AIK upp i serieledning igen

2021.09.20, kl 23:48
AIK besegrade IFK Göteborg med 3–1 (3–1) inför 14 077 åskådare på Friends Arena efter mål av Nabil Bahoui (2) och Erick Otieno. De tre poängen innebär att AIK efter 19 spelade omgångar av Allsvenskan klev upp i serieledning för andra gången under 2021.

Höst. Kolsvart ute. Kallt. Klassikermöte i Allsvenskan. Allt var bäddat för en mycket intressant match då tabelltvåan AIK i den 19:e omgången tog emot elvan IFK Göteborg i strålkastarljuset på Friends Arena. För AIK:s del var förutsättningarna att en trepoängare skulle innebära serieledning, två poäng före Djurgården, och för Blåvitt gällde det att ta poäng för att hålla avståndet till de jagande bottenlagen. Hemmalaget kom till spel med en startelva där en ändring var gjord sedan den svaga insatsen borta mot Mjällby AIF för en vecka sedan, då Nabil Bahoui ersatte Nicolás Stefanelli. 14 077 åskådare fanns på plats på Nationalarenan då Marcus Berg satte bollen i rullning efter signalen från domaren Adam Ladebäck.

Efter exakt en minuts spel fick Zack Elbouzedi bollen till höger i offensivt straffområde och hans inspel träffade Oscar Wendt och bollen gick i en båge över målvakten Ioannis Anestis och slog i ribban innan Alexander Jallow kunde nicka undan bollen till en resultatlös vänsterhörna. I den femte matchminuten slog Nabil Bahoui från mittplanen ut en crossboll till framrusande Mikael Lustig på högerkanten. Den forne landslagsbacken måttade ett inlägg som seglade ner i ytan framför gästernas mål och som skjuten ur en kanon kom Nabil Bahoui flygande och nickade med kraft in 1–0 framför den norra läktaren. Fyra minuter senare lyfte Nabil Bahoui återigen ut bollen till högerkanten där Zack Elbouzedi fångade upp den, tog sig in i straffområdet och sköt ett hårt skott som Ioannis Anestis boxade bort.

AIK inledde i ett furiöst tempo och tryckte tillbaka IFK Göteborg totalt. I den tolfte minuten lyfte Sebastian Larsson in en högerhörna som rensades bort. AIK behöll dock initiativet och i andraläget kunde Seb från högerkanten lyfta in bollen centralt i straffområdet till lagkaptenen Henok Goitom som hårt attackerad i ryggen petade tillbaka bollen till Nabil Bahoui som med en fin bredsida iskallt placerade in bollen i det högra hörnet utan chans för målvakten. 2–0 och det var fullständig extas på läktarna då AIK klev upp i serieledning. Matchen gick därefter lite i stå efter en otroligt intensiv start och spelet jämnades ut. Den före detta AIK-spelaren Simon Thern drog i den 23:e matchminuten på sig matchens första gula kort då han på mittplanen stoppade en kontring för hemmalaget. Knappt två minuter senare fick Simon Thern huvudrollen igen då han efter ett inlägg från Tobias Sana på vänsterkanten fick utrymme mellan Alexander Milošević och Sotirios Papagiannopoulos och nickade in reduceringen. 2–1 från ingenstans och bortalaget kom in i matchen efter målet och förde spelet de närmaste minuterna.

Efter 32 minuters spel slog IFK Göteborg en hörna från vänster som nickades bort av Erik Ring vid den främre stolpen. Bollen gick till Oscar Wendt som från sin vänsterkant försökte spela tillbaka bollen till egen planhalva, men misslyckades kapitalt och Erick Otieno fångade upp den på mittlinjen och satte f-a-r-t mot mål. AIK:s vänsterback höll lätt undan från jagande Wendt och nådde straffområdet där han avslutade efter marken mot den bortre stolpen. Ioannis Anestis lyckades inte alls med en förväntad benparad och det var 3–1 och återigen en tvåmålsledning för hemmalaget. I halvlekens slutsekunder fick Zack Elbouzedi tag i bollen utanför offensivt straffområde, vände kvickt och sköt ett skott som gick precis över ribban.

Mikael Stahre var inte nöjd med den första halvleken och bytte in August Erlingmark istället för Carl Johansson inför den andra akten. AIK fortsatte att dominera spelet och i den 62:a matchminuten var det relativt nära 4–1 efter att en högerhörna från Sebastian Larsson nådde huvudet på Sotirios Papagiannopoulos framför mål, men bollen for över ribban. Fem minuter senare var det stora applåder för tvåmålsskytten Nabil Bahoui då han lämnade planen till förmån för Nicolás Stefanelli som möttes av ramsan ”Argentina, Argentina”.

AIK kontrollerade den andra halvleken totalt och Zack Elbouzedi var ett ständigt hot då han utmanade sina motståndare på högerkanten och fick till frestande inlägg hela tiden. Med kvarten kvar fick Blåvitt något mer bollövertag då det såg ut som om AIK gick ner i ett lägre försvarsspel. Efter 82 minuters spel var det dags för hemmapubliken på den östra läktaren att ta i med ramsan ”Drömmar av guld”, och i slutet av ordinarie matchtid följde de upp med ”Ni som är från Göteborg åker alltid hem med sorg”. I den 90:e matchminuten slog inhopparen Oscar Vilhelmsson ett inlägg från högerkanten som nådde pannan på Marcus Berg, men nicken gick utanför den vänstra stolpen och var egentligen den enda gången som Allsvenskans mest effektive målskytt syntes till under matchen. AIK-publiken hann med att hälla ytterligare lite salt i västkustsåren då man avslutade kvällen med ramsan ”Superettan här kommer Blåvitt”. Efter tre minuters stopptid blåste domaren av matchen och efter 19 spelade omgångar av Allsvenskan heter serieledarna AIK.