Avspark: AIK – Varbergs BoIS FC

2023.03.06, kl 10:00
Måndagen den 6 mars 2023 är det dags för den tredje och sista matchen i gruppspelet av Svenska cupen 2022/2023. AIK tar emot Varbergs BoIS FC på Skytteholms IP i Solna i vad som är en vinna eller försvinna-match för båda lagen. Det är åttonde gången genom tiderna som lagen stöter på varandra i tävlingssammanhang. Vi tar en titt i backspegeln på några milstolpar och annan kuriosa.

* AIK och Varbergs BoIS FC har mötts sju gånger i tävlingssammanhang och Gnaget har noterat 5V-1O-1F.

* Det blir tredje gången genom tiderna som AIK spelar en tävlingsmatch på datumet 6 mars. Det skedde även 1997 då AIK mötte FC Barcelona (1–3) på Camp Nou i kvartsfinalen av Cupvinnarcupen då Pascal Simpson gav AIK ledningen i den andra matchminuten, samt 2010 då AIK tog emot IFK Göteborg (1–0) i Supercupen på Råsunda fotbollstadion och vann efter att Antônio Flávio gjort segermålet i den första halvleken.

* AIK har svarat för nio mål mot Varbergs BoIS FC. Flest mål har Henok Goitom gjort med sina två fullträffar 2020. Övriga målskyttar mot Varbergs BoIS FC; Fredrik Brustad, Denni Avdić, Paulos Abraham, Bojan Radulovic, Filip Rogić, Nabil Bahoui och Sebastian Larsson.

* AIK och Varbergs BoIS FC har tidigare mötts en gång på en måndag och Gnaget har noterat 1V-0O-0F. Den tidigare måndagsmatchen spelades den 2 november 2020 då AIK vann med 1–0 hemma på Friends Arena efter mål av Henok Goitom.

* Andreas Brännström gör mot Varbergs BoIS FC sin tredje tävlingsmatch som chefstränare i AIK. Han har noterat 1V-1O-0F under sina två tävlingsmatcher som ansvarig.

* AIK har i de fyra tidigare spelade hemmamatcherna mot Varbergs BoIS FC spelat i det ordinarie matchstället med svart tröja, vita shorts och svartgulrandiga strumpor.

* AIK har en gång tidigare mött Varbergs BoIS FC på Skytteholms IP. Det skedde den 20 februari 2016 då AIK vann med 2–1 efter mål av Fredrik Brustad och Denni Avdić.

* Av AIK:s nio gjorda mål mot Varbergs BoIS FC har tre av dem varit nickmål; Bojan Radulovic (2020), Filip Rogić (2020) och Nabil Bahoui (2021).

* AIK har på hemmaplan mot Varbergs BoIS FC varit i underläge i sammanlagt tretton minuter och åtta sekunder. Underläget skedde den 10 juli 2021 hemma på Friends Arena då Tashreeq Matthews gav gästerna ledningen i den 23:e matchminuten innan Bojan Radulović kvitterade.

* AIK och Varbergs BoIS FC har mötts en gång tidigare i Svenska cupen. Det skedde den 20 februari 2016 då AIK vann med 2–1 efter mål av Fredrik Brustad och Denni Avdić.

* AIK:s publikrekord på hemmaplan mot Varbergs BoIS FC lyder på 15 112 och noterades på Friends Arena den 20 april 2022 då det allsvenska mötet slutade 1–0 till Gnaget. Den rekordnoteringen kommer inte vara i närheten av att slås, men publikrekordet mot Varbergs BoIS FC på Skytteholms IP (2 632) kommer att slås.

* Bojan Pandžić dömer på måndag sin 26:e tävlingsmatch med AIK. Han dömde AIK första gången den 19 maj 2013.

* AIK och Varbergs BoIS FC har aldrig tidigare mötts i en tävlingsmatch i månaden mars.

* Det är tredje gången som en match mellan AIK och Varbergs BoIS FC (hemma/borta) har avsparkstiden kl 19:00. De tidigare två gångerna var i de allsvenska hemmamötena på Friends Arena 2022 och 2020. Övriga avsparkstider har varit; 17:30, 14:33 och 14:00.

* AIK:s fem noterade segrar mot Varbergs BoIS FC har alla vunnits med uddamålet; 2–1 två gånger och 1–0 tre gånger.

* Ingen huvuddomare har ännu dömt mötet AIK – Varbergs BoIS FC eller Varbergs BoIS FC – AIK mer än en gång. sju matcher har gett sju olika domare; Stefan Johannesson, Fredrik Klitte, Andreas Ekberg, Mohammed Al-Hakim, Bojan Pandžić, Adam Ladebäck och Joakim Östling.

* Avancerar AIK till kvartsfinal så blir det en bortamatch mot antingen BK Häcken, Djurgården, Hammarby eller Kalmar FF.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll