AIK vidare i cupen efter 5–0 mot Rågsveds IF

2021.08.19, kl 22:06
AIK besegrade Rågsveds IF i den andra omgången av Svenska cupen 2021/2022 inför 1 800 åskådare på Hagsätra IP efter mål av Erik Ring (2), Bojan Radulovic, Yasin Ayari och Zack Elbouzedi. Segern innebär att AIK är klara för nästa års gruppspel i den inhemska cupen.

Annons:

För första gången genom tiderna ställdes AIK:s herrlag mot Rågsveds IF då man under torsdagskvällen möttes i den andra omgången av Svenska cupen 2021/2022. AIK vilade en mängd av de ”ordinarie” spelarna och vi noterade två AIK-debutanter från start i målvakten Kristoffer Nordfeldt och vänsterbacken Rasmus Bonde. Saku Ylätupa, Ebenezer Ofori, Per Karlsson och Erik Ring var tillbaka i startelvan efter en viss tids frånvaro. AIK ställde upp i det ordinarie matchstället och 1 800 åskådare (bland annat Henok Goitom, Alexander Milošević och Yussuf Saleh) hade samlats på Hagsätra IP för att se cupmötet mellan den allsvenska serietrean och tvåan i Division 3 Södra Svealand.

Rågsveds IF gick till anfall direkt efter avspark och arbetade fram en högerhörna efter en dryg minuts spel och för en sekund blev det oroligt framför debuterade Kristoffer Nordfeldt i AIK-målet. AIK tog dock tag i spelet och i den tredje matchminuten spelade Sotirios Papagiannopoulos ut bollen till Saku Ylätupa på vänsterkanten och finländaren passade vidare till djupledslöpande Tom Strannegård som elegant skickade den vidare till Bojan Radulovic som var placerad centralt i straffområdet. Matchhjälten från i Uppsala i måndags tog emot bollen och slog iskallt in den bakom Zamori Carlsson och in i det högra hörnet. 1–0 till storfavoriterna AIK. Speakern presenterade målskytten som nummer 21 Serta Gemici, insåg sitt misstag och gjorde om det ytterligare en gång innan han tredje gången gillt presenterade nummer 21 Bojan Samoukovic.

AIK fortsatte som väntat att föra spelet och Tom Strannegård kom i den sjunde matchminuten igenom till vänster i straffområdet och avslutade mot den bortre, högra stolpen där Zamori Carlsson sträckte ut och tippade markskottet till en högerhörna som slogs av Saku Ylätupa och nickades utanför vänsterstolpen av Erik Ring. När matchklockan passerat 17 minuters spel dribblade Saku Ylätupa på vänsterkanten och spelade bak bollen till Rasmus Bonde som lyfte in den i straffområdet. Försvaret fick inte undan bollen utan lät Bojan Radulovic nicka ner den till Yasin Ayari som på volley placerade in 2–0 via stolpen i det vänstra hörnet. I den 20:e matchminuten slog hemmalaget in en frispark från vänsterkanten som lagkaptenen Per Karlsson framför mål rensade till en högerhörna. Hörnan följdes av ett distansskott som Kristoffer Nordfeldt kastade sig och räddade vid sin vänstra stolpe.

Sju minuter senare drog Per Karlsson på sig matchens första gula kort då han väl bryskt stoppade en motståndare på vänsterkanten. AIK kontrollerade matchen totalt utan att slösa för mycket energi inför söndagens allsvenska hemmamatch mot BK Häcken. Gnaget borde gjort fler mål, men skärpan fanns inte det avgörande läget samtidigt som hemmamålvakten noterades för fem räddningar. Efter 45 spelade minuter blåste domaren Farouk Nehdi av den första halvleken. Bartosz Grzelak fortsatte med samma elva i den andra halvleken. I den 50:e matchminuten lyfte Saku Ylätupa in en högerhörna framför mål som nådde huvudet på Sotirios Papagiannopoulos vars nick såg ut att gå in vid den högra stolpen, men den nyinkomna målvakten Emil Söder lyckades fånga in bollen på mållinjen. Minuten därefter var Tom Strannegård nära att öka på ledningen efter ett bra förarbete av Erik Ring, men hans skott täcktes av en motståndare.

AIK förde spelet totalt från inledningen av den andra halvleken och efter en knapp timmes spel säkrade man avancemanget till gruppspelet i februari 2022 då Saku Ylätupa från vänstersidan av straffområdet lyfte in ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen där Erik Ring med kraft nickade in 3–0. I den 65:e matchminuten genomförde AIK ett dubbelbyte då Erick Otieno och Ebenezer Ofori lämnade planen till förmån för Stefan Silva och debuterande Lucas Forsberg. Minuten senare spelade Bojan Radulovic fram Erik Ring på högerkanten och han tog sig in i straffområdet och dunkade in 4–0 i nättaket. Ett nytt dubbelbyte följde i den 71:a matchminuten då Erik Ring och Sotirios Papagiannopoulos ersattes av Zachary Elbouzedi och debuterande Joshua Sivertsen. Irländaren behövde inte ens en minut på planen innan han sköt in 5–0 sedan Yasin Ayari slagit en fin långboll som han tog emot, vände uppåt och med vänsterfoten placerade in bollen i det vänstra hörnet. Rågsveds IF skapade sin bästa målchans i den 76:e matchminuten då Valentino Rasulo Pidre från högersidan av straffområdet spelade in bollen till Abdoulie Jabang som ut bra läge vräkte bollen över ribban.

AIK gjorde strax därefter sitt sista spelarbyte då Nabil Bahoui ersatte Bojan Radulovic. I den 81:a matchminuten slog Bahoui en frispark mot den vänstra sidan av målet som målvakten fick sträcka ut för att rädda. Lucas Forsberg tvingades lämna planen med en skada och Gnaget fick avsluta cupmötet med tio spelare då man inte hade något byte kvar. Avslutningen av matchen blev avslagen och minuterna tickade sakta, men säkert upp mot slutsignalen. Efter två stopptidsminuter blåste domaren Farouk Nehdi av matchen och AIK är i och med vinsten klara för nästa års gruppspel.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll