Amanda Nildén ansluter till AIK

2017.02.07, kl 09:26
AIK Fotboll är överens med backen Amanda Nildén om ett kontrakt över 2017. Amanda kommer närmast från IF Brommapojkarna.
Amanda Nildén F19-landslaget poserar för ett porträtt den 20 januari 2017 i Järvsö. 
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRŁN  / kod DR / COP 173

– Det känns fantastiskt roligt och spännande att få spela i AIK-tröjan som har varit en dröm sedan jag var liten. Nu krävs bara hårt arbete för att vi ska vara i rätt form för seriestart och kunna uppnå våra mål, säger Amanda Nildén.

– Amanda är ytterligare en ung duktig spelare med landslagserfarenhet som väljer AIK. Hon har redan visat prov på mycket bra färdigheter som i en elitettanmiljö kommer att utvecklas ytterligare, säger damlagets chefstränare och sportchef Christer Lundin.

18-åriga Amanda Nildén, född den 7 augusti 1998 i Stockholm och uppväxt i Solna samt Bromma, inledde sin fotbollskarriär i moderklubben IF Brommapojkarna då hon som femåring började spela med deras pojklag P98-4. efter spel i Brommapojkarnas ungdoms- och juniorlag debuterade hon 2014 i A-laget.

Debuten skedde i premiären av Elitettan den 12 april 2014 då BP mötte Qbik (1–3) borta på Tingvalla IP i Karlstad. Amanda inledde på bänken, men byttes in i den 82:a minuten. Den första matchen från start skedde den 17 maj 2014 i hemmamötet med IK Sirius FK (1–5) då hon byttes ut i den 72:a minuten. Under debutsäsongen blev det tolv matcher i Elitettan, varav fem från start, och en match från start i Svenska cupen.

I februari 2015 åkte hon på en korsbandsskada under träning och missade hela säsongen. Comebacken efter skadan skedde den 28 maj 2016 då hon byttes in i den 75:e minuten i bortamatchen mot Gustafs GoIF (1–1). Hon började som forward och sedan mittfältare i BP, men har på senare år flyttat ner i backlinjen.

Det blev sammanlagt 28 tävlingsmatcher med A-laget under åren i BP, varav 18 från start. Hon har även spelat fyra U19-landskamper och 14 U17-landskamper, den senaste den 23 oktober 2016 då hon spelade hela EM-kvalmatchen med F19-landslaget mot Portugal (1–0).

Hennes far David och farfar Jim har båda spelat A-lagsfotboll i AIK. Familjen Nildén blir därmed den andra familjen genom tiderna som haft tre generationer som har spelat A-lagsfotboll i AIK, den andra familjen är Borgqvist (Jan, Lars och Michael).

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll