Alexander Isak till A-truppen

Alexander Isak till A-truppen

AIK Fotboll är överens med forwarden Alexander Isak om ett kontrakt som sträcker sig över 2018 och Isak flyttas därmed officiellt upp till A-lagstruppen och kommer även fortsättningsvis att spela i tröjnummer 36. Isak har tränat och spelat med A-truppen under större delen av 2016 och är ännu en i raden av spelare som gått hela vägen “Från U till A” i AIK.

– Alexander Isak har en enorm potential, men det som gör honom unik är att han med begränsad erfarenhet har så stor verkningsgrad i Allsvenskan idag, sammantaget gör det att han är en spelare som påverkar AIK positivt både på kort och på lång sikt. Hans väg in i A-truppen bevisar att AIK är en klubb som inte bara pratar om att ge egenproducerade spelare chansen utan är en klubb som har en plan från ord till handling, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

16-årige Alexander Isak, född den 21 september 1999 i Solna, satt på bänken för första gången i A-lagssammanhang den 31 oktober 2015 då AIK avslutade Allsvenskan mot Örebro SK (1-1) på Behrn Arena i Örebro. Hade han blivit inbytt så hade han blivit AIK:s yngste allsvenske spelare genom tiderna, men det rekordet innehas fortfarande av Christian Kouakou som var 16 år, 2 månader och 27 dagar då han den 17 juli 2011 byttes in i den allsvenska matchen Gefle IF FF – AIK (0-3) på Strömvallen i Gävle.

Alexander Isaks tävlingsdebut skedde några månader senare i Elmiahallen, Jönköping den 28 februari 2016 då AIK i Svenska cupens gruppspel  besegrade Tenhults IF med 6-0 inför 1 852 åskådare. I den 75:e matchminuten drog han av sig överdragskläderna och efter exakt 75:01 ersatte han Amin Affane och tog plats till vänster om Marko Nikolić i anfallet. Drygt tio minuter senare tog sig Ahmed Yasin fram på högerkanten och serverade Alexander Isak bollen framför mål och AIK-debuten blev en drömdebut då han förlängde in bollen i det vänstra hörnet. I och med målet blev Alexander Isak AIK:s yngste målskytt genom tiderna i en tävlingsmatch. Han var 16 år, 5 månader och 7 dagar (6 004 dagar) då han gjorde målet. Det tidigare rekordet hade Alexander Östlund som var 16 år, 11 månader och 26 dagar (6 204 dagar) då han den 28 oktober 1995 gjorde sitt första tävlingsmål i den allsvenska matchen AIK – Örebro SK (2-0) på Råsunda Fotbollstadion i Solna.

– Min önskan har varit att förlänga med AIK och få ett A-kontrakt, därför är jag glad att vi är framme vid en lösning. Spelare och ledare som jag har spelat med och haft i AIK:s ungdomsakademi har en stor del i detta så jag är givetvis tacksam mot dem och också mot A-lagsorganisationen för att de vågar satsa på sina egna spelare, säger Alexander Isak efter att ha signerat kontraktet.

Alexander Isak började spela i AIK som 5-åring och har gått hela vägen från ungdomslag via juniorlag till A-laget. Fostrad i AIK:s Ungdomsakademi, där han bland annat spelat i den egna internationella turneringen Lennart Johansson Academy Trophy, visar AIK återigen att man är en klubb som ger unga spelare möjligheten att förverkliga sina fotbollsdrömmar.

Den allsvenska debuten skedde borta mot Östersunds FK (2-0) i den andra omgången den 7 april 2016 då han startade matchen som forward. Den andra halvleken var drygt fyra minuter gammal då Haukur Hauksson spelade in bollen från högerkanten och Alexander Isak gjorde inget misstag framför mål utan tryckte in 2-0 bakom Chelseas tredjemålvakt Jamal Blackman och blev samtidigt AIK:s yngste allsvenske målskytt genom tiderna. Isak var sedan tidigare AIK:s yngste målskytt i Svenska cupen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll