Anne Mäkinen ny sportchef för AIK:s damlag

2019.11.14, kl 09:00
AIK Fotboll är överens med Anne Mäkinen om ett treårsavtal och den rutinerade finländskan tillträder som sportchef för AIK:s dam- och flickverksamhet den 18 november 2019.

– Det är med stor glädje som vi välkomnar tillbaka Anne till AIK Fotboll. Med hennes internationella erfarenhet som spelare på den högsta nivån tillsammans med hennes ledarkompetens efter flera år med det finska damlandslaget så är vi säkra på att framtiden ser ljus ut för vårt damlag. Det ska bli mycket spännande att följa AIK:s damverksamhet under de kommande åren, säger AIK Fotbolls klubbdirektör och vd Jens T Andersson.

– Jag känner mig väldigt glad och stolt över att komma tillbaka till AIK, klubben där jag avslutade min spelarkarriär. Att få möjligheten att vara med och utveckla AIK:s dam- och flickverksamhet i sportchefsrollen där jag kommer att kunna bidra med erfarenheter och kunskaper från den internationella fotbollsmiljön. Det händer just nu mycket inom damfotbollen runtom i Europa och då AIK vill vara med i utvecklingen så var det väldigt lockande för mig att vara med och påverka hur den processen kommer att se ut. Jag har en brinnande passion för att utveckla damfotbollen i AIK och det finns redan en stark grund att stå på. Det kommer bli en intressant resa att få vara delaktig i och jag ser väldigt mycket fram emot att påbörja arbetet i AIK, säger Anne Mäkinen.

43-åriga Anne Mäkinen, född den 1 februari 1976 i Helsingfors, har ett förflutet i AIK då hon säsongerna 2008 och 2009 var lagkapten för damlaget då man slutade på fjärde och åttonde plats i Damallsvenskan. Anne inledde sin fotbollskarriär hemma i Finland innan hon tillbringade sju år i USA där hon bland annat utsågs till ligans bästa spelare. I december 2004 meddelade Umeå IK att man skrivit ett kotrakt med Anne Mäkinen som utsetts till Finlands bästa spelare under året. Det blev SM-guld direkt och Mäkinen spelade samtliga 22 matcher i Damallsvenskan och svarade för två mål. Under EM i England 2005 utsågs Anne Mäkinen till turneringens Golden player då Finland tog sig fram till semifinal.

Efter sin andra säsong med Umeå IK där hon utsågs till årets bästa mittfältare skrev hon på för Bälinge IF. Det blev ett år i Uppsala-klubben innan AIK lockade med ett tvåårskontrakt. Debuten för AIK skedde i seriepremiären då man den 9 april 2008 tog emot Umeå IK (0–1) inför 932 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Anne spelade hela matchen i tröja nummer 8 under chefstränaren Benny Perssons ledning. Det första målet i AIK-tröjan kom i hemmaderbyt mot Djurgården (2–0) den 2 juli 2008 då hon gav AIK ledningen i den 14:e minuten inför 1 075 åskådare på Skytteholms IP. Det blev under den första säsongen i AIK spel i samtliga 24 tävlingsmatcher och hon svarade för ett mål och fem målgivande passningar. 2009 spelade Anne Mäkinen 15 tävlingsmatcher för AIK och svarade för tre mål och en målgivande passning.

Mellan 1991 och 2009 spelade Anne Mäkinen 118 A-landskamper för Finland och hon svarade för 16 mål. Efter sin spelarkarriär har Anne Mäkinen bland annat arbetat med det finländska damlandslaget, senast som fystränare under det pågående EM-kvalet där Finland leder grupp E efter fyra spelade matcher.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll