fram mot straffområdet och spelade ut till Nicolás Stefanelli till höger i straffområdet. Argentinaren försökte med en hård central passning att hitta tillbaka till norrmannen, men han nådde inte fram till bollen trots att han kastade sig desperat. Efter en knapp kvarts spel hade domaren ett kortare samtal med AIK:s Robin Jansson som han tyckte varit inblandad i några tuffa situationer.

I den 19:e minuten kom Kalmar FF fram till ett hyfsat skottläge för Filip Sachpekidis strax utanför AIK:s straffområde, men avslutet gick ca fyra meter utanför den vänstra stolpen. Den efterföljande kvarten blev ganska händelsefattig och spelet var jämnt, men med en liten fördel för AIK. Heradi Rashidi ersatte Daniel Sundgren som höger wingback och var riktigt pigg under den första halvleken. I den 37:e minuten bröt han fram längs högerkanten och försökte hitta in till Nicolás Stefanelli, men Lucas Hägg-Johansson greppade inlägget. I den 40:e minuten kom beskedet att IFK Norrköping FK på stopptid tagit ledningen mot BK Häcken på Bravida Arena på Hisingen och Peking var i det läget endast ett Kalmar-mål från SM-guldet.

I den 44:e minuten fångade Tarik Elyounoussi upp bollen på offensiv planhalva, men kapades bakifrån av Adam Hellborg och domaren blåste för frispark innan han halade upp det gula kortet, men innan han hann dela ut det till Hellborg så kom Romário Pereira Sipião fram och klagade och det hela slutade med att båda hemmaspelarna varnades. Frisparken togs om hand av Tarik Elyounoussi som med fantastisk känsla chippade in bollen mot straffområdet där AIK hade sex man som rusade från strafflinjen. Bollen gick mot Robin Jansson som vann luftduellen mot Viktor Elm och med en nätt touch med pannan förlängde han bollen mot mål. Bollen studsade i målgården och gick via insidan av den högra stolpen in i mål bakom en chanslös hemmamålvakt. Vilt jubel på Guldfågeln Arena då målskytten och merparten av hans lagkamrater i vilt firande begav sig ner mot den vänstra hörnflaggan.

Domaren lade till tre stopptidsminuter i den första halvleken efter några spelavbrott med anledning av pyroteknik på läktarna. I den sista av dessa minuter lyftes bollen fram från vänsterbackspositionen till Viktor Elm som utanför straffområdet vann en luftduell med Per Karlsson och fick fram bollen till sin bror Rasmus som tog ner bollen på bröstet, vände om och på volley fick iväg ett farligt skott som gick strax, strax utanför det högra krysset. Hemmalagets klart bästa målchans av deras klart mest lysande stjärna.

I den andra halvlekens andra minut vann Tarik Elyounoussi boll på mittplan och avancerade centralt innan han spelade ut till Nicolás Stefanelli på vänsterkanten vars skott gick ett par meter över mål. I den 50:e minuten såg det ut som om målskytten Robin Jansson fick lite krampkänning, men han var snabbt på benen igen. I den 57:e minuten kom en bra kvitteringschans för hemmalaget efter att Romário Pereira Sipião lyft in en frispark i AIK:s straffområde som nådde Adam Hellborg i andraläget och han drog på från straffområdeslinjen och avslutet gick en dryg halvmeter över ribban. Det var annars ganska låst spel i den andra halvleken och AIK spelade först och främst på resultatet.

I den 67:e minuten ersattes Tarik Elyounoussi av Sebastian Larsson. Två minuter senare fick Filip Sachpekidis bollen till vänster om AIK:s straffområde och lyckades trots hård uppvaktning av Heradi Rashidi och Alexander Milošević få iväg ett lågt skott som dock räddades enkelt av Budimir Janošević. I den 72:a minuten lyfte nyinbytte Sebastian Larsson från vänsterkanten  in en frispark mot den bortre, högra delen av straffområdet där Alexander Milošević mötte med pannan och hans inspel blev farligt framför mål, men rensades bort av hemmaförsvaret. I den 84:e minuten kom AIK i ett snabbt centralt anfall genom Henok Goitom och inbytte Stefan Silva där Goitom avslutade, men bollen täcktes till  en hörna som det dröjde några minuter innan den kunde slås på grund av ett spelarbyte och ett nytt pyroteknikuppehåll.

I den 85:e minuten var det dags för skadeförföljde backen Joel Ekstrand att göra årets första minuter i Allsvenskan då han ersatte Nicolás Stefanelli i ett defensivt byte för att säkra segern. Två minuter senare lyfte Sebastian Larsson in en bra hörna från vänster som hemmamålvakten boxade undan och samtidigt kom beskedet att det var slut på Bravida Arena och AIK var därmed tvungna att ta poäng på Guldfågeln Arena för att ta SM-guldet. I den 88:e minuten började AIK-supportrarna att ta sig ner från läktarsektionerna och under de avslutande minuterna stod tusentals guldsjungande supportrar och gungade runt hela planen med undantag för spelarbänkarna som omgärdades av ordningsvakter. Fjärdedomaren Robert Daradic visade då ordinarie tid var över upp en skylt att det återstod sex stopptidsminuter.

“Drömmar av guld” ekade troligen över hela Kalmar under slutminuterna och med knappa 40 sekunder kvar av den utannonserade stopptiden blåste den för dagen utmärkte domaren Kristoffer Karlsson av matchen och de flesta spelare och funktionärer rusade mot omklädningsrummet samtidigt som tusentals supportrar intog spelplanen. AIK:s tolfte SM-guld genom tiderna var ett faktum och samtliga fyra under modern tid (1992, 1998, 2009 och 2018) har säkrats i den sista omgången. Efter firande i omklädningsrummet och prisutdelning på pressläktaren begav sig truppen via buss till Kalmars flygplats för att äntra det chartrade flygplanet tillbaka till Stockholm och Arlanda.