Anton Salétros återvänder till AIK Fotboll

2023.07.08, kl 15:50
AIK Fotboll kan med glädje meddela att klubben är överens med Anton Salétros och hans franska klubb SM Caen om en transfer av den svenske mittfältaren som tidigare spelat 143 tävlingsmatcher för AIK. Parterna är överens om ett kontrakt som sträcker sig till och med den 31 december 2026. Anton ansluter omgående till AIK Fotboll och kommer att spela i tröja nummer 7. Klubben arbetar på att få honom spelklar så snart som möjligt.

Annons:

– Att Anton väljer att komma hem till sitt älskade AIK mitt i sin höjd som spelare är helt fantastiskt. Med möjlighet till ytterligare ett år i Frankrike valde han ändå att återvända till oss. Anton kommer berika vår träningsmiljö med fin attityd samtidigt som han säkert kommer att bidra starkt i de matcher som kommer att få AIK att klättra i tabellen under hela sommaren och hösten, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.

– Jag är otroligt glad över att vara hemma. Att dra på sig AIK-tröjan kommer alltid vara lika speciellt. Men nu finns det inte tid till att prata, utan det är hårt jobb och fokus på uppgiften, säger Anton Salétros.

27-årige Anton Salétros, född fredagen den 12 april 1996 på Södersjukhuset i Stockholm och uppvuxen i Farsta, inledde i sexårsåldern sitt fotbollsspelande i moderklubben Enskede IK där han sedan stannade i några år. Anton hade bland annat blivande AIK-spelaren Noah Sonko Sundberg som lagkamrat i Enskede IK. Under sina inledande år som fotbollsspelare hade han mittfältaren Steven Gerrard som förebild, då hjärtat klappade lite extra för Liverpool FC. Hösten 2009 var det dags för klubbyte och Anton kom då till AIK Fotbolls ungdomsakademi, strax innan AIK:s herrlag vann dubbeln för första gången efter två legendariska segrar över IFK Göteborg inom loppet av en vecka.

I april 2010 utsågs Anton Salétros till april månads akademispelare i AIK Fotboll. Anton fick utmärkelsen för sina prestationer i turneringen i italienska Milano där AIK:s P96-lag spelade mot internationellt motstånd och bland annat mötte Inters akademilag. Under turneringen gjorde AIK 17 mål och Anton noterades för sex mål och fem målgivande passningar. Anton fick utmärkelsen under pausvilan i det allsvenska mötet mellan AIK och Åtvidaberg FF (4–1) inför 21 084 åskådare på Råsunda fotbollstadion i Solna den 17 maj 2010.

Den 3-8 juli 2011 arrangerade Svenska Fotbollförbundet den 46:e upplagan av Elitpojklägret i Halmstad för Sveriges bästa 15-åriga fotbollstalanger och sju AIK-spelare fanns bland de 20 spelare som kallats, däribland Anton Salétros. Den 1-4 december 2011 kallades 66 spelare till ett P15-läger på Bosön av förbundskapten Roland Larsson och Anton var en av de uttagna. Anton utsågs till ”årets talang” i AIK 2011 och motiveringen löd bland annat ”Anton är en talang i dess rätta betydelse. Han äger passion för hårt arbete och gör aldrig avkall på det som krävs för att alltid prestera maximalt. Anton utvecklades mycket under 2011 och krönte säsongen i Pojk-SM slutspelet, där han bar fanan högt bland två år äldre spelare. Hans framfart i AIK och pojklandslaget har uppmärksammats bland storklubbar i Europa och det bekräftar naturligtvis Antons potential. Unge Salétros håller en ödmjuk inställning inför uppgiften, samtidigt som han lyser av naturlig dominans på och utanför planen”. I mars 2012 var Anton inbjuden av FC Köln för att provträna med Bundesliga-klubbens P17-lag innan han återvände till AIK. I augusti 2012 spelade Anton i Nordisk pojkturnering som gick av stapeln på Färöarna. För motståndet i finalen stod England och Sveriges P16-landslag vann med 2–0. Även Noah Sonko Sundberg var med i det vinnande laget.

Tisdagen den 6 augusti 2013 debuterade Anton Salétros som sjuttonåring för AIK:s herrlag, och det var inte i vilken vänskapsmatch som helst. För motståndet på Friends Arena stod storlaget Manchester United FC (1–1) som under den nye skotske managern David Moyes ledning slipade formen inför starten av Barclays Premier League elva dagar senare. 30 012 åskådare var på plats i Nationalarenan och efter tre minuter av den andra halvleken var det dags för ännu ett av AIK:s patenterade klassmål á la 2013. Ebenezer Ofori, vänsterback i den andra halvleken, spelade upp bollen till inhopparen Alhassan ”Crespo” Kamara som klackade vidare till Robin Quaison som fick en stor yta utanför Manchester Uniteds straffområde och han avancerade några meter innan han hittade det högra krysset framför den norra läktaren. AIK-spelarna jublade vilt tillsammans med publiken efter drömmålet. Inhopparen Ángelo Henríque kvitterade, framspelad av Wilfried Zaha, i den 68:e matchminuten och fem minuter senare var det dags för debut för Anton Salétros då han ersatte innermittfältaren Ibrahim Moro.

Knappt tre veckor senare satt Anton för första gången på bänken i en tävlingsmatch då AIK föll med 0–1 mot Halmstads BK på Örjans vall i Hallands läns residensstad. Matchen var även Ebenezer Oforis allsvenska debutmatch. AIK Fotboll kom den 30 augusti 2013 överens med Anton Salétros om ett treårskontrakt med A-laget som gällde till juli 2016. Anton tävlingsdebuterade för AIK hemma mot Gefle IF FF (3–0) i Allsvenskan inför 12 587 åskådare på Friends Arena i Solna den 31 augusti 2013 under chefstränaren Andreas Alms ledning då han i tröja nummer 29 ersatte Ibrahim Moro i den 88:e matchminuten. Efter tävlingsdebuten satt Anton som ej använd avbytare på bänken i ytterligare fem matcher under hösten 2013. AIK slutade på andra plats i den allsvenska tabellen och svarade för 54 mål, vi fick gå tillbaka till mitten av 1950-talet för att dessförinnan hitta en allsvensk säsong där AIK gjorde minst 50 mål. Anton Salétros blev i november 2013 bronsmedaljör tillsammans med det svenska P17-landslaget i U17-VM i Förenade Arabemiraten då Sverige vann bronsmatchen mot Argentina med 4–1. Medaljen var Sveriges första genom tiderna i U17-VM. Anton Salétros byttes in i den 61:a matchminuten i bronsmatchen och spelade Sveriges samtliga sju matcher i turneringen.

AIK missade gruppspelet i Svenska cupen 2013/2014 efter att man överraskande förlorat mot Sandvikens IF (2-3 efter förlängning) och istället blev det två läger under försäsongen 2014, i La Manga och i Kina. Tävlingssäsongen inleddes den 31 mars 2014 då AIK tog emot IFK Göteborg (0–2) inför 30 650 åskådare på Friends Arena och AIK:s mittback Per Karlsson drog på sig ett rött kort i inledningen av den andra halvleken. Anton Salétros gjorde årets första allsvenska minuter i den fjärde omgången då AIK den 16 april 2014 ställdes mot Djurgården (3–2) på Tele2 Arena i Stockholm och han ersatte Henok Goitom i slutminuterna. Antons första start i Allsvenskan skedde den 7 juli 2014 då AIK i den 13:e omgången mötte Åtvidabergs FF (3–0) inför 6 028 åskådare på Kopparvallen i Åtvidaberg. Han startade på innermittfältet tillsammans med Ibrahim Moro i en 4-4-2-uppställning. AIK slutade på tredje plats i tabellen. I Uefa Europa League 2014/2015 besegrade AIK först Linfield FC med sammanlagt 2–1 innan man i den tredje kvalomgången föll med 1–4 mot FC Astana efter att Gnaget fått rejäl soppatorsk i returen på hemmaplan som slutade 0–3. Anton spelade i alla fyra Uefa-matcherna. Den 20 augusti 2014 vann AIK med 2–0 borta mot IFK Luleå i den andra omgången av Svenska cupen 2014/2015 och Anton var uttagen i startelvan. Det blev 20 tävlingsmatcher för Anton Salétros under året, varav sju från start, och han drog på sig två gula kort.

2015 åkte AIK till Dubai för träningsläger och i slutet av matchen mot FK Olimpik Donetsk (0–0) den 8 februari 2015 lämnade Anton planen med ett tejpat knä efter att han fått en fallande motståndare över benet, men några veckor senare var han tillbaka i spel. Tävlingssäsongen inleddes för AIK:s del med gruppspelet i Svenska cupen 2014/2015, men Gnaget tog sig inte vidare från gruppen då man föll mot Hammarby (1–2) i den avgörande matchen inför 41 063 åskådare på Friends Arena, där ett oavgjort resultat hade räckt för AIK-avancemang. Anton satt på bänken i två av matcherna och gjorde ett inhopp borta mot Kristianstads FF (3–0) den 28 februari 2015. Under sommaren 2015 spelade AIK i Uefa Europa League 2015/2016 och man tog sig till den tredje kvalomgången efter att ha slagit ut finska VPS med sammanlagt 6–2 och därefter FC Shirak från Armenien med två gånger 2–0. Hemmamötet med FC Shirak på Tele2 Arena blev en fullständigt galen match. Gästerna avslutade matchen med endast åtta spelare på planen efter att ha dragit på sig tre röda kort under den andra halvleken. AIK:s båda mål gjordes av Henok Goitom som hyllades som en kung efter matchen. Anton Salétros startade en av Uefa-matcherna, returen i Aten mot Atromitos FC, i avstängda Ebenezer Oforis frånvaro. Grekerna hade vunnit med 3–1 på Friends Arena vilket gav AIK en svår uppgift på charmiga Dimotiko Stadio Peristeriou i Aten då Atromitos FC var ett av den grekiska högstaligans bästa hemmalag säsongen 2014/2015. I samband med en inspark för Atromitos i den 54:e matchminuten slocknade strålkastarna och nästan allt annat ljus på arenan. Problemet med elen hade börjat ca en halvtimme innan matchstart då de fick sätta igång reservaggregatet som därefter höll i ca 100 minuter. Arenan befann sig i totalt mörker med undantag av LED-skärmarna som pumpade ut sina budskap. Efter drygt 33 minuter började ljuset komma tillbaka, men det skulle dröja ytterligare 21 minuter innan matchen återupptogs. I den 67:e matchminuten slog hemmalaget in matchens enda mål och AIK var därmed utslagna.

AIK slutade trea i Allsvenskan och Gnaget satte mellan den 26 juli och 23 september ett nytt klubbrekord då man noterade nio raka segrar i Allsvenskan. Anton startade två av dessa matcher och gjorde under segersviten inhopp i ytterligare fem matcher. AIK var i vinnarhålet med två omgångar kvar sedan man, med Anton på planen, bjudits på tre poäng på Örjans vall i Halmstad efter ett dramatiskt självmål av hemmalaget som betydde 1–0 till AIK i den 94:e matchminuten. I den näst sista omgången tog AIK, med Anton i startelvan istället för skadade Ebenezer Ofori, emot IFK Göteborg inför 43 713 åskådare på Friends Arena och det kokade bland publiken då Henok Goitom slog in ledningsmålet i den första halvleken, men Blåvitt vände till 2–1. Förlusten var AIK:s första på hemmaplan under 2015 och slog mer eller mindre undan guldchansen. Det blev under året spel i 26 tävlingsmatcher för Anton i AIK-tröjan, varav åtta från start, och han noterades för ett mål och tre målgivande passningar samt drog på sig två gula kort.

Det första målet för honom kom borta mot Ekerö IK (6–0) inför 4 308 åskådare på Träkvistavallen på Ekerö i den andra omgången av Svenska cupen 2015/2016 den 19 augusti 2015. Ekerö IK låg inför cupmötet sist Division 2 Södra Svealand, medan Gnaget låg trea i Allsvenskan och publiksiffran var ett publikrekord för Träkvistavallen. I den 82:a matchminuten svarade Anton Salétros för sitt första mål i AIK-tröjan efter att Niclas Eliasson slagit en hörna efter marken från vänster som Henok Goitom lät gå vidare till Salétros som med ett markskott slog in 4–0 bakom hemmalagets målvakt Jonathan Nyman. På stopptid slog sedan Anton en magisk långboll från egen planhalva som nådde Henok Goitom och han lobbade från långt håll iskallt in bollen över den på mellanhand placerade målvakten och 6–0 var därmed ett faktum.

AIK spelade i februari/mars 2016 gruppspelet i Svenska cupen 2015/2016 och vann sin grupp med Varbergs BoIS (2–1), Tenhults IF (6–0) och Falkenbergs FF (2–1). I kvartsfinalen mot Hammarby inför 23 860 åskådare på Friends Arena den 15 mars 2016 var ställningen 1–1 efter ordinarie tid och förlängning. Bortalaget var dock säkrare från straffpunkten och AIK:s cupresa tog slut. Anton Salétros startade samtliga cupmatcher och spelade alla minuter. AIK slutade på andra plats i Allsvenskan efter att ha noterat 17 vinster, nio oavgjorda matcher och fyra förluster. Andraplatsen innebar att AIK vann det stora silvret samt säkrade en plats i det kommande kvalspelet till Uefa Europa League 2017/18. 2016 var fjärde allsvenska säsongen i rad som AIK noterade över 50 gjorda mål, något som klubben senast gjorde säsongerna 1929/1930 -1932/1933. AIK ställdes i den första kvalomgången till gruppspelet i Uefa Europa League 2016/2017 mot walesiska Bala Town FC och avancerade efter sammanlagt 4–0. I den andra omgången ställdes AIK mot Europa FC från Gibraltar och AIK gick vidare efter sammanlagt 2–0. AIK lottades i den tredje omgången mot Panathinaikos FC från Aten och AIK förlorade med sammanlagt 0–3. I den andra omgången av Svenska cupen 2016/2017 ställdes AIK mot IFK Luleå den 24 augusti 2016 och vann med 2–0. 2016 spelade Anton 28 tävlingsmatcher, varav 21 från start, och han noterade sitt första allsvenska mål då han hemma mot IF Elfsborg (2–1) inför 13 422 åskådare på Friends Arena den 25 april 2016 gjorde 2–1-målet från långt håll i den 44:e matchminuten. Han noterades även för fyra gula kort. Den 20 juni 2016 kom AIK Fotboll och Anton Salétros överens om villkoren för en kontraktsförlängning och det nya avtalet skrevs till och med den 31 december 2018.

2017 inleddes tävlingssäsongen i februari med gruppspel i Svenska cupen 2016/2017 och laget kvalificerade sig för kvartsfinal där laget föll mot BK Häcken (0–3) borta på Bravida Arena på Hisingen efter tre sena mål. Allsvenskan inleddes för AIK:s del den 2 april 2017 då man hemma på Friends Arena tog emot BK Häcken (0–0) inför 26 812 åskådare och publiksiffran var AIK:s näst bästa genom tiderna i en allsvensk premiär på hemmaplan. AIK slutade på andra plats i Allsvenskan efter att ha noterat 16 vinster, nio oavgjorda matcher och fem förluster. Andraplatsen innebar att AIK vann det stora silvret och därmed säkrade en plats i det kommande kvalspelet till Uefa Europa League 2018/2019. Den 18 maj 2017 ställdes den allsvenska matchen IFK Göteborg – AIK på Gamla Ullevi in på grund av ett matchfixningförsök och spelades vid ett senare tillfälle. Detta efter att Svenska Fotbollförbundet kvällen innan informerats om det inträffade och därefter tillsammans med Polisen, AIK, IFK Göteborg och Föreningen Svensk Elitfotboll beslutade att ställa in den planerade matchen och Polisen inledde en förundersökning. AIK ställdes i den första kvalomgången till gruppspelet i Uefa Europa League mot KÍ Klaksvík från Färöarna och avancerade efter sammanlagt 5–0. I den andra omgången ställdes AIK mot FK Željezničar från Bosnien och Hercegovina och AIK gick vidare efter sammanlagt 2–0. I hemmamötet med FK Željezničar (2–0) den 20 juli 2017 tvingades Anton lämna planen efter en skada i inledningen av den andra halvleken och han ersattes av Simon Thern. I den tredje kvalomgången föll AIK på mållinjen mot portugisiska SC Braga, efter 1–1 på Friends Arena var ställningen 1–1 i returen på Estádio Municipal de Braga med bara sekunder kvar av förlängningen då hemmalaget avgjorde i en match där Anton Salétros ersatte Stefan Ishizaki i den 78:e matchminuten. I Svenska cupens andra omgång 2017/2018 ställdes AIK mot Värmbols FC den 23 augusti 2017 och vann med 1–0.

Under 2017 spelade Anton Salétros 15 tävlingsmatcher för AIK, varav åtta från start, och noterades för en målgivande passning samt ett gult kort. AIK Fotboll kom i augusti 2017 överens med den ungerska klubben Újpest FC om en utlåning av mittfältaren. Utlåningen gällde till och med den 30 juni 2018. Det blev säkert en känslomässig resa för Anton då hans pappa föddes i Ungern. Debuten för klubben från Budapest skedde borta mot Balmazújvárosi FC (1–0) inför 2 062 åskådare på Balmazújvárosi Városi Sportpálya i den ungerska högstaligan OTP Bank Liga den 26 augusti 2017 då han spelade hela matchen i tröja nummer 16. Det blev fem matcher, varav fyra från start, för honom i Újpest FC under hösten 2017. Den 5 januari 2018 meddelade AIK Fotboll att man avbröt utlåningen och Anton Salétros återvände till klubben.

2018 blev ett mycket omtumlande år för herrlaget. Det som under stora delar av våren såg ut som ett lag som skulle slås i spillror reste sig tillsammans och du säsongen summerades stod man som allsvensk seriesegrare. Vårsäsongen präglades känslomässigt av skador, skador och skador. Inför året var Daniel Sundgrens status ett frågetecken efter att i slutet av oktober 2017 drabbats av akuta andningsbesvär och lades in på Karolinska sjukhuset i Solna. Diagnosen var att han drabbats av lungemboli, d v s blodpropp i lungorna. Under en tvåmånadersperiod mellan februari och april tvingades AIK att ta bort tre backar ur laguppställningen för hela 2018. Nils-Eric Johansson, som vid tidpunkten var lagets kapten, visade sig under hjärtscanningen ha ett hjärtfel som innebar att elitfotbollskarriären var över för alltid. I cupmötet med Örebro SK (2–0) den 13 mars 2018 drabbades Jesper Nyholm av ett otäckt benbrott och Robert Lundström slet av sitt ena korsband i hemmamatchen mot IFK Göteborg (2–0) på Friends Arena den 22 april 2018. Sportchefen Björn Wesström gjorde då något av årets värvning i svensk fotboll då han från IK Oddevold skrev ett avtal med Robin Jansson. Laget stod dock pall de tuffa utmaningarna och avancerade till semifinal i Svenska cupen där man dock noterade sin första förlust mot Djurgården (0–2) sedan 2011. Inför 2018 bytte Anton Salétros tröjnummer från 29 till 16 och gjorde inhopp i cupmatcherna mot Syrianska FC (2–1) och Djurgården (0–2).

Allsvenskan drog den 2 april 2018 igång hemma mot nykomlingarna Dalkurd FF (2–0) inför 30 334 åskådare på Friends Arena. Anton inledde premiären på bänken, men ersatte Ahmed Yasin i den 71:a matchminuten. Han fastställde slutresultatet i den 92:a matchminuten då Anton på returen från Nabil Bahouis stolpskott överlistade bortamålvakten Abdülaziz Demircan och såg till att AIK fick en flygande start på säsongen. Anton var något av vårens spelare i AIK och det lös av självförtroende om honom. Han hoppade in även i de nästföljande tre allsvenska matcherna och startade sedan i hemmamatchen mot IFK Göteborg (2–0) den 22 april 2018 och sedan i ytterligare sex av de sju kommande matcherna. Han svarade även för ett mål borta mot IK Sirius FK (3–2) och borta mot BK Häcken (1–1).

AIK inledde serien bra, men var ändå några poäng efter serieledande Hammarby då lagen den 20 maj 2018 möttes på Tele2 Arena. AIK hade inte råd att förlora och vann matchen med 1–0 efter att Tarik Elyounoussi i slutminuterna avgjort med en straffspark framför den stora AIK-klacken. Den 6 juni 2018 meddelade AIK Fotboll att man var överens med FC Rostov om en transfer för Anton Salétros som tecknade ett fyraårsavtal med den ryska klubben. I mitten av juli klev AIK upp i serieledning och man släppte aldrig greppet samtidigt som Sebastian Larsson och Heradi Rashidi anslöt till truppen. Under hösten noterade man sin första allsvenska förlust sedan augusti 2017 då man föll på bortaplan mot IFK Norrköping FK (0–2), men trots några oavgjorda resultat då “Peking” kom närmare så hade AIK allt i egna händer inför avgörandet mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena den 11 november 2018. I den 45:e matchminuten slog Tarik Elyounoussi en frispark som Robin Jansson nickade i mål inför en svartgul arena och målet betydde AIK:s tolfte SM-guld genom tiderna. AIK har aldrig tagit fler poäng än i Allsvenskan 2018 då man slutade på 67 poäng och tangerade därmed Malmö FF:s dåvarande rekord från 2010. AIK noterade 2018 för femte gången genom tiderna en förlustfri allsvensk säsong på hemmaplan.

AIK ställdes i den första kvalomgången till gruppspelet i Uefa Europa League 2018/2019 mot Shamrock Rovers FC från Irland och avancerade efter sammanlagt 2–1. I den andra omgången ställdes AIK mot FC Nordsjælland från Danmark och åkte ur kvalet efter att ha noterat 0–1 både hemma och borta. I den andra omgången av Svenska cupen 2018/2019 ställdes AIK mot Sandvikens IF den 23 augusti 2018 och vann med 2–0, resultatet innebar att AIK var kvalificerade för gruppspelet vårvintern 2019. Det blev sammanlagt 14 tävlingsmatcher, varav sju från start, för Anton i AIK-tröjan under 2018 och han svarade för tre mål och tre målgivande passningar under säsongen. Han drog på sig ett gult kort. Anton anslöt till AIK:s guldbankett på Friends Arena den 11 november 2018. Anton landade på Arlanda strax efter AIK:s chartrade plan från Kalmar och AIK-bussen med guldfirande hjältar vände tillbaka till flygplatsen för att hämta upp honom då han textat en ledare om att han var på plats i terminalen.

Debuten för FC Rostov i den ryska högstaligan skedde i den andra omgången av Premjer-Liga, borta mot CSKA Moskva (1–0) inför 19 084 åskådare på VEB Arena i Moskva den 5 augusti 2018 under managern Valeri Karpins ledning då Anton startade på mittfältet i tröja nummer 17 innan han ersattes av Tsimafej Kalatjoŭ i den 60:e matchminuten. Den 26 september 2018 svarade han för sitt första mål för klubben, borta mot FC Syzran-2003 (4–0) i den ryska cupen inför 2 070 åskådare på Stadion Kristall i Syzran. Anton spelade från start och svarade för 2–0-målet i den 31:a matchminuten. Det blev sammanlagt nio tävlingsmatcher från start för honom i FC Rostov under säsongen 2018/2019 samt elva matcher på bänken i ligan och han svarade för ett mål.

Den 6 februari 2019 meddelade AIK Fotboll att man var överens med FC Rostov om ett låneavtal gällande Anton Salétros. Anton anslöt till AIK Fotboll den 11 februari 2019 efter klubbens träningsläger i Dubai och låneavtalet gällde till och med den 30 juli 2019. AIK vann gruppspelet i Svenska cupen 2018/2019 efter hemmasegrar mot Jönköpings Södra IF (1–0) och Örgryte IS FF (1–0) samt 1–1 borta mot Norrby IF. I kvartsfinalen besegrades Östers IF med 4–2 efter förlängning där Chinedu Obasis två mål avgjorde till AIK:s fördel. Semifinalen hemma mot Athletic FC Eskilstuna blev en dramatisk tillställning inför 8 731 åskådare på Friends Arena i Solna. Ställningen var 1–1 efter både 90 och 120 minuter vilket innebar straffsparkar. AIK:s målvakt Oscar Linnér var nära att bli matchhjälte då han räddade två straffsparkar och även slog in en, men tre straffmissar av AIK gjorde att cupresan för andra året i rad tog slut i semifinalen. Allsvenskan inleddes inför 29 157 åskådare på Friends Arena vilket var klubbens tredje högsta premiärsiffra på hemmaplan genom tiderna, efter 2014 (30 650) och 2018 (30 334). Efter två 0–0-matcher noterade AIK sin första seger i den tredje omgången då man besegrade IK Sirius FK (2–1) efter att ha vänt ett underläge i paus.

I den allsvenska hemmamatchen mot Helsingborgs IF (2–0) den 20 juli 2019 bar Anton Salétros lagkaptensbindeln från start för första gången och han firade milstolpen genom att svara för ledningsmålet i den 30:e matchminuten efter att ha fått bollen till höger i straffområdet av Chinedu Obasi och därefter överlistat Helsingborgs debuterande danske målvakt Anders Lindegaard. Den 29 juli 2019 meddelade AIK Fotboll att man nått en överenskommelse med Anton Salétros och hans ryska klubb FC Rostov som innebar att Anton stannar kvar i AIK under hela 2019. ”Jag är väldigt nöjd över att ha förlängt lånet med AIK. Det känns bra att få möjligheten att fortsätta utvecklas i AIK:s organisation och jag ser fram emot en intressant höst” sa Anton Salétros då han kommenterade det nya avtalet.

I kvalspelet till Uefa Champions Leagues gruppspel besegrades FC Ararat-Armenia med sammanlagt 4–3 i den första kvalomgången innan AIK snöpligt åkte ut mot NK Maribor efter förlängning. AIK var på väg mot avancemang, men ett mål i slutminuterna av slovenerna gjorde att AIK fick fortsätta kvalspelandet i Uefa Europa League. AIK besegrade i Uefa Europa League FC Sheriff från Moldavien med sammanlagt 3–2 innan man i play off ställdes mot det skotska storlaget Celtic FC. Efter 0–2 på Celtic Park i Glasgow inledde AIK returen hemma på Friends Arena inför 28 410 åskådare på ett bra sätt, men efter ett snabbt baklängesmål minuten efter att Sebastian Larsson kvitterat till 1–1 så gick luften något ur hemmalaget och skottarna kunde i slutminuterna göra ytterligare två mål.

AIK var länge med i kampen om SM-guldet, men en skada på Nabil Bahoui i september och 1–1 borta mot IF Elfsborg i den 26:e omgången samt 0–2 borta mot Malmö FF i den 29:e omgången gjorde att de regerande mästarna fick nöja sig med en fjärdeplats efter 62 inspelade poäng. AIK skulle på Borås Arena tilldömts en straffspark på stopptid då Anton Salétros drogs ned i straffområdet, men domaren valde att bortse från den solklara förseelsen av försvararen. Poängskörden var klubbens näst högsta genom tiderna och AIK:s fjärdeplats innebar också att man för nionde året i rad tog en allsvensk medalj (ett guld, fyra stora silver, två små silver, två brons). Det var första gången genom tiderna som AIK tog medalj nio år i rad. Efter den allsvenska säsongen spelades AIK:s uppskjutna match i Svenska cupen. Anton Salétros moderklubb Enskede IK stod för motståndet och ett av AIK:s mål i 7–0-segern gjordes av junioren Tom Strannegård. Det var första gången under 2000-talet som AIK svarade för sju mål i en tävlingsmatch. Anton spelade 39 tävlingsmatcher under året, varav 30 från start, och svarade för två mål och sju målgivande passningar. Han drog på sig sju gula kort.

Det blev ingen comeback för Anton i FC Rostov, istället hade Thomas Berntsen, sportchef i norska Sarpsborg 08 FF, kontaktat den ryska klubben och den 14 februari 2020 meddelades det att Anton Salétros skrivit på ett låneavtal över sex månader med Sarpsborg 08. ”Anton är en energisk och hårt arbetande mittfältare” sa Thomas Berntsen när avtalet var signerat. Den 12 mars 2020 meddelade det norska fotbollsförbundet att starten av seriespelet sköts upp på grund av pandemin covid-19. Debuten i Eliteserien, den norska högstaligan, skedde i premiären den 16 juni 2020 då Sarpsborg 08 tog emot Vålerenga (0–1) hemma på Sarpsborg stadion. Anton spelade hela matchen i tröja nummer 14 under ledning av den svenske chefstränaren Mikael Stahre. Det första målet i Eliteserien gjorde Anton borta mot IK Start (2–3) på Sparebanken Sør Arena i Kristiansand den 8 november 2020 då han svarade för 1–0-målet i den 21:a matchminuten. Hemmalagets segermål kom i den 88:e matchminuten och gjordes av Kevin Kabran, som under försäsongen 2014 var med AIK i Copa del Sol i Spanien. Det blev 19 matcher för Sarpsborg 08 i Eliteserien 2020 då man slutade på tolfte plats i tabellen. Han svarade för ett mål och drog på sig tre gula kort. Under den första säsongen i Norge bar han även tröja nummer 20. Den norska cupen blev inställd på grund av pandemin.

2021 slutade Sarpsborg 08 på åttonde plats i tabellen efter att klubben bytt chefstränare under sommaren då Mikael Stahre lämnade klubben för IFK Göteborg och ersattes av Lars Bohinen. Anton Salétros svarade för en stark säsong och noterade fem mål på de 29 spelade matcherna i Eliteserien och den inhemska cupen. Han drog på sig ett rött kort och tre gula kort. Det blev även fem mål för Anton 2022 på de 30 spelade tävlingsmatcherna och han adderade åtta målgivande passningar i ligaspelet. Hans disciplinära facit blev ett rött kort och två gula kort. Sarpsborg 08 slutade åtta även 2022. Under 2021 och 2022 bar han tröja nummer 20. Intresset var efter säsongen stort för svensken och han valde till slut att skriva på ett avtal till sommaren 2025 med franska Stade Malherbe Caen som spelade i Ligue 2, den franska andradivisionen. Debuten i Ligue 2 skedde den 28 januari 2023 då SM Caen mötte Laval (0–0) på Stade Michel d’Ornano i Caen. Anton startade matchen i tröja nummer 14 till vänster i en 4-2-3-1-uppställning under ledning av den franske managern Stéphane Moulin. SM Caen slutade på femte plats i Ligue 2, 13 poäng från en plats i Ligue 1, och Anton Salétros spelade sammanlagt 15 matcher, varav 13 från start, och svarade för ett mål. Målet kom hemma mot SC Bastia (3–1) den 3 februari 2023 då han gav laget ledningen i den 50:e matchminuten. Han spelade 32 minuter senare även fram Alexandre Mendy till 3–0-målet.

Landslagsdebuten skedde med det svenska P15-landslaget då man mötte Finland (1–1) inför 1 128 åskådare på Nipvallen i Sollefteå den 25 augusti 2011 och Anton spelade hela matchen i tröja nummer 13. Den 9 december 2019 presenterade herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson truppen till januariturnén i Qatar och Anton Salétros var en av de 25 uttagna spelarna. När Sverige den 12 januari 2020 mötte Kosovo (1–0) var Anton uttagen i startelvan med tröja nummer 16 och han spelade hela landskampen på Al Ahli SC Stadium. Anton spelade på innermittfältet tillsammans med August Erlingmark i en 4-4-2-uppställning. Anton Salétros har i juli 2023 spelat en A-landskamp, åtta U21-landskamper, 14 U19-landskamper och 28 U17-landskamper för Sverige samt svarat för tre mål för U17-landslaget.

Anton anlände till Stockholm inför den allsvenska hemmamatchen mot BK Häcken den 8 juli 2023 och genomförde under matchdagens förmiddag en läkarundersökning på Friends Arena. Därefter signerades ett avtal under helgen och Anton ansluter omgående till verksamheten på Karlberg och kommer bära tröja nummer 7 i AIK. Tröjan har de senaste åren burits av Viktor Fischer (2023), Sebastian Larsson (2019-2022), Kristoffer Olsson (2017-2018), Chinedu Obasi (2016), Fredrik Brustad (2015-2016), Eero Markkanen (2014), Helgi Daníelsson (2010-2013), Bojan Djordjic (2008-2010), Pablo Monsalvo (2007), Kristian Haynes (2005-2007) och Stefan Ishizaki (2002-2004).

Inför comebacken i AIK har Anton Salétros spelat 143 tävlingsmatcher för Gnaget, varav 81 från start, och han har noterat sju mål samt 14 målgivande passningar. Hans disciplinära facit är 17 gula kort och noll röda kort.

Dagen innan Anton föddes spelade AIK kvartsfinal i Svenska cupen hemma på Råsunda fotbollstadion mot Örgryte IS inför 2 147 åskådare. AIK vann med 2–1 (1–0) efter mål av Mattias Johansson (straffspark efter att Alexander Östlund fällts) och Krister Nordin (nick efter högerinlägg från Pär Millqvist). AIK vann Svenska cupen 1996 efter att ha besegrat Hammarby IF (1–0) i semifinalen på Råsunda och Malmö FF (1–0 efter Golden goal) i finalen på Gamla Ullevi i Göteborg.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll