Certifiering inom Elitfotboll Dam för 2019 - AIK i topp!

2020.06.05, kl 15:00
Elitfotboll Dam (EFD) har släppt resultatet av 2019 års genomlysning av elitfotbollsklubbarnas ungdomsverksamhet 9-19 år och AIK är topprankat.

Sedan flera år tillbaka genomför EFD en certifiering av elitklubbarnas ungdomsverksamhet. Detta som en del av arbetet kring Tipselit, som initierats av huvudsponsorn Svenska Spel. När resultatet för 2019 nu är släppt kan det konstateras att elitklubbarnas ungdomsverksamhet fortsätter utvecklas ordentligt.

– Jag känner en enorm stolthet över att AIK toppar 2019 årets certifiering. Det visar att alla i vår ungdomsverksamhet gör ett fantastiskt bra arbete med att förbereda spelare till nästa nivå, d v s till landslagen och till seniorspel i AIK. Vi ser den direkta effekten av detta arbete i vårt damlag där 50% av spelarna kommer från vår egen akademi. Hatten av för alla tränare och Malin Ericsson som ansvarar för flickakademin. Det är även ett fint kvitto på hur verksamheten hela tiden går framåt då vi förbättrat resultatet med 315 poäng jämfört med förra året, säger damlagets sportchef Anne Mäkinen.

– Jag instämmer såklart i den känsla av stolthet som Anne nämner. Vi fortsätter att arbeta väldigt hårt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att ge våra spelare chansen att förverkliga sina drömmar om att bli elitspelare. Samtliga spelare, tränare och ledare inom akademin har tillsammans gjort, och gör dagligen, ett fantastiskt jobb i sin strävan att hela tiden utvecklas. Denna strävan leder således till att verksamheten fortsätter att utvecklas till det bättre. Då certifieringen kan ses som ett mätverktyg så är det såklart roligt att AIK:s strategi för spelarutveckling får toppbetyg, säger Malin Ericsson, Akademichef flick.

– Elitklubbarnas ungdomsverksamhet tar ytterligare steg i rätt riktning, säger EFD:s sportchef Stefan Alvén. Vi kan konstatera att kvaliteten på ungdomstränarna ökar generellt, den sammanlagda poängen för tränarnas utbildningsnivå i åldrarna 9-19 år ökar med 14 % jämfört med förra året. Detta är mycket glädjande, det visar att elitklubbarna lägger allt mer resurser på välutbildade tränare även inom flickfotbollen, vilket vi tror kommer att gynna utvecklingen av framtidens elitspelare, menar Stefan Alvén.

Certifieringen handlar i första hand om att de medverkande föreningarna ska kunna jämföra sina egna resultat mot sig själv från år till år, i syfte att utveckla sig själva och sin verksamhet. Av de som certifierades förra året har 80% av klubbarna förbättrat sina resultat.

Alla klubbar över 1 000 poäng i certifieringen:
1. AIK (1 914 poäng)
2. FC Rosengård (1 579)
3. Umeå IK FF (1 266)
4. KIF Örebro DFF (1 085)
5. Kristianstad DFF (1 005)
6. Eskilstuna United DFF (1 000)

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll