AIK tappade i toppstriden

2022.08.14, kl 20:01
AIK fick nöja sig med en poäng då det blev 2–2 i det allsvenska mötet med IFK Värnamo inför 19 576 åskådare på Friends Arena. AIK låg under med både 0–1 och 1–2, men kvitterade genom Yasin Ayari och Mikael Lustig.

Matcherna duggar nu tätt för AIK:s del och på schemat denna augustisöndag stod omgång 18 i Allsvenskan. AIK-truppen hade två dagar tidigare flugit hem från Skopje i Nordmakedonien där 120 minuters speltid plus stopptid hade stått på programmet. Gnaget kom till matchen med en svit att försvara då man inte förlorat på hemmaplan mot en allsvensk nykomling sedan våren 1998. AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak namngav en startelva som bestod av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Alexander Milošević, Collins Sichenje, Erick Otieno, Vincent Thill, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Yasin Ayari, Amar Abdirahman Ahmed och Benjamin Mbunga Kimpioka. På bänken satt Sotirios Papagiannopoulos, Nabil Bahoui, John Guidetti, Axel Björnström, Budimir Janošević, Mikael Lustig och Erik Ring. Per Karlsson och Nicolás Stefanelli saknades på grund av hjärnskakning respektive sjukdom och Zachary Elbouzedi, Jesper Ceesay och Henry Atola var på läktaren. AIK bar sitt ordinarie hemmaställ och IFK Värnamo kom till matchen med vita tröjor, blåa shorts och blåa strumpor.

Domaren Kaspar Sjöberg från Skåne blåste igång matchen klockan 15:00 och det var 28 grader och kvavt i Solna. Bortalagets Oscar Johansson gjorde avspark och AIK inledde mot den norra läktaren. IFK Värnamo inledde matchen piggt och visade ingen respekt för den allsvenska serietvåan 2021 utan spelade sitt spel. I den elfte matchminuten väggspelade Erick Otieno och Yasin Ayari längs vänsterkanten och den förstnämnde tog sig ner mot kortlinjen och slog ett inlägg mot den bortre delen av straffområdet där Vincent Thill drog till på volley. Bollen studsade fram till Benjamin Mbunga Kimpioka som från ca sex meters avstånd slog till med högerfoten på volley. Avslutet gick ner i marken och studsade upp mot ribban, men där var målvakten Pilip Vaitsiakhovich med en bra räddning och styrde ut bollen till en resultatlös vänsterhörna. Det stod ganska tidigt klart att denna match skulle AIK få jobba hårt för att vinna, då känslan av en ”dagen-efter-match” infann sig ganska snart. Bortalaget tvingades till ett tidigt byte då backen Victor Larsson efter 21 minuters spel lämnade planen till förmån för brassen Netinho. I den 24:e matchminuten spelade inhopparen Netinho från högerkanten in bollen i straffområdet till Abdussalam Magashy som avslutade och bollen touchade mittbacken Collins Sichenje och gick utanför den högra stolpe till en resultatlös högerhörna.

Knappt fyra minuter senare spelade sig bortalaget oerhört enkelt förbi AIK-spelarna. Joe Mendes klev upp mot mittlinjen och fick se Ajdin Zeljkovic få en löpboll och fri lejd längs vänsterkanten vilket fick Alexander Milošević att kliva ut för att hindra motståndarens framfart. Ajdin Zeljkovic slog in bollen mot målgården där Marcus Antonsson och Oscar Johansson tog sig förbi Collins Sichenje och Erick Otieno centralt. Två bortaspelare var hastigt och mindre lustigt helt ensamma med Kristoffer Nordfeldt och Marcus Antonsson kunde med en enkel bredsida trycka in bollen till höger om AIK-målvakten och det var 1–0 till gästerna efter 27:06. Svagt försvarsspel, men samtidigt skickligt utfört av IFK Värnamo. Efter en halvtimmes spel var det dags för de första busvisslingarna på Friends Arena denna eftermiddag.

I den 36:e matchminuten slarvade Wenderson med bollen utanför eget straffområde och Vincent Thill fångade upp bollen på högerkanten och han spelade vidare centralt till Amar Abdirahman Ahmed strax utanför straffområdet. Amar vinklade omgående bollen vidare åt vänster till Yasin Ayari som sköt ett snabbt, bra skott mot målets högra hörn, men Pilip Vaitsiakhovich svarade för en bra räddning till resultatlös högerhörna. AIK såg ut att gå till pausvila i underläge, men då matchklockan passerade 43 spelade minuter så vände Vincent Thill på spelet från högerkanten till vänsterkanten där Yasin Ayari tog emot crossbollen. Yasin Ayari spelade kort tillbaka till Bilal Hussein som hittade fram till Amar Abdirahman Ahmed, något till vänster, och han spelade omgående in bollen till Yasin Ayari som vände bort Wenderson och fick ett skottläge. Avslutet gick mot det närmaste, vänstra hörnet och målskytten sprang ner mot hörnet av den norra och östra läktaren där han firade målet med lagkamraterna. 1–1 efter 43:23. AIK fick energi av målet och efter en knapp minut av stopptiden fick Vincent Thill bollen av Joe Mendes på högerkanten och avslutade direkt. Pilip Vaitsiakhovich fick problem med skottet och höll nästan på att tappa in bollen i mål.

AIK genomförde ett byte inför den andra halvleken då Mikael Lustig ersatte Alexander Milošević i ett rakt byte. Amar Abdirahman Ahmed satte bollen i rullning och han fick själv redan efter 15 sekunders spel ett bra läge till vänster av offensivt straffområdet då han sköt mot det bortre krysset och bollen smet strax över ribban. I den 57:e matchminuten gjorde AIK två nya byten då Collins Sichenje ersattes av Sotirios Papagiannopoulos och Amar Abdirahman Ahmed ersattes av John Guidetti. AIK bytte därmed ut båda mittbackarna inom loppet av tolv minuter, minst sagt ovanligt. Minuten efter bytena hördes ”kom igen Gnaget” för första gången denna eftermiddag. I den 61:a matchminuten inträffade en omdiskuterad situation då Sebastian Larsson lyfte in en hörna från vänster som gick mot den bortre, högra stolpen. John Guidetti fanns på plats och tog sig fram mot mål innan han satte pannan till bollen och den låg strax därefter i målet. AIK-spelarna jublade för en sekund innan de insåg att målet inte var godkänt. Den assisterande domaren såg att John Guidetti drog Netinho i vänsterarmen då han tog sig fram till avslutet, och försvararen föll teatraliskt till marken. Med neutrala glasögon på sig så var dock domslutet helt korrekt då målskytten fick en klar fördel av armdragningen.

Istället för 2–1 efter 60:38 så skulle det bli 1–2 efter 62:46. Netinho tog sig ner längs högerkanten och slog ett fint inlägg som nådde en helt obevakad Marcus Antonsson som hittade en yta mellan Mikael Lustig och Joe Mendes. Forwarden kom upp i luften och nickade in bollen till vänster om Kristoffer Nordfeldt. Målet var hans elfte för säsongen och de tre målen mot AIK kan ha varit de enklaste målen som han gjort under säsongen. Några minuter senare gjorde bortalaget ett trippelbyte för att få in ny energi för att hålla undan till tre poäng. I den 69:e matchminuten klev Sebastian Larsson av planen och ersattes av Erik Ring, samtidigt som Bilal Hussein fick överta lagkaptensbindeln. Med kvarten kvar av ordinarie tid kom Nabil Bahoui in istället för Benjamin Mbunga Kimpioka som svarade för sin bästa insats i AIK-tröjan. Goda råd var nu dyra för AIK. I den 77:e matchminuten tog Joe Mendes upp bollen längs högerkanten och via Vincent Thill hamnade den hos Yasin Ayari utanför straffområdet. John Guidetti befann sig till höger i straffområdet och fick bollen av Yasin Ayari och passade sedan tillbaka den till framrusande Ayari som sköt i steget ur ett bra läge, men målvakten fick bollen rakt i famnen. Två minuter senare lyfte Bilal Hussein in en långboll mot straffområdet som nickades undan av försvaret, men Sotirios Papagiannopoulos vann tillbaka bollen på offensiv planhalva och fick ut den till Erik Ring. Den pigge inhopparen lyfte från vänsterkanten in bollen i straffområdet och försvaret tappade markeringen på Mikael Lustig som ur fritt läge från ca sju meter touchade bollen med pannan och några tiondelar senare satt den i nätet, till höger om målvakten. 2–2 efter 77:28 och AIK var tillbaka i matchen efter ett underbart inlägg med högerfoten av Erik Ring. Strax därefter fick Vincent Thill ett gult kort efter en tuff duell vid mittcirkeln.

Tre minuter efter kvitteringen fälldes John Guidetti strax utanför straffområdet av William Kenndal som fick syna det gula kortet. John Guidetti tog hand om frisparken själv, men satte den rakt i muren och returen gick till Sotirios Papagiannopoulos vars skott täcktes av försvaret. AIK låg på för ett segermål, men lyckades inte skapa de heta lägena. I den fjärde stopptidsminuten skulle hemmalaget dock ha tilldelats en straffspark då Erik Ring med fart tog sig in i straffområdet från vänsterkanten efter en riktigt stark prestation. Han spelade ifrån sig bollen och fälldes direkt därefter av Charlie Vindehall och AIK-spelaren gick i backen. Domaren valde dock helt oförklarligt att fria för förseelsen, i vad som skulle ha varit en solklar straffspark för Gnaget. Efter fem stopptidsminuter blåste domaren av matchen och signalen följdes av kraftiga burop och busvisslingar från hemmapubliken efter ännu fler bortkastade poäng.