Alexander Isak till Borussia Dortmund

2017.01.23, kl 12:01
AIK Fotboll har kommit överens med BV Borussia 09 Dortmund om en övergång av forwarden Alexander Isak. Efter en läkarundersökning i Tyskland är även Borussia Dortmund och Isak överens om villkoren och han ansluter direkt till sin nya klubb.

– Att som klubb få vara en del av en transfer av det här slaget är naturligtvis något vi alla inom AIK Fotboll känner en stor stolthet och glädje över. Stolthet då det har riktat hela det internationella strålkastarljuset på AIK och svensk fotboll under lång tid och det är bra för AIK och svensk fotboll att synas i de här sammanhangen. Glädje för att det är väldigt många inom klubben som har en del i detta på så många olika sätt givet Alexanders långa tid i AIK, vi brukar säga att ”tillsammans är vi AIK” och det passar verkligen bra idag, säger AIK Fotbolls VD Mikael Ahlerup.

– Det senaste året har varit obeskrivligt. Jag vill tacka AIK och fansen för alla år i klubben och jag hoppas att våra vägar möts igen i framtiden, säger Alexander Isak.

Affären är den största spelartransfer som AIK Fotboll AB har genomfört. Den är ett resultat av ett noggrant och väl genomfört arbete inom AIK Fotbolls ungdomssektion som är i enlighet med den strategi som klubben arbetar efter. Intäkterna från transfern kommer att ha en väsentlig påverkan på resultatet 2017. Försäljningen stärker Bolagets soliditet och likviditet vilket skapar en finansiell stabilitet på så väl kort som lång sikt. Avtalsparterna är överens om att inte offentliggöra de ekonomiska detaljerna i avtalet. Bolaget redovisar samtliga intäkter från spelartransfers i enlighet med Uefas definition i kommande delårsrapport för januari – mars 2017, under rörelsens intäkter.

För att transfern ska gå igenom behöver Fifa ge sitt godkännande då Alexander Isak är under 18 år, detta enligt artikel 19 “Protection of minors” i Fifas “Regulations on the Status and Transfer of Players”.

– Förutom den fantastiska möjligheten som det här är för Alexander bidrar den här affären med att skapa en ännu starkare grund i det arbete som sker med att göra AIK Fotboll till en stabil storklubb, därför handlar det om ansvar och tålamod framöver. Det blir viktigt nu att vi inte tappar huvudet, vi ska fortsätta att arbeta långsiktigt på ett sätt som kommer att ge oss resultat som gör att vi regelbundet är med och utmanar på större och högre nivåer än tidigare, säger Mikael Ahlerup.

– Att sälja en egenproducerad spelare till Borussia Dortmund, som under en längre tid rankats bland de tio bästa klubbarna i Europa, är inget annat än ett enormt erkännande för AIK Fotboll. Jag tror och hoppas att nuvarande och före detta AIK-tränare, ledare och spelare som tillsammans med Alexander utvecklat honom till den bäste unga spelare som svensk fotboll fått fram på ett stort antal år, idag med all rätt känner en enorm stolthet, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Spelarförsäljningar har sedan 2011 varit ett instrument för AIK Fotboll att uppnå de ekonomiska mål samt förbättra de ekonomiska förutsättningar klubben har idag. Alexander lämnar ett hål efter sig i truppen som behöver fyllas på kort sikt, det arbetet tillsammans med andra justeringar i truppen står nu högst upp på att-göra-listan, säger Björn Wesström.

Totalt blev det 29 tävlingsmatcher, varav 22 från start, 13 mål och en målgivande passning för Alexander Isak i AIK-tröjan. Han drog på sig fem gula kort och var avstängd i en match. Han har även spelat en U21-landskamp som 17-åring då han byttes in i den 78:e minuten i EM-kvalet borta mot Estland (3–0) den 6 oktober i år, tre U19-landskamper 2016 och 19 U17-landskamper 2015-2016 för Sverige.

Alexander Isaks nya klubb BV Borussia 09 Dortmund har vunnit Bundesliga vid åtta tillfällen, senast 2011/12. Klubben har också bland annat vunnit den tyska cupen vid tre tillfällen, senast 2011/12, Uefa Champions League 1996/97 och Cupvinnarcupen 1965/66. Borussia Dortmund ligger efter 17 spelade omgångar av Bundesliga 2016/17 på fjärde plats i tabellen.

AIK Fotboll kommer under tisdagen den 24 januari 2017 att hålla en pressträff för inbjuden media med anledning av denna transfer. VD Mikael Ahlerup och Sportchef Björn Wesström kommer att närvara och mer information om pressträffen går under måndagseftermiddagen ut till de inbjudna medierepresentanterna.

AIK Fotboll önskar Alexander stort lycka till i Borussia Dortmund!

***

17-årige Alexander Isak, född den 21 september 1999 på Karolinska sjukhuset i Solna, satt på bänken för första gången i A-lagssammanhang den 31 oktober 2015 då AIK under chefstränaren Andreas Alm avslutade Allsvenskan 2015 mot Örebro SK (1–1) på Behrn Arena i Örebro. Hade han blivit inbytt i matchen så hade han blivit AIK:s yngste allsvenske spelare genom tiderna, men det rekordet innehas fortfarande av Christian Kouakou som var 16 år, 2 månader och 27 dagar då han den 17 juli 2011 byttes in i den allsvenska matchen Gefle IF FF – AIK (0–3) på Strömvallen i Gävle.

Alexander Isaks tävlingsdebut för AIK skedde inomhus i Elmiahallen i Jönköping den 28 februari 2016 då AIK i Svenska cupen besegrade Tenhults IF med 6–0 inför 1 852 åskådare. Den 21 februari 2016 hade Alexander Isak gjort sina två första mål för AIK då han i en träningsmatch borta mot IFK Norrköping FK (2–4) på Nya Parken svarade för matchens två första mål under de inledande fyra minuterna, det första redan efter 22 sekunder då han tog tillvara på en målvaktsretur efter Patrick Kpozos skott, och i Elmiahallen en vecka senare var det dags för det första “riktiga” målet.

I den 75:e matchminuten drog Alexander Isak av sig överdragskläderna och efter exakt 75:01 ersatte han Amin Affane och tog plats till vänster om Marko Nikolić i anfallet. Drygt tio minuter senare tog sig Ahmed Yasin fram på högerkanten och serverade Alexander Isak bollen framför mål och AIK-debuten blev en drömdebut då han förlängde in bollen i det vänstra hörnet. I och med målet blev Alexander Isak AIK:s yngste målskytt genom tiderna i en tävlingsmatch. Han var 16 år, 5 månader och 7 dagar (6 004 dagar) då han gjorde målet. Det tidigare rekordet hade Alexander Östlund som var 16 år, 11 månader och 26 dagar (6 204 dagar) då han den 28 oktober 1995 gjorde sitt första tävlingsmål i den allsvenska matchen AIK – Örebro SK (2–0) inför 5 097 åskådare på Råsunda Fotbollstadion i Solna.

I den andra omgången av Allsvenskan 2016 svarade Alexander Isak för sin debut i landets högsta serie. Datumet var den 7 april 2016 och Östersunds FK stod för motståndet på Jämtkraft Arena. Isak spelade från start och var med i uppbyggnaden av Carlos Strandberg ledningsmål i den 36:e minuten. I den 50:e minuten fastställde han själv slutresultatet då han med högerfoten från ca åtta meter förlängde in Haukur Haukssons inlägg från högerkanten in i nätet bakom Chelseas utlånade tredjemålvakt Jamal Blackman och blev samtidigt AIK:s yngste allsvenske målskytt genom tiderna.

Det andra allsvenska målet, och första på hemmaplan, kom den 25 april då AIK tog emot IF Elfsborg (2–1) inför 13 422 åskådare på Friends Arena. I den 14:e minuten slog Stefan Ishizaki en löpboll till Alexander Isak på högerkanten och AIK-spelaren tog sig in i straffområdet, höll undan Jørgen Horn och sköt ett markskott som något enkelt passerade in mellan benen på målvakten Kevin Stuhr Ellegaard. Den 23 maj var det dags för nästa mål och detta blev helt matchavgörande. AIK mötte Gefle IF FF på Gavlevallen under nye chefstränaren Rikard Norlings ledning och i den 52:a minuten nickade Isak in matchens enda mål då han med pannan mötte Daniel Sundgrens inlägg från högerkanten.

Under sommaren missade Isak några matcher på grund av magsjuka, bland annat båda matcherna mot grekiska Panathinaikos FC i den tredje kvalomgången till Uefa Europa Leagues gruppspel, och det dröjde tills den 21 augusti innan hans namn återigen stod i målprotokollet. I bortamatchen mot Örebro SK (2–0) på Behrn Arena var ställningen 1–0 till AIK då en utspark från Patrik Carlgren i den 92:a minuten nådde huvudet på Alexander Isak och gick vidare till Ahmed Yasin som lyfte fram bollen till Isak som vände bort Michael Almebäck och kom ensam mot målvakten Oscar Jansson som räddade det första avslutet, men det andra sköt Isak in mellan benen på Almebäck som tagit sig ner i egen målgård.

Tre dagar senare svarade Isak för båda målen då AIK på Skogsvallens IP i Luleå vann med 2–0 mot IFK Luleå inför 2 243 åskådare och avancerade till gruppspelet i den Svenska cupen 2016/2017. I det allsvenska hemmaderbyt mot Hammarby den 28 augusti inledde Isak på bänken, men byttes in i den 69:e minuten och var ytterst nära att spela fram Eero Markkanen till ett segermål i den 88:e matchminuten, men matchen slutade 0–0 inför 30 843 åskådare vilket var AIK:s högsta publiksiffra för året.

Den 21 september 2016 fyllde Alexander Isak 17 år och han firade födelsedagen på allra bästa sätt i bortaderbyt mot Djurgården (3–0) inför 22 197 åskådare på Tele2 Arena då han svarade för både 1–0 med ett kliniskt högerskott och 2–0 på nick innan Chinedu Obasi fastställde slutresultatet till 3–0. Den unga AIK:arens succésäsong fortsatte i hemmamatchen mot de regerande svenska mästarna IFK Norrköping FK (6–0) den 2 oktober då han adderade ytterligare två mål och en målgivande passning till kontot. Efter 2–0-målet började publiken unisont skrika “Isak, Isak, Isak” vilket var första gången den “ramsan” skreks på en match. Två veckor senare tog AIK emot Östersunds FK (2–0) och Alexander Isak gav AIK ledningen i den tionde minuten. Han var i den 72:a minuten nära att öka på ledningen, men träffade i friläge ribban.

I bortamatchen mot IFK Göteborg (0–1) den 24 oktober rapporterades det att över 90 scouter, klubbrepresentanter och agenter var på plats på Gamla Ullevi för att studera AIK-forwarden. Han lämnade dock planen mållös, men i den allsvenska epilogen hemma mot Kalmar FF (3–1) den 6 november svarade Isak för det viktiga kvitteringsmålet i den 41:a minuten då AIK säkrade andraplatsen och det Stora silvret. Isak spelades fram av Ebenezer Ofori och höll undan från mittbacken Marko Biskupović innan han enkelt sköt in bollen i mål bakom målvakten Ole Söderberg framför Norra Stå. Efter säsongen utsågs Alexander Isak till Årets nykomling av Allsvenskans Stora Pris och Fotbollsgalan. Isak vann även omröstningen Fansens Favorit.

Den 7 december 2016 togs Alexander Isak ut till det svenska A-landslagets januariturné i Abu Dhabi av Förbundskapten Janne Andersson och den 8 januari 2017 debuterade han för det svenska A-landslaget då man mötte Elfenbenskusten (1–2). Landskampen spelades på Zayed Sports City Stadium i Abu Dhabi och Alexander Isak inledde på bänken, men byttes in i den 62:a minuten då han ersatte Per Frick. Isak blev i och med sitt inhopp den näst yngste spelaren i det svenska A-landslaget genom tiderna – och den yngste på mycket, mycket länge. Senast en 17-åring spelade en A-landskamp för Sverige var ett drygt halvår efter det första världskrigets slut, den 29 maj 1919 då man på Stadion i Stockholm mötte Finland (1–0) i en landskamp. I det svenska laget spelade AIK-spelaren Rudolf “Putte” Kock och matchen spelades exakt en månad innan Kocks 18-årsdag. Det svenska landskampsrekordet innehas dock fortfarande av Gunnar Pleijel som var endast 17 år och 72 dagar då han spelade i IFK Uppsala som istället för Sverige fick spela en landskamp mot Finland den 25 oktober 1911. Alexander Isak var vid dagens debut 17 år och 109 dagar.

Den 11 januari 2017 fortsatte Alexander Isak att skriva fotbollshistoria. I landskampen Sverige – Slovakien (6–0) på Zayed Sports City Stadium i Abu Dhabi var Alexander Isak uttagen i startelvan för första gången och i den 19:e minuten slog AIK-forwarden till då han med ett vänsterskott från ca 13 meter gjorde 1–0 bakom målvakten Martin Dúbravka. Isak blev i och med målet den yngste målskytten någonsin i det svenska A-landslaget, 17 år och 113 dagar gammal. Han slog därmed Erik Dahlströms rekord från 1912, då Dahlström 18 år och 1 dag gammal gjorde två mål i 7–1-segern mot Finland på Råsunda IP den 27 juni.

Totalt blev det 29 tävlingsmatcher, varav 22 från start, 13 mål och en målgivande passning för Alexander Isak i AIK-tröjan. Han drog på sig fem gula kort och var avstängd i en match (GIF Sundsvall – AIK den 11 september). Han har även spelat en U21-landskamp som 17-åring då han byttes in i den 78:e minuten i EM-kvalet borta mot Estland (3–0) den 6 oktober i år, tre U19-landskamper 2016 och 19 U17-landskamper 2015-2016 för Sverige.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll