Bartosz Grzelak ny chefstränare i AIK Fotboll

2020.07.31, kl 16:42
AIK Fotboll är överens med Bartosz Grzelak gällande rollen som chefstränare för AIK Fotbolls herrlag. Bartosz kommer närmast från Svenska Fotbollförbundet, där han varit assisterande förbundskapten för U21-landslaget, och avtalet mellan parterna gäller till och med den 31 december 2022.

Annons:

– Vi är mycket glada och stolta över att vi kommit överens med Bartosz. Bartosz var en starkt bidragande person då vi vann SM-guld 2018 och med sin personlighet och sitt moderna ledarskap, där han står för en utveckling av spelare och ett framåtlutat spelsätt, så ser vi fram emot den kommande tiden tillsammans. Resan med Bartosz och den övriga staben på Karlberg för att skapa ett starkare AIK startar nu, säger AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius.

– Jag känner mig oerhört stolt över uppdraget och samtidigt ödmjuk inför uppgiften. AIK är en enormt stor klubb med oerhört hängivna supportrar och jag vet att ledare, spelare och supportrar tillsammans kan skapa en kraft och energi som tar oss dit vi vill vara. Jag ser fram emot att få jobba med alla duktiga ledare och spelare fortast möjligt för att tillsammans påbörja vår resa framåt. Vi har ett hårt jobb framför oss, och det arbetet börjar redan idag, säger Bartosz Grzelak.

41-årige Bartosz Grzelak, född den 2 november 1978 i Stettin i nordvästra Polen och från 1983 uppväxt i Solna dit han flyttade med familjen, inledde sin fotbollskarriär i moderklubben Vasalunds IF och via spel i IF Brommapojkarna kom han 1996 till AIK:s juniorlag som 17-åring. Under sommaren 1996 flyttades han upp till A-truppen. Det blev några träningsmatcher med A-laget under vintern 1996-97 och spel i Utvecklingslaget under 1997. I den allsvenska bortamatchen mot Malmö FF den 26 oktober 1997 var det dags för tävlingsdebut för representationslaget då han i den 90:e matchminuten ersatte mittfältaren Johan Mjällby under chefstränaren Erik Hamréns ledning. 0–0-matchen på Malmö stadion blev den enda tävlingsmatchen i AIK-tröjan för honom då han lämnade klubben efter säsongen.

Det blev även sju U19-landskamper, varav fem från start, för Sverige för Bartosz Grzelak. Samtliga landskamper spelade han med P18-landslaget under 1996 och debuten skedde den 6 februari 1996 då Sverige under förbundskaptenen Nils Anderssons ledning mötte Finland (1–1) i Helsingfors. Bartosz Grzelak inledde på bänken och ersatte Christoffer Andersson i den 75:e matchminuten. Bartosz tränade också med Chelsea FC innan tiden i AIK och i italienska AC Parma samt polska Legia Warszawa efter sin tid i Gnaget. Efter åren i AIK spelade han för Vallentuna BK, norska Nybergsund IL, IK Frej och Valsta Syrianska IK.

2012 var Bartosz Grzelak manager för IK Frej Täby som då spelade i Division 1 Norra och laget slutade på fjärde plats under hans första år i klubben. 2013 blev man åtta och 2014 slutade man på andra plats i tabellen och tog efter kvalspel mot Östers IF steget upp till Superettan efter sammanlagt 5–3 i dubbelmötet. Bartosz Grzelak höll med knappa resurser IK Frej Täby kvar i Superettan både 2015 (14:e plats) och 2016 (10:e plats).

Den 14 juni 2017 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Bartosz Grzelak och IK Frej Täby om en övergång till AIK under sommaren, där han blev assisterande tränare till chefstränaren Rikard Norling. Bartosz debut som assisterande tränare för AIK i en tävlingsmatch blev bortamötet med KÍ Klaksvík (0–0) från Färöarna i Uefa Europa Leagues första kvalomgång den 29 juni 2017. AIK slutade på andra plats i Allsvenskan under hans första år i klubben, sju poäng efter seriesegrarna Malmö FF. Under 2018 var Bartosz Grzelak assisterande tränare för AIK då klubben vann sitt tolfte SM-guld genom tiderna. SM-guldet säkrades i den 30:e och sista omgången av Allsvenskan den 11 november 2018 då AIK inför 11 991 åskådare på Guldfågeln Arena i Kalmar besegrade Kalmar FF med 1–0 efter att Robin Jansson nickat in segermålet i den 45:e matchminuten.

Den 21 december 2018 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Bartosz Grzelak om att avbryta avtalet mellan parterna som gällde över 2019, detta då Bartosz fått ett erbjudande från det Svenska Fotbollförbundet om att bli assisterande förbundskapten för det svenska U21-landslaget. Sammanlagt blev det 65 tävlingsmatcher för honom som assisterande tränare i AIK och klubben noterade 38V-20O-7F i dessa matcher.

Under 2019 spelade det svenska U21-landslaget åtta matcher och noterade 5V-0O-3F. Sverige ligger på fjärde plats i en extremt haltande tabell i grupp 1 av det pågående EM-kvalet där vårens kvalmatcher sköts upp till september med anledning av den pågående pandemin. En AIK-spelare, Bilal Hussein, var under 2019 uttagen till samtliga U21-samlingar.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll