AIK vidare till kvartsfinal i Svenska cupen

2024.03.03, kl 17:39
1–1 (0–1) i bortamatchen mot Kalmar FF innebär att AIK är kvalificerat för kvartsfinal i Svenska cupen 2023/2024. Rui Modesto gav AIK ledningen i slutet av den första halvleken innan hemmalaget lyckades kvittera i matchminut 66, men det blev inga fler mål på Fredriksskans IP vilket gav ett svartgult jubel när slutsignalen ljöd.
Svaret på frågan om vilket lag som blir AIK:s kvartsfinalmotståndare, samt om det blir på hemma- eller bortaplan, avgörs under måndagskvällen.

För första gången sedan säsongen 2010 var AIK tillbaka på Fredriksskans IP. Anledningen var att underlaget på hemmalagets ordinarie hemmaarena Guldfågeln Arena ännu inte var redo för säsongspremiär. Gräsmattan på Fredriksskans kunde visserligen inte heller benämnas som någon golfgreen denna tidiga marssöndag, men för årstiden var den trots allt i godkänt skick för att spela tävlingsfotboll på enligt bedömarna.

Det var fördel AIK inför avsparken i den sista omgången av grupp 6, där gruppvinnaren skulle kvalificera sig för kvartsfinalspel. Oavgjort skulle räcka för svartgult avancemang medan Kalmar FF behövde vinna för att hålla drömmen om slutspel vid liv. Chefstränare Henning Berg valde att göra en ändring i sin AIK-elva jämfört med segermatchen mot Gefle IF föregående helg: Omar Faraj tog plats på topp intill Ioannis Pittas, vilket innebar att Taha Ayari fick inleda matchen på bänken. Det gav följande startformation: Kristoffer Nordfeldt (K) – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann Hansen, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Rui Modesto, Martin Ellingsen, Anton Salétros, Bersant Celina – Omar Faraj, Ioannis Pittas.

Huvuddomaren Adam Ladebäck blåste i gång matchen kl 15:15 och Kalmar FF, med en seger och en förlust bakom sig hittills i gruppspelet, tog omgående tag i taktpinnen. De rödvita spelarna ägde bollen och tryckte ner AIK på egen planhalva där man skapade en handfull lägen som höll Kristoffer Nordfeldt sysselsatt. AIK-kaptenen och hans försvarskollegor lyckades dock freda sitt mål och efter en halvtimmes spel började matchbilden att jämna ut sig. Efter 32 minuters spel avlossade Bersant Celina ett skott som ställde KFF-målvakten Jakob Kindberg på prov. Den duellen vann Kindberg (som hade ersatt en sjuk Samuel Brolin i dennes frånvaro), men AIK fortsatte att etablera spelet högre upp i banan – och utdelningen skulle komma innan halvtidsvisslan.

Matchklockan tickade upp mot 41 spelade minuter när Mads Thychosen från sin försvarsposition spelade upp bollen längs högersidan. Omar Faraj mötte och skarvade på ett tillslag vidare till Anton Salétros som i sin tur förlängde till en djupledslöpande Rui Modesto. I kamp med sin försvarare fick Modesto med sig bollen och kunde skära in i banan, in i straffområdet där han valde att avsluta med en höger yttersida. Via en touch på ett försvarande ben letade sig bollen in i nät i den bortre gaveln, till höger om en chanslös Jakob Kindberg. Stort AIK-jubel utbröt, både bland spelarna och de närmare 1 000 tillresta supportrarna, som alla insåg att laget nu var ett stort steg närmare avancemang.

Ett bakslag för AIK skulle dock hinna inträffa innan paus. Martin Ellingsen kunde inte slutföra halvleken utan Taha Ayari bytte av norrmannen under tilläggstiden. Efter 15 minuters vila kom lagen ut till den andra halvleken med förutsättningarna att Kalmar FF nu behövde göra två mål för att passera AIK i gruppen. Något större tryck lyckades inte smålänningarna sätta från start, men efter en knapp timmes spel bytte man in nyförvärvet Abdussalam Magashy i sin kvitteringsjakt och den förre AIK-spelaren höll sig kort därefter framme när hoppet väcktes hos hemmapubliken. Benjamin Tiedemann Hansen nickade undan ett högerinlägg, men inte bättre än att en ny duell uppstod i AIK:s straffområde. Där dök just Magashy upp och stångade bollen bakåt i straffområdet, till lagkaptenen Simon Skrabb som med låret stötte bollen vidare till Jacob Trenskow som inte tvekade utan sköt 1–1 i nät med ett direktavslut.

Kvitteringen innebar att en dramatisk avslutning väntade – och det saknades inte chanser till fler mål i någon utav riktningarna. KFF pressade på medan AIK ställde om när tillfälle gavs. Robert Gojani sköt ett skott i matchminut 79 som inte var många decimeter från att ge Kalmar ledningen. Tio minuter senare fick Rui Modesto läget att stänga matchen i AIK:s fördel, men den här gången räddade målvakt Kindberg. På tilläggstid fick Kalmars nästan två meter långe mittback Lars Sætra kvitteringsläget med pannan, men Kristoffer Nordfeldt höll nickförsöket. Domare Ladebäcks slutvissla kort därefter förkunnade att AIK var vidare till kvartsfinal i cupen.

Den manstarka bortaklacken fick fira avancemanget tillsammans med spelare och ledare – och man tillägnade ögonblicket till att skicka styrka till en gammal guldhjälte, Kristoffer Olsson, som just nu går sitt livs viktigaste match utanför fotbollsplanen. En stor banderoll med ett tydligt budskap skickades ner till spelarna som kunde veckla ut hälsningen framför den sjungande, svartgula läktaren: ”Kämpa Koffe – AIK är med dig!”.

Text: Olle Östman